Ce reprezintă competențele profesionale?

Ce reprezintă competențele profesionale?

Când CV-ul tău este un simplu copy- paste al descrierii activității postului, este puțin probabil să faci o impresie favorabilă recrutorilor. Atunci cănd ești deja angajat într-un loc de muncă similar cu cel pentru care aplici e evident că ar trebui să cunoști sarcinile și așteptările postului. Iar, dacă soliciți un loc de muncă în alt domeniu, CV-ul tău ar trebui să arate că ai fundamentele pentru învățare. Angajatorii își vor da seama analizând competențele tale profesionale dacă ai calitățile unui candidat viabil.

Competențe profesionale
Competențele profesionale – sau competențele profesionale de bază, așa cum se numesc adesea – nu sunt abilități profesionale sau sarcini normale pe care ești obișnuit să le îndeplinești. Competențele de bază sunt atribute care îți permit să îți îndeplinești sarcinile de serviciu. De exemplu, dacă ești specialist în managementul muncii, câteva dintre competențele tale de bază ar include abilități de comunicare, negociere și rezolvare a conflictelor. În plus, ai nevoie de abilități de analiză și de gândire critică pentru a interpreta legile muncii și pentru a dezvolta strategii pentru sarcini.
Vezi aici cum completezi competențele de comunicare în CV.
Vezi aici cum completezi competențele digitale CV.

Adăugarea unei liste de competențe de bază în CV-ul tău te va face remarcat. Dar va funcționa doar atunci când faci asta în mod corect. Ai mereu grijă sa enumeri competențele profesionale relevante pentru jobul pe care îl soliciți.

Competențele de bază sunt abilitățile pe care le aduci la un loc de muncă. Acestea sunt calificările tale și abilități dobândite de-a lungul experienței în pozițiile deținute. Când le incluzi în CV-ul tău, aplicarea ta o să se evidențieze atât la analiza sistemelor automate dar și a celei efectuate de către personalul departamentului de Resurse Umane.

Lista ta cu cele mai bune competențe de bază ar trebui să iasă în evidență. Evită utilizarea structurilor complexe atunci când discuți despre aceste calificări. Transmite-ți competențele scurt, specific și ușor de citit. Atunci când un angajator îți scanează CV-ul, el caută cuvinte cheie care să iasă în evidență. Adaugă competențe profesionale într-un loc în care vor ieși în evidență, folosește-te de descrierea experiențelor pentru a promova competențele și modul în care le-ai folosit pentru a obține rezultate. Pentru a te asigura că atragi atenția asupra lucrurilor importante păstrează top 3-5 competențe pentru fiecare experiență de muncă descrisă în CV.

Tipuri de abilități și competențe profesionale CV
Există două tipuri de abilități pe care toți ar trebui să le includem în CV-urile noastre.

Soft- skills, aptitudini de bază, legate de personalitatea ta: acestea sunt abilități primare necesare oricărui mediu de lucru. Sunt abilități de interacțiune, relaționare profesională, comunicare, legare de echipă etc. Exemple de astfel de abilități sunt abilități interpersonale, abilități de comunicare, muncă în echipă, motivație și multe altele care pot fi potrivite pentru domeniul tău.

Hard-skills, aptitudini tehnice, legate de jobul urmărit: acestea sunt abilități considerate parte ale unui anumit domeniu profesional. Aceste competențe sunt necesare pentru un anumit post de muncă sau într-o industrie specifică. Exemple de astfel de abilități sunt Competența într-o limbă străină, Managementul evenimentelor, Negocierea, Vânzările, Programarea etc.

Sfat: include în CV-ul tău un mix de exemple din ambele categorii. La fel de important este să demonstrezi că deții expertiza tehnică și profesională pentru a face treaba, precum și că ai capacitatea de a lucra bine cu ceilalți.

Ce competențe profesionale treci în CV?

Dacă te întrebi cum găsești competențele corecte pentru a le prezenta în CV ai două posibilități: Gândește-te la o listă de abilități care se referă la poziția sau la industria vizată sau fă o cercetare online. Verifică descrierile jobului pentru pozițiile la care vrei să candidezi. Vei găsi multe dintre aceleași cuvinte cheie pe care ar trebui să le folosești în CV-ul tău.

Vezi mai jos câteva dintre competențele de bază care sunt căutate de angajatori astăzi.

1. Munca în echipă
Ar trebui să poți lucra independent atunci când este nevoie, dar majoritatea angajatorilor își doresc oameni care sunt de asemenea capabili să participe la munca de echipă, să contribuie colaborativ, pe lângă faptul că sunt suficient de responsabili pentru a lucra independent.

2. Responsabilitate
Angajatorii doresc să știe că atunci cănd ți se alocă o sarcină pot avea încredere că va fi încheiată la un standard de calitate dorit. Ei vor să angajeze oameni care au o reputație de a termina proiectele la timp, sunt productivi și nu pasează responsabilitățile ci fac totul pentru a avansa cu proiectul.

3. Orientat în carieră
Unii solicitanți nu se deranjează nici măcar să apară pentru un interviu de muncă. Dacă aplici pentru un loc de muncă în care angajatorul va investi resurse în dezvoltarea ta, acesta va dori să știe că ești dispus pentru un angajament pe termen lung, în loc de a trata cu superficialitate lucrurile.

4. Luarea deciziilor
Deciziile dure trebuie luate în lumea corporativă. Ești tipul de persoană care deleagă această responsabilitate? Sau poți să faci o alegere, chiar dacă uneori se poate dovedi a fi cea greșită? Angajatorii caută astăzi oameni care sunt dispuși să-și asume riscuri inteligente pentru ca proiectul la care lucrează să avanseze.

5. Comunicare
Angajatorii caută, de asemenea, persoane care știu să comunice în mod pozitiv, chiar atunci când feedback-ul care trebuie dat este negativ.

6. Conducere/ Management de personal
Ai calități de lider? Vorbește despre cum ai condus oamenii în trecut, apoi fă-ți temele despre companie la care ai aplicat pentru a le spune cum vei conduce echipele lor în viitor.

7. Aptitudini de vânzare
Companiile sunt capabile să ofere locuri de muncă deoarece obțin profituri. Asta înseamnă că trebuie să știi cum să comercializezi bunurile sau serviciile furnizate, prin intermediul poziției tale. Vorbește despre cum vezi piața și ce poți face pentru a ajuta această companie să aibă un impact mai mare, pentru a câștiga o cotă mai mare de piață în viitor.

8. Integritate
Poți numi această abilitate “încredere” sau “etică”. Esența integrității este să te asiguri că faci lucrurile corect, chiar dacă nimeni nu este în preajmă să te tragă la răspundere. Activitatea ta trebuie să fie în concordanță cu misiunea și viziunea companiei. Trebuie să îți păstrezi promisiunile, să faci lucrurile cum trebuie și să îți asumi alegerile.

9. Rezultate
Există două moduri de a judeca competența unui angajat astăzi, folosind termeni generici: efort și rezultate. A depune mari eforturi nu înseamnă nimic dacă nu poți genera rezultate pozitive pentru un angajator. Vorbește despre modul în care te concentrezi pe rezultate și cum ai făcut asta în trecut, la joburile deținute până acum.

10. Rezolvarea problemelor
Angajatorii doresc oameni care pot să se gândească la o problemă și apoi să ajungă la o soluție viabilă. Nu doresc angajați care aleargă la supraveghetorul sau managerul lor de fiecare dată pentru a îi solicita sfaturi. Descrie cum abordezi o problemă complexă, cum rezolvi aceste probleme și dă câteva exemple din experiențele profesionale anterioare.

11. Aptitudini tehnice
Încă nu le este clar tuturor că tehnologia e prezentă la locul de muncă. Ne aflăm în mijlocul unei revoluții digitale. Enumeră-ți abilitățile tehnice de top în CV pentru a te asigura că ești observat de recrutori. Învață din acest articol cum faci să enumeri abilitățile tehnice care ar putea fi relevante pentru poziția dorită.

12. Aptitudini de cercetare
Cercetarea informațională este o competență de bază pentru multe poziții astăzi. Discută despre resursele pe care le utilizezi pentru cercetare, despre cum maximizezi fiecare căutare și despre tehnicile specifice care sunt utilizate pentru a extrage informațiile din baza de date a Internetului.

13. Adaptabilitate
Ești tipul de persoană care este cel mai productiv atunci când ai o rutină constantă la serviciu? Sau ești capabil să te adaptezi atunci când este nevoie pentru a-ți îmbunătăți nivelul de productivitate? A fi adaptabil înseamnă, de asemenea, a fi capabil să lucrezi cu un grup divers de oameni și să știi cum să faci față schimbării atunci când e necesar.

14. Planificare
Angajatorii își doresc oameni care știu să își prioritizeze sarcinile pentru ziua respectivă. Trebuie să fii în măsură să planifici anumite sarcini care să poată ajuta la atingerea obiectivelor setate de către angajator. Trebuie să știi să aloci, apoi să utilizezi resursele care îți sunt puse la dispoziție pentru a produce rezultate.

15. Sprijin motivațional
Dacă îți dorești un rol managerial, atunci aceasta este o competență de bază pe care trebuie să o promovezi în profilul tău. Trebuie să știi să recunoști, apoi să răsplătești oamenii pentru realizările lor.

Exemple de competențe și abilități profesionale pe domeniu

Competențe profesionale CV vânzări și marketing

Persuasiunea
Folosirea de tehnici de persuasiune adecvate pentru a determina clienții să cumpere produsele sau serviciile companiei.
Serviciul clienți
Se asigură că nevoile clienților sunt întotdeauna pe primul loc și că li se oferă un serviciu excelent în orice moment.
Gestionarea timpului
Administrarea eficientă a timpului, în special atunci când se lucrează la mai multe proiecte în paralel sau cu diverși clienți în același timp.
Aptitudini interpersonale
Deținerea capacității de a comunica și de a interactiona bine cu cei din jurul tău.
Creativitate
Gândire outside the box și generarea de idei valoroase și inovatoare.
Vânzare
Cunoștințe excelente despre procesul de vânzare și capacitatea de a vinde produse și servicii clienților potențiali.
Vorbirea în public
Capacitatea de a vorbi confortabil în fața unui grup de oameni.
Negociere
Negociere eficientă cu clienții sau furnizorii.
Aptitudini numerice
Lucrul cu cifre și date
SEO
Optimizarea conținutului pentru motoarele de căutare pentru a îmbunătăți poziția unui site web în rezultatele de căutare.
Managementul campaniei
Proiectarea și gestionarea campaniilor de marketing.

Competențe profesionale și abilități CV în Finanțe
Abilități numerice
Tratarea numerelor, cifrelor și calculelor într-un context financiar și păstrarea evidenței tuturor informațiilor financiare ale afacerii.
Cunoștințe comerciale
Înțelegerea activității comerciale și cunoașterea convențiilor, practicilor și strategiilor de afaceri.
Abilități analitice
Capacitatea de a analiza finanțele, informațiile de piață, conturile și oportunitățile și riscurile de investiții.
Investigație/ Documentarea
Efectuarea de investigații privind economia, piața locurilor de muncă, companii diferite sau tendințele pieței.
Atenție la detalii
Se asigură ca nu sunt trecute cu vederea „mici detalii” la efectuarea analizei financiare.
Sisteme de operare
Deținerea de cunoștințe excelente despre tehnologia informației (IT), inclusiv Microsoft Office și software de sisteme financiare.
Rezolvarea problemelor
Rezolvarea problemelor cheie de business sau de finanțe
Bugetul
Producerea de situații financiare detaliate referitoare la veniturile și cheltuielile organizației pentru o anumită perioadă.
Redactare
Producerea de rapoarte financiare detaliate, declarații, audituri și prezentări.

Competențe profesionale și abilități CV în IT
Computing
Cunoștințe și experiență aprofundate despre computere, sisteme IT și rețele.
Depanare
Abilitatea de a identifica și rezolva probleme de hardware sau software de urgență.
Cunoștințe tehnice
Cunoaștere la nivel expert de aspecte tehnice ale postului și posibilitatea de a o comunica în mod eficient atât publicului tehnic, cât și celui non-tehnice.
Hands-on
Lucrul cu cabluri, extensii, dispozitive, proiectoare și alte echipamente IT sau audiovizuale (AV) zilnic.
Programare / codare
Posibilitatea de a coda în mai multe limbaje de programare, de ex C, Java și PHP.
Gestionarea bazelor de date
Crearea și gestionarea bazelor de date utilizând tehnici adecvate de gestionare a datelor.
Testare software
Abilitatea de a testa software-ul pentru a determina corectitudinea, completitudinea și funcționalitatea acestuia.
Rețea
Abilitatea de a configura, actualiza, întreține și gestiona rețele IT.
Abilități media
Cunoștințe solide despre producția media și capacitatea de a lucra cu echipamente media, inclusiv dispozitive AV, echipamente de înregistrare, iluminat, seturi de studio etc.

Lista altor abilități cheie care îți vor îmbunătăți CV-ul
Limbi străine
Capacitatea de a vorbi o limbă străină. Deosebit de utilă atunci când lucrezi în organizații internaționale, sau colaborezi cu clienți sau parteneri străini.
Carnet de conducere
Categoria B demonstrează nu vei avea probleme cu călătoriile legate de muncă (dacă și când este necesar), iar în cazul joburilor de conducător auto profesionist ai nevoie de categorii suplimentare în permisul tău.
Atunci când completezi CV-ul pe BestJobs aceste abilități vor fi promovate într-o secțiune extrem de vizibilă pentru angajator.