Potențial vs Aptitudini

Atunci când vine vorba de angajare, lipsa experienței și a unor aptitudini tehnice se află în topul îngrijorărilor candidaților, în special a celor tineri. Asta e partea proastă. Dar cum se întâmplă în marea majoritate a cazurilor, orice parte proastă e urmată și de una bună. Astăzi, în schimb, vor exista chiar trei.

Conform lui Dan Puică, CEO-ul BestJobs, trăim niște vremuri în care potențialul angajatului a devenit mai important decât aptitudinile pe care acesta și le-a dezvoltat până în momentul în care se face recrutarea. Dan a punctat trei motive principale care stau în spatele acestui trend.


sursă foto: http://business-review.eu

Războiul pe candidați

Rata scăzută a șomajului, volumul mare de muncă și pregătirea mai mult sau mai puțin bună a candidaților a întors roata și le-a oferit angajaților puterea. Ajunși acum în ”opoziție”, angajatorii au fost nevoiți să devină ei cei care merg activ către candidați și nu invers. Dacă până nu de mult principala luptă se dădea între cei care își caută de muncă, iar x trebuia să demonstreze că e mai bine pregătit decât ceilalți 20 de y care îi vânau postul dorit, acum companiile sunt cele care sunt nevoite să își folosească armele: cine are cele mai cool birouri, cele mai flexibile programe care să te ducă în zona celebrului ”work-life balance”, cele mai interesente beneficii extra ș.a.m.d.

Dincolo de toate acestea, Dan Puică observă un alt aspect interesant: flexibilitatea companiilor atunci când vine vorba de ”candidatul ideal”. Un argument solid în acest sens este faptul că, deși există CV-uri care nu se pliază perfect pe cerințele din anunț, acestea primesc credit din partea recrutorilor și ajung în următoarea etapă. Concret, o compatibilitate cu job-ul de doar 60-70% este suficientă pentru a obține interviul, deci pentru a avea șansa de a demonstra că potențialul pe care îl ai poate acoperi aptitudinile care deocamdată îți lipsesc.

Învățatul pe repede-înainte

Conform lui Dan, un al doilea argument în favoarea potențialului îl reprezintă atât capacitatea candidaților de a învăța lucuri noi, cât și resursele pe care aceștia le au la dispoziție. De fapt, niciodată în istoria omenirii oamenii nu au avut ocazia de a-și dezvolta atât de rapid aptitudinile precum o pot face astăzi. În zilele noastre, ai șansa de a trece de la un nivel de începător (entry-level) la unul mediu sau chiar expert (high-level) în decurs de doar 1-2 ani.

Internship-uri, soluții de învățat, articole, tutoriale, ”coaching”, cursuri, conferințe etc. Dacă într-adevăr îți dorești să evoluezi rapid, ai la dispoziție exact ceea ce îți trebuie pentru asta. Un motiv în plus ca recrutorii să nu se sperie de lipsa pregătirii de moment.

Schimbările tehnologice

Vremurile în care trăim, era ”Agile”, favorizează schimbările mai degrabă decât planificările metodice, încurajând mereu la un maxim de eficiență și rapiditate. Acest lucru se răsfrânge și asupra tehnologiei, unde CEO-ul punctează faptul că un anumit limbaj de programare, de exemplu, poate fi extrem de popular într-un anumit moment și să devină învechit în câțiva ani. Așadar, ca un ultim sprijin în favoarea potențialului în lupta acestuia cu aptitudinile, skill-urile unui programator specializat pe respectivul limbaj de programare devin aproape inutile, în timp ce potențialul său de a învăța lucruri noi va fi cel determinant, lucru valabil în aproape orice domeniu.