Cum alegi poza potrivită în CV pentru a te remarca?

Cum alegi poza potrivită în CV pentru a te remarca?

CV-ul tău nu e o pagină de pe o platformă de social media, iar poza aleasă pentru a îl completa ar trebui să fie potrivită cu scopul acestuia. Fotografia CV-ului este unul dintre primele lucruri ce atrag atenția în CV, așa încât ea ar trebui să transmită mesajul corect. Cum faci asta? Află din articolul BestJobs.

Importanța fotografiei din CV-ul tău

Importanța aspectului vizual în recrutare nu pare să scadă ci să crească odată cu interesul crescut din partea angajatorilor pentru CV-uri sau mini interviuri în format video, deci, chiar dacă poți alege să transmiți un CV fără fotografie sfatul nostru este să iei decizia după citirea acestui articol.

Diferențele de stil legate de CV sunt bazate pe preferințe culturale. Conținutul CV-ului este însă în ultima vreme dictat și de legislație în anumite țări sau de tehnologie.

Legislație: accesul la anumite informații personale despre candidat poate să fie protejat de legi, care să protejeze informații de genul gen, vârsta, etnie, religie, caracteristici fiziologice. În unele țări, de exemplu în Germania, angajatorii nu pot cere direct aceste informații, iar poza CV-ului le poate dezvălui, deci poate să fie interzisă în aplicare.

Tehnologie: folosirea algoritmilor de scanare a aplicărilor efectuate și selectarea CV-urilor pe baza de cuvinte cheie face ca fotografia Cv-ului să fie irelevantă.

Totuși, în multe țări europene, printre care și România, recrutorii spun că CV-urile cu fotografie transmit o impresie mai “umană” decăt cele cu simplu text și sunt utile pentru a crea o primă imagine despre candidat, ajutând angajatorul să vadă persoana din spatele experiențelor din CV și nu doar să parcurgă un simplu text impersonal. O informație poate să fie transmisă în diverse modalități, așa că un CV cu poză ajută angajatorul să își amintească acel candidat și să îl recunoască cu ușurință ulterior, în cadrul unui interviu.

 O fotografie de CV  poate să fie însă un argument și o confirmare că tu ești persoana căutată pentru anumite tipuri de profesii: model, artist, entertainer, servicii,  în care importanța aspectului fizic este mare.

Sfaturi pentru realizarea fotografiei din cv

Îți spuneam mai devreme că poza CV-ului trebuie să reflecte jobul urmărit și să îți evidențieze calitățile. Dar angajatorii spun des că primesc CV-uri cu poze ce creează exact efectul opus. Fotografia CV-ului ar trebui să exprime statutul și jobul pe care le urmărești. Poza trebuie să corespundă poziției pentru care candidezi, de ex. există o diferență între un angajat HR într-o bancă sau într-o companie IT,  între un jurnalist și un artist. Această diferență de imagine ar trebui să fie reflectată în CV.

Fotografii de la petreceri de familie (unde îmbrăcămintea, coafura sau machiajul te dau de gol), sau din zilele de relaxare și vacanțe, în îmbracăminte pentru plajă sau mult prea casual, nu vor transmite angajatorului nimic pozitiv despre tine.

poza CV, poze CV, fotografie CV

Principalele reguli pentru a ne reprezenta corect vizual, conform experților,  sunt neschimbate:

  • Poza trebuie să aibă calitate bună: imagine clară, portret, ( fața și zona umerilor afișate), nu un selfie realizat de tine. Imaginea nu  trebuie să fie atât de formală ca cea din documente, afișează un zâmbet ușor și o poziție mai relaxată a mâinilor. Dacă poți face asta, îți sugerăm să apelezi la un profesionist pentru câteva fotografii ce îți vor deveni utile pentru a te prezenta.
  • Așezarea pozei în CV: acesta trebuie să fie în unul dintre colțurile de sus ale CV-ului, iar mărimea acesteia să nu depășească mărimea uneia de pașaport. Nu adăuga o poză CV de jumătate de pagină, nu adăuga elemente estetice pe marginea fotografiei. Atunci când îți creezi CV-ul pe BestJobs noi vom aranja corect poza ta în el.
  • Fața ta trebuie să fie clar vizibilă, fotografiată din apropiere, cu o atitudine încrezătoare și cu un zâmbet prietenos, dar nu extrem de larg. Nu-ți acoperi fața cu mâinile, nu îți susține bărbia în mâini, aceste gesturi pot indica stimă de sine scăzută. Folosește o imagine recentă, nu una realizată cu câțiva ani în urmă.
  • Hainele pe care le porți în poză trebuie să fie business sau business-casual, urmărește să transmiți profesionalism: evită decolteurile foarte adânci sau cămășile descheiate în cazul bărbaților, culorile mult prea stridente, ochelari de soare sau pălării, foarte multe bijuterii sau un machiaj extrem de vizibil și elaborat și mergi către culori naturale, calme.
  • Fundalul pozei de CV trebuie să fie neutru. Nu folosi imagini cu alte persoane în ele, care să îi facă pe angajatori să se întrebe care dintre aceștia ești tu. Nu folosi imagini care au în fundal obiective turistice cunoscute, chiar dacă e o poză reușită de a ta, nu e și una potrivită pentru acest context.

 

poza CV, poze CV, fotografie CV

Importanța alegerii unei fotografii bune este subestimată de mulți. Ai o singură șansă pentru o bună primă impresie, așa că fă alegerea corectă, iar dacă ești în continuare nesigur pe alegerea ta întreabă echipa de suport BestJobs, colegii noștri sunt disponibili pentru a îți oferi consultanță în alegerea celei mai bune poze de CV.