Cum faci un CV fără experiență de muncă? Model și sfaturi!

Ești student încă sau poate tocmai ai terminat facultatea și vrei să îți găsești un loc de muncă. Pentru aceasta, ai nevoie de un CV excelent, unul care să arate cât de pasionat ești, ce etică de muncă ai și cât de dedicat ai fi în poziția de angajat.

Dar ce se întâmplă dacă nu ai experiență pe care să o poți descrie în CV?

Cv-ul tău poate arăta așa:

Model cv fara experință

Model cv fara experință

Cam gol, nu?

Nu te îngrijora, BestJobs are soluții de back-up pentru tine 🙂 Vom transforma împreuna acest CV într-unul plin de informații utile pentru angajator.

În primul rând, atunci când completezi CV-ul pe BestJobs, acesta nu o să fie niciodată gol, deoarece îți vom da sugestii de informații pe care le poți adăuga despre tine, care merg dincolo de experiența de lucru: ce tip de job te interesează, care e obiectivul tău profesional, ce limbi străine cunoști sau ce studii ai.

Pe lângă toate acestea există informații pe care le putem prelucra pentru a te prezenta către angajatori în cea mai bună lumină. Hai să vedem împreună cum adăugăm un CV care să îți aducă primul job!

Prezintă-ți obiectivul profesional

Poți afla în detaliu aici cum faci asta,  dar pe scurt: Obiectivul tău profesional sau de carieră reprezintă elementul care atrage interesul angajatorului asupra conținutului CV-ului tău.

Obiectivul CV-ului este o declarație scurtă, care îți definește obiectivele și modul în care dorești să le atingi ca angajat al unei companii. Este de obicei un paragraf în jur de 2-4 propoziții. Un obiectiv profesional poate fi defalcat în aceste segmente:

Prima propoziție: menționează nivelul profesional la care ai ajuns acum,  industria aleasă și tipurile de sarcini pe care le-ai îndeplinit. ex: Sunt studentă la Comunicare și negociere în afaceri și mă aflu în căutarea unei poziții de Reprezentant Serviciu clienți.

A doua propoziție: menționează calitățile care te fac un candidat puternic pentru un rol specific, dar asigură-te că sunt relevante pentru postul pe care îl soliciți. ex: Îmi doresc să folosesc studiile în domeniu precum și abilitățile mele de comunicare și negociere pentru a ajuta clienții, crește vânzările și îmbunătăți legătura cu aceștia, cu scopul de a îmi îndeplini eficient rolul în compania dumneavoastră. 

A treia propoziție: Menționează ce nivel de studii/ specializare deții și orice licență sau certificat relevant pe care le-ai obținut. ex. Dețin/ Studiez pentru o diplomă în comunicare și urmez și alte cursuri de specializare în acest domeniu.

Arată-ți potențialul

Un angajator nu se uită doar la ceea ce ai făcut, ci și la ceea ce poți face. Trebuie să îi convingi că ești capabil să te ocupi de job, astfel încât orice activitate pe care ai desfășurat-o cu succes în trecut poate să îți aducă un punct bonus dacă este prezentată corect.

Gândește-te la oricare dintre aceste scenarii și adaugă-le ca experiență:

  • Ai făcut un stagiu sau practică în timpul studiilor? Trece instituția sau angajatorul și titlul Practică de… / în domeniul …
  • Ai avut experiență lucrând pentru compania unui prieten sau a unei rude, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp? Completeaz-o la experiență.
  • Ai făcut voluntariat? Trece organizația si poziția ta, precum și realizările tale individuale sau de grup din acest rol.
  • Ai facut meditații, consiliere pentru colegi sau ești parte a unei organizații studențești în care ai anumit rol? Promovează această activitate.

Important este să descoperi și să comunici cu sinceritate care sunt abilitățile tale.

Angajatorul nu se așteaptă să ai expertiză în acest moment. Fă o listă cu cele mai bune trei abilități și găsește exemple din activitățile tale, prin care le-ai demonstrat. Dacă vrei să spui că ai abilități de leadership, ai putea vorbi despre un eveniment organizat de tine. Ești bun/ă la comunicare? Oferă un exemplu despre modul în care acest lucru te-a ajutat la muncă sau la cursuri.

Evidențiază-ți realizările

Vorbește în descrierea acestor experiențe despre realizările tale în acele contexte. Folosește cuantificatori: povestește în cifre cum ai îmbunătățit prin activitatea ta un obiectiv.

Ai abilități de rezolvare a problemelor, capacitate de a lucra în echipă, abilități de gestionare a timpului, abilități analitice, independență, rezistență la stres? Povestește despre acestea în descrierile pe care le adaugi în CV, precizând cum le-ai demonstrat. De ex. “Activitatea de casier al organizației mi-a dat posibilitatea să administrez bugete de … lei și să scad costurile cu furnizorii de până la 15% pe parcursul a trei luni de activitate”

Înțelege-ți calificările

Absolvenții nu reușesc adesea să-și promoveze calificările și abilitățile într-un mod care este semnificativ pentru angajator. De exemplu, dacă ai urmat un curs de comunicare în școală, poți menționa că ai abilitatea de a cerceta și redacta documente, care pot facilita ulterior comunicarea din cadrul firmei. Trebuie să elimini distanța dintre ceea ce ai făcut și cum angajatarul poate să folosească asta la locul de muncă pe care ți-l poate oferi.

Limbile străine studiate sunt un exemplu bun, multe joburi necesită cunoașterea uneia sau mai multor limbi străine, mai ales joburile din companii multinaționale sau din domenii ce presupun contactul cu clienți/ parteneri din alte țări sau vorbitori de altă limbă. Menționează-le în CV-ul tău și nu uita să adaugi nivelul la care le cunoști: avansat, mediu sau începător.

Pare că dacă ne uităm cu atenție la experiențele tale de viață și le privim dintr-un alt unghi o să avem câteva informații pe care le putem adăuga în CV-ul tău, ce spui?

Model cv student fara experienta

Model cv student fara experienta

Ți se pare în continuare că nu ai destule informații relevante pentru angajator în CV? Nu uita că trăiești într-o epocă minunată: ai la dispoziție resurse precum internetul și vasta cunoaștere pe care o oferă. Nu numai că diverse cursuri sunt accesibile imediat, dar multe dintre ele sunt absolut gratuite sau le poți accesa în perioade de promoții la prețuri foarte bune.

Înscrie-te la cursuri online de la EdX, Udemy sau Coursera, în special cele relevante pentru jobul pe care dorești să îl obții: design, comunicare, online marketing, vânzări etc.

Și desigur, menționează-le ulterior în CV-ul tău, așa cum am discutat: nu doar titlul ci și ce am învățat din curs și cum putem folosi asta la job!