Video: Soluții pentru cele mai frecvente greșeli din CV

Săptămâna trecută am promis că astăzi vom discuta despre un subiect des întâlnit: greșelile din CV. Dar nu ne vom limita doar la a expune cele mai frecvente greșeli, ci vom oferi și soluții acolo unde este cazul.

Și pentru că deșteptul învață din greșelile altora, haide să vedem care sunt acelea!

Necompletarea CV-ului

Prima greșeală referitoare la CV este…. să nu faci unul. Serios. Poate îți sună ciudat, dar în lumea online, crede-ne, sunt incredibil de mulți oameni care aplică la joburi fără să completeze un CV. Singura șansă ca ei să se angajeze e zarul. Sau iniminimainimo. Sau alba neagra. Sau random.org Atât.

Greșelile de ortografie

A doua cea mai frecventă greșeală… “e” de fapt mai multe. Greșelile de ortografie. Un sondaj Careerbuilder arată că aproape 60% din CV-uri conțin greșeli de ortografie. Nu am făcut unul strict pentru România, dar putem intui că cifrele nu sunt îmbucurătoare.

Pentru a evita ca la final să ai un CV plin de greșeli, varianta ideală ar fi ca verificarea finală să o facă un prieten. Dacă acest lucru nu e posibil, încearcă să schimbi fontul și mărimea literelor. După mai multe ore de citit un text, ochii tăi se obișnuiesc cu formatul respectiv. Schimbarea așezării textului în pagină te poate ajuta să observi greșeli peste care înainte ai trecut cu vederea.

Lungimea

O altă greșeală des întâlnită. Dacă vrei să scrii romane, te sfătuim să trimiți textele către edituri, nu către recrutori. O singură pagină pentru fiecare 10 ani de experiență este suficientă. În plus, un CV scurt și la obiect demonstrează capacitatea ta de a sintetiza și prioritiza idei, comunicând doar informațiile esențiale despre tine. Nu uita că rolul CV-ului tău nu este de a relata întreaga poveste a carierei tale, ci de a prezenta doar acele experiențe și aptitudini care vor convinge angajatorul că ești persoana potrivită pentru jobul respectiv.

Formatul ”out of the box”

Dacă nu aplici pentru un job de designer sau artist, te sfătuim să te concentrezi în primul rând pe lizibilitate și structură. Pe scurt, puterea de convingere a ideilor formulate e mult mai importantă decât înfrumusețarea lor vizuală. Majoritatea angajatorilor preferă să vadă un CV tradițional, curat, decât unul mai creativ dar greu de citit.

Minciuna

Și am ajuns la ultima greșeală din listă. Minciuna. Mulți candidați mint, sau cel puțin rotunjesc în favoarea lor informații legate de studii și cerificări, experiențe, mărimea echipei, rezultatele de vânzări, durata angajării la o firmă și-așa mai departe.

Cât despre părerea angajatorilor despre acestă practică, ei bine, probabil v-ați dat deja seama. N-avem prea multe de discutat aici. Doar amintește-ți de vorbele mamei: minciuna are picioare scurte!

Atât pentru pentru astăzi. Ne poți revedea sau citi săptămâna viitoare. Până atunci, nu uita că ai în secțiunea de comentarii un loc unde poți să lași orice curiozități profesionale ai.

Pe curând!