Cum să răspunzi unei invitații la interviu?

Iuhuu! Am primit o invitație la interviu, ce urmează?

Cum să accepți corect o invitație la interviu

În primul rând: felicitări!
Dacă ai primit o invitație printr-un mesaj sau email nu uita să confirmi, să mulțumești pentru invitație și să afli unde ești așteptat.

Dacă ești contactat prin telefon folosește un ton prietenos. Vorbește clar. Confirmă ora întâlnirii alegând cel mai convenabil moment pentru tine.

Pregătește-te pentru interviu

Află detalii despre angajator
Încearcă să afli cât mai multe detalii despre compania la care ai interviu. Este o probabilitate mare ca în timpul interviului să fii întrebat ce știi despre companie. Dar chiar dacă nu ești, îți va fi util să înțelegi care este domeniul de activitate, care sunt valorile si procesele, detalii despre industrie și competitori, toate aceste date îți vor aduce extra puncte în timpul conversației și vor demonstra interesul tău real pentru poziție.  Poți afla astfel de date de pe profilul de angajator al companiei de pe BestJobs  sau de pe siteul companiei.

Construiește-ți prezentarea, exersează si prezintă-te
Angajatorul nu va dori să vorbeasca doar el sau doar despre job. Dacă vrei sa iei jobul va trebui să vorbești despre experiența ta, cunoștiințe, cariera ta de până acum, realizările tale. De aceea te sfătuim să îți pregătești o scurtă introducere in avans, care să reamintească parcursul profesional, studiile, doar cel mai înalt nivel de educație precum și posibilele certificări și traininguri  specifice jobului pentru care candidezi. Gândește-te la posibilele întrebări ale angajatorului și pregatește-te pentru ele pentru a nu te panica în timpul interviului.

Pregatește lista de întrebări pentru angajator
Pentru a înțelege mai bine dacă un job/ companie sunt potrivite pentru tine, pune întrebari in timpul interviului despre activitate, program, echipa, conducere. Vezi aici o lista pregătită de astfel de întrebări.

Te îmbraci casual sau in costum?
Un interviu e asemănător cu o primă întâlnire (doar fără componenta romantică), așa că prima impresie contează. Alege ceva clasic, ținută business, sau smart casual, in funcție de tipul de companie la care mergi la interviu.

Să nu ajungi târziu!
Chiar și două minute, chiar dacă traficul e dezastru sau a venit o furtună. Pregătește-te din timp, planifică cum ajungi acolo, doar nu întârzia. Este mai bine să ajungi mai devreme, sa poți să îți aduni gândurile, decât să forțezi angajatorul să te aștepte. Atâta timp cât ai 5-10 minute in plus te poți familiariza cu spațiul, poți să urmărești cum interacționează angajații între ei. Asta te va ajuta să tragi câteva concluzii preliminare despre atmosfera de muncă.

Zambeste 🙂
Nu uita să zâmbești in timpul interviului, fii prietenos, nu te îngrijora si nu răspunde monosilabic (da/ nu), elaborează in răspunsurile tale. Fii natural si deschis, să minți la un interviu este calea perfectă către eșec.

Încheie interviul corect
Confirmă cu angajatorul când și cum vei afla decizia lui, dacă acesta nu ți-a comunicat-o deja. Dacă promit că vor suna, vor trimite un email sau un mesaj, întreabă care este perioada in care să le aștepți. Nimănui nu îi place să aștepte la nesfârșit, până la urma.

Care e pasul urmator după primirea feedback-ului?
Dacă ai fost invitat să te alături echipei- felicitări! Căntărește oferta, dacă o accepți îți dorim mult succes!

Dacă nu ai luat interviul- continuă căutarea. Cere feedback în urma interviului, dacă angajatorul este dispus să îl ofere. Află de ce nu ai luat jobul, analizează situația, trage concluziile, și îmbunătațește punctele menționate.

Multă bafta!