Video: Ce cuvinte atrag atenția în CV

În episodul trecut am discutat despre formula de redactare ideală. Dar o formulă de redactare ideală fără un conținut atrăgător nu e chiar… ideală. Așa că astăzi ne-am propus să vorbim despre cuvintele pe care ar trebui să te concentrezi în momentul în care îți faci CV-ul. Da, există unele pe care trebuie să te axezi iar asta dintr-un raționament extrem de simplu: timpul.

Într-o eră a vitezei, la fel cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, timpul nu e prieten nici cu recrutorii. Dovadă stă faptul că, în medie, un recrutor ”scanează” un CV undeva în jurul a 6 secunde. Cam cât ți-a luat ție să citești fraza anterioară. 6! Acesta e timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a-l face să se oprească puțin și să hotărască că celelalte sute de documente pe care le mai are în față mai pot să aștepte, deoarece a dat de ceva interesant.

Așa cum tu îți dorești să găsești cât mai rapid un job; sau un job mai bun, așa și un recrutor vrea să găsească un candidat potrivit în cel mai scurt timp. Așa că haide să-i dăm ceea ce caută!

Știm deja din episodul anterior că vei câștiga din start câteva secunde dacă folosești verbe active, cifre și procente. Dar mai există și alte elemente care declanșează reacția pe care o urmărești, aceea ca CV-ul tău să primească atenția lor..

Studiile arată că cea mai mare greutate în fața recrutorilor o au cuvintele “experiență”, sintagma ”am realizat” și ”skill”. Nimic surprinzător, având în vedere că, în primă instanță, pentru a afla dacă un candidat se pliază pe cutare poziție, angajatorul trebuie să știe trei lucruri: ce experiențe are, ce a realizat în urma acelor experiențe și ce aptitudini și-a dezvoltat.

La polul opus, cele mai neatrăgătoare cuvinte dintre cele clasice sunt ”leadership”, ”management” și ”business”. Asta deoarece majoritatea pozițiilor deschise nu sunt cele de conducere, astfel că nici mintea recrutorului nu e setată pe urmărirea candidaților care s-ar fi potrivit acolo.

Pe lângă toate astea, te sfătuim să te gândești și la cuvintele-cheie aferente jobului pe care îl cauți. Imaginează-ți că angajatorul stă cu CTRL – F pe CV-ul tău. Ce cuvinte ar căuta? În funcție de domeniul la care aplici, asigură-te că ele sunt acolo!

Atât pentru astăzi. Săptămâna viitoare vom discuta despre cele mai frecvente greșeli din CV și vom oferi soluții pentru fiecare în parte. Pe curând!