Abilități CV: ce caută angajatorii?

Fiecare carieră necesită anumite cunoștințe, abilități și competențe necesare sau dorite, care sunt esențiale pentru succesul în desfășurarea activității în acel loc de muncă.

Competențele menționate în CV-ul tău pot varia în funcție de rolul pentru care aplici, vechimea și industria în care lucrezi, dar există anumite abilități care vor fi întotdeauna apreciate de angajatori și care nu depind de tipul de job. Aceste abilități sunt adesea denumite „abilități soft”, deoarece sunt mai puțin tehnice, mai puțin specifice rolului și tind să se raporteze la relațiile interumane și la modul în care gestionezi diverse situații la locul de muncă și colaborarea cu colegii și partenerii tăi.

Ce abilități din CV te ajuta să obții un job

Tipuri de abilități și competențe profesionale CV

Există două tipuri de abilități generale pe care toți ar trebui să le includem în CV-urile noastre:

 • Soft- skills, abilități de bază, legate de personalitatea ta: acestea sunt abilități primare necesare oricărui mediu de lucru. Sunt abilități de interacțiune, relaționare profesională, comunicare, legare de echipă etc. Exemple de astfel de abilități sunt abilități interpersonale, abilități de comunicare, muncă în echipă, motivație și multe altele care pot fi potrivite pentru domeniul tău.
 • Hard-skills, aptitudini tehnice, legate de jobul urmărit: acestea sunt abilități considerate parte ale unui anumit domeniu profesional. Aceste competențe sunt necesare pentru un anumit post de muncă sau într-o industrie specifică. Exemple de astfel de abilități sunt competența într-o limbă străină, managementul evenimentelor, negocierea, vânzările, programarea etc.

Diferențele cheie între cele două tipuri de abilități:

Caracteristici cheie ale abilităților soft                   Caracteristici cheie ale abilităților hard
Util în toate industriile                                                       Specific industriei
Abilități naturale                                                                 Învățat prin formare
Legat de inteligența emoțională                                        Bazat pe cunoștințe tehnice

Sfat: include în CV-ul tău un mix de exemple din ambele categorii. La fel de important este să demonstrezi că deții expertiza tehnică și profesională pentru a îndeplini sarcinile jobului, precum și că ai capacitatea de a lucra bine cu ceilalți.

 

Exemple de abilități soft pentru CV:

 • Comunicare

Comunicarea este importantă pentru toate rolurile. Chiar dacă lucrezi independent sau într-o echipă mică, există rareori un rol în care abilitățile puternice de comunicare nu sunt benefice pentru angajatorul tău și organizație în general. Bunele abilități de comunicare sugerează că îți poți explica munca celorlalți, poți argumenta anumite abordări, într-un mod diplomatic și respectuos.
Vezi aici în detaliu care sunt și cum prezinți abilitățile tale de comunicare în CV.

 • Abilitatea de a lucra sub presiune

Poți lucra sub presiune dacă rămâi calm, în orice situație și concentrat asupra a ceea ce trebuie realizat. Îi ajuți pe ceilalți să rezolve o situație presantă. Eviți drama și rămâi pozitiv cănd este necesar.

 • Luarea deciziilor

Luarea deciziilor presupune alegerea dintre posibile soluții pentru a rezolva o problemă. Deciziile pot fi luate fie printr-un proces intuitiv sau motivat, fie printr-o combinație a celor două. Important este însă să fii capabil de a lua decizii în mod eficient. Deciziile trebuie să poată fi puse în aplicare, fie la nivel personal, fie la nivel organizațional. Prin urmare, trebuie să fii angajat în a urma procesul decis și să poți să-i convingi pe ceilalți de meritele acestuia.

 • Buna gestionare a timpului

„Managementul timpului” este procesul de organizare și planificare a modului de a împărți timpul între activitățile specifice jobului tău. Gestionarea bună a timpului îți permite să lucrezi mai inteligent – nu mai greu – astfel încât să poți realiza mai multe într-un mai puțin timp, chiar și atunci când deadline-ul este aproape și presiunea este mare.

 • Auto-motivare

Abilitatea de a face ceea ce trebuie făcut, fără influența altor oameni sau situații. Persoanele cu motivație de sine pot găsi un motiv și forța pentru a finaliza o sarcină, chiar și atunci când aceasta este provocatoare, fără a renunța sau a avea nevoie de influență externă pentru încurajare.

 • Rezolvarea conflictelor

Oricât de mult ne-ar plăcea tuturor să lucrăm în organizații lipsite de dezacorduri și conflicte, e absolut imposibil. Din păcate, conflictul este o parte majoră a muncii și a vieții, în general.
Mulți dintre noi s-ar putea teme de conflict. Ne dorim ca toată lumea să fie satisfăcută. Cu toate acestea, conflictul reprezintă, de asemenea, o parte sănătoasă, importantă a unui loc de muncă. El demonstrează că oamenii învață să își susțină convingerile lor, cât și să facă, atunci când este necesar, compromisuri. În general, soluționarea conflictelor este un proces important pe care toți angajații trebuie să îl poată demonstra.

 • Conducere/ Leadership

Abilitățile de management pot fi definite ca anumite atribute sau abilități pe care un leader ar trebui să le dețină pentru a îndeplini sarcini specifice într-o organizație. Leadershipul este arta de a motiva un grup de oameni să acționeze pentru atingerea unui obiectiv comun. Aceasta poate însemna direcționarea colegilor folosind o strategie ce răspunde nevoilor companiei. Liderul este inspirația și conducătorul acțiunii.

 • Adaptabilitate

Adaptabilitatea spune despre tine că ești flexibil. Angajatorii vor să știe că nu vei renunța în cazul în care circumstanțele se schimbă în organizația lor sau dacă vi se cere să lucrați la un proiect puțin ieșit din comun. Afirmând că ești adaptabil îți asiguri potențialii angajatori că înțelegi că rolurile și munca evoluează și, mai ales, că ești pregătit pentru abordarea schimbărilor.
Poți prezenta asta astfel în CV: Fiind adaptabil și flexibil mi-a permis să abordez pe lângă modurile convenționale de lucru și tactici noi și să învăț tehnici mai eficiente și un stil de lucru divers.

 • Lucrul în echipa

Cele mai multe locuri de muncă vor necesita să lucrezi cu alții și, deseori, un criteriu pentru promovarea într-un nou rol va fi capacitatea ta de a lucra cu succes în cadrul unei echipe. Chiar dacă întâlnești doar câteva persoane în timp ce îți îndeplinești îndatoririle zilnice, angajatorii vor să știe că atunci când trebuie să colaborezi, poți face acest lucru eficient. Exprimarea faptului că poți lucra cu o gamă variată de oameni și să depășești conflictul sau dezacordul pentru a obține cele mai bune rezultate este o informație importantă pentru angajatori.
Poți prezenta asta astfel în CV: În timp ce îmi place să lucrez independent, prospere când lucrez în echipă. Sunt încântat să lucrez eficient cu alții pentru a atinge obiective comune.

 • Creativitate

Gândirea creativă înseamnă a privi ceva într-un mod nou. Angajații creativi au capacitatea de a concepe noi modalități de a îndeplini sarcinile, de a rezolva probleme și de a face față provocărilor. Ei aduc o perspectivă nouă, și uneori neobișnuită, asupra activității și situațiilor înâlnite în cadrul jobului lor.

 • Rezolvarea problemelor

Abilitățile de rezolvare a problemelor sunt abilități cruciale ce merită un loc în CV. Vei continua să cauți o modalitate de a rezolva o sarcină sau un proiect chiar și după ce prima încercare de a o finaliza eșuează? Lași frustrarea să iasă la suprafață sau găsești modalități de a gândi mai creativ și a găsi o soluție inovatoare? Rezolvarea problemelor este o abilitate vitală pentru progresul și îmbunătățirea tuturor rolurilor.
Utilizarea abilităților de rezolvare a problemelor la nivel înalt pe care le-am folosit în toate rolurile pentru a depăși problemele și a garanta eficiența în echipa mea. Acestea mi-au permis să finalizez cu succes un proiect IT important la nivelul întregii companii, asigurându-mi promovarea în Project Manager.

 • Ascultare activă

Este una dintre cele mai importante abilități sociale. Este o abilitate folosită de ex. în vânzări pentru a le conecta mai bine cu clienții în timpul unei discuții. Cu toate acestea, este la fel de utilă atunci când încerci să gestionezi o situație sau un dialog cu un coleg sau superior.
Ascultarea activă începe cu concentrarea intensă pe ceea ce are de spus partenerul tău de conversație. În plus, asigură-te că adresezi întrebări pentru că te vor ajuta să te concentrezi pe identificarea obiectivelor celeilalte persoane.

 • Învățarea de lucruri noi

Dorința de a învăța și de a crește este o abilitate cheie.
Indiferent dacă soliciți un prim loc de muncă de exemplu ca asistent pentru clienți, sau aplici pentru un rol de analist de afaceri sau că te pregătești pentru a fi manager, ar trebui să fii mereu dornic să continui să înveți și să crești în rolul tău. Aceste Abilități implică, de asemenea, că ești fidel organizațiilor, deoarece învățarea și creșterea se desfășoară în general pe o perioadă de timp. În toate rolurile mele anterioare am demonstrat o dorință de a învăța și de a mă dezvolta, urmând cursuri de pregătire externe sau abordând un îndrumător pentru progresul în carieră. Aștept cu nerăbdare să fac același lucru la organizația dvs.

Probabil ai regăsit deja în listă unele abilități pe care le deții sau abilități dobândite la locul de munca, nu? Iar partea cea mai bună este că abilitățile de acest tip sunt universale și transferabile. Ele te vor face un angajat perfect, indiferent de titlul postului.
Soft-skills sunt deosebit de importante și dacă ești un absolvent recent care dorește o poziție entry-level.
Studiile au arătat că cele mai importante abilități pe care angajatorii le caută în CV-urile candidaților la acest nivel de experiență sunt competențele soft:

 • rezolvarea problemelor (82% dintre angajatori)
 • munca în echipă (81%)
 • comunicare scrisă (83%)
 • conducere (72%).

Învață aici cum să completezi un CV atunci când ești la început de carieră și nu ai experiență. Vezi aici toate joburile disponibile pentru nivel carieră începător.

Reguli de menționare a abilităților în CV

Adaugă câteva dintre cele mai relevante abilități personale din listă CV-ului tău, indiferent de jobul pe care îl cauți acum. Menționeaza-le în descrierile experiențelor tale, preferabil descriind situații în care le-ai utilizat și felul în care au contribuit la creșterea rezultatelor tale.
Nu uita să fii relevant, deoarece fiecare parte din CV-ul tău trebuie să fie adaptată personalității tale și cerințelor specifice tipului de post pe care îl urmărești.
Fă o listă cu cele mai puternice abilități pe care le deții. Alocă-ți un moment să te gândești la abilitățile pe care le-ai dobândit de-a lungul anilor apoi compară această listă cu abilitățile necesare pentru job, așa cum sunt descrise de către angajator în anunțurile de recrutare și vezi unde se intersectează cele două categorii. Împarte abilitățile în subsecțiuni,  alege 4-5 abilități sau categorii de abilități și descrie-le în cadrul descrierilor experiențelor tale. Astfel CV-ul tău va arăta frumos și organizat, dar mai ales va da angajatorului informații valoroase despre profilul tău.
Însă nu uita că important este să demonstrezi, nu doar să enumeri. Dacă pretinzi că ai o anumită abilitate, susține-o cu exemple specifice. De exemplu, dacă ai negociat mai multe achiziții/ vânzări importante nu scrie doar „Abilități puternice de negociere”. Dă exemple specifice și menționează cum a beneficiat angajatorul tău în urma acelor negocieri.
Pentru mulți angajatori, aceste abilități din CV-ul dvs. vor fi la fel de importante precum competențele tehnice pe care le deții pentru jobul resectiv, atunci când stabilesc dacă sunteți cel mai bun candidat pentru acest post. Includerea acestora în cadrul CV-ului tău, oferind exemple despre modul în care le-ai folosit în rolurile anterioare, atunci când este posibil, te va prezenta ca un angajat potențial care înțelege întreaga sferă a rolului și ca unul care depune o aplicare bine documentată.

Învață aici care sunt, cum le dobândești și cum prezinți abilitățile și competențele digitale.

exemple de abilități

Ce abilități caută angajatorii

Aptitudini cheie menționate de către angajatori în descrierea anunțurilor de locuri de muncă:

Abilități analitice
Abilități de comunicare
Competențe informatice
Aptitudini conceptuale
Competențe de bază
Aptitudini de gândire creativă
Abilități de gândire critică
Aptitudini decizionale
Abilități de angajare
Abilități interpersonale
Aptitudini lingvistice
Calități administrative
Abilități de marketing
Aptitudini Microsoft Office
Abilități de asistență medicală
Aptitudini organizatorice
Abilități sociale și de relaționare
Abilități de rezolvare a problemelor
Aptitudini de management de proiect
Abilități de lucru în echipă
Abilități tehnice
Abilități de gestionare a timpului
Aptitudini de mentorship
Abilități de scriere

Cele mai multe abilități de tip hard skils menționate de către angajatori în descrierea anunțurilor de locuri de muncă
Cloud Computing
Inteligență artificială
Raționament analitic
Managementul oamenilor
UX Design
Dezvoltare de aplicații mobile
Producție video
Managemnetul vânzărilor
Traducere/ Cunoașterea limbilor străine
Producție audio
Calcul științific
Games development
Social Media marketing
Animaţie
Analiza afacerii
Copywriting
Marketing digital
Design industrial
Strategii competitive
Cunoașterea sistemelor pentru serviciu clienți
Testare software
Data science
Computer Graphics
Comunicare corporatistă