Ce te motivează la locul de muncă? Cum poți răspunde la această întrebare într-un interviu de angajare

Una din întrebările des întâlnite la interviul de angajare este „ce te motivează?” Poate să te sperie această întrebare pentru că este deschisă, ușor de interpretat și te poate da înapoi dacă nu ai petrecut ceva timp să te gândești în prealabil. 

Cele mai bune răspunsuri la întrebările de la interviu despre motivația ta sunt cele sincere, dar ar trebui să se coreleze și cu jobul pentru care aplici, indicând că ai fi potrivit pentru a lucra în compania respectivă. Descoperă în articolul de mai jos cum poți răspunde la această întrebare și câteva capcane pe care le poți evita.

Ce te motivează la locul de muncă? O întrebare des întâlnită la interviuri

Întrebarea „Ce te motivează?” are de obicei rolul să ajute potențialul angajator să te înțeleagă mai mult ca persoană, oferindu-i o perspectivă asupra a ceea ce prețuiești și a ceea ce îți place să faci, asupra modului în care te-ai integra în echipă și în mediul respectiv de lucru, dar și despre ce te-ar deranja atunci când lucrezi într-o companie. 

Când te întreabă acest lucru, intervatorii speră să descopere ce te face să vii la muncă cu chef și pasiune. Angajatorul sau managerul de resurse umane vrea să știe ce te motivează să ai succes, precum și dacă aceste lucruri se potrivesc cu responsabilitățile jobului și cultura companiei.

Răspunsuri posibile pentru această întrebare

Cu toții muncim pentru a avea o siguranță financiară, însă este importantă și motivația interioară. Cu siguranță există și alte lucruri care te motivează atunci când lucrezi. Îți dăm câteva sugestii mai jos, iar tu te poți inspira din cele în care te regăsești cel mai bine.

Dorința de a avea rezultate

Împlinirea profesională vine și din motivația de a avea succes, de a avea rezultate bune și de a bifa cu încredere taskurile la finalul zilei. Un posibil răspuns la această întrebare ar putea fi: „Sunt foarte motivat să am rezultate. Îmi place când am un obiectiv concret de atins și suficient timp să dezvolt o strategie pentru a-l îndeplini. La ultimul meu job, obiectivele anuale erau destul de presante, însă am colaborat cu managerul meu și cu restul echipei pentru a face un plan lunar prin care să atingem obiectivele la final de an. A fost provocator, dar mi-a adus satisfacția de a reuși, în echipă.

Dorința de a oferi o experiență plăcută clienților

Dacă ceea ce îți aduce zâmbetul pe buze este să creezi o experiență bună celor din jur, atunci poate un răspuns potrivit la această întrebare ar fi: „Mereu mi-a plăcut să mă asigur că ofer cel mai bun customer service clienților companiei la care lucrez. Simt că este important, atât pentru mine personal, cât și pentru companie și pentru clienți. Motivația mea de-mi dezvolta constant această abilitate este modul în care am reușit să cresc vânzările la compania mea timp de două trimestre la rând.”

Bucuria de a lucra în echipă

Un alt factor important pentru tine poate fi modul de lucru în echipă și bucuria de a colabora cu ceilalți. Dacă te regăsești în această descriere, un exemplu de răspuns la întrebarea recrutorului ar fi: „Sunt motivat de colaborarea cu ceilalți, iar o echipă unită mă motivează să-mi ating obiectivele la finalul zilei. La ultimul job pe care l-am avut, pe lângă rezultatele foarte bune pe care le-am avut la finalul anului, m-am bucurat să pot lucra într-o echipă în care ne-am susținut unii pe ceilalți, am identificat împreună cele mai bune soluții și am ajuns la rezultatele pe care ni le-am propus.”

Dorința de învățare și de creștere profesională

Pentru a progresa în carieră, ai nevoie să te dezvolți și să înveți constant, mai ales în această epocă a digitalizării și a necesității de a deprinde noi abilități conectate cu tehnologia. Un posibil răspuns ar putea fi acesta: „Mereu am fost motivat să descopăr și să învăț lucruri noi. La ultimul job pe care l-am avut, pe lângă faptul că am cerut unui coleg cu experiență să fie mentorul meu, am petrecut o oră pe săptămână investind în cunoștințele mele parcurgând un curs online și am aplicat cu succes lecțiile de acolo în jobul meu de zi cu zi.”

Pasiunea pentru ceea ce faci

Indiferent de domeniul în care lucrezi, pasiunea pentru ceea ce faci poate fi ceea ce te motivează cel mai tare. Dacă, de exemplu, ești pasionat de lucrul cu date și cifre, un răspuns posibil pe care îl poți da este: „Sunt pasionat de a urmări și analiza datele. Dați-mi un excel și întrebările la care vreți să răspundem, și sunt dornic să verific ce anume generează numerele respective. La jobul curent, pregătesc rapoartele lunare de vânzări. Datele din aceste rapoarte mă ajută să determin cum să abordăm următorii pași și cum să atingem obiectivele de vânzări pentru următoarele luni. Să pot oferi aceste informații colegilor mei este foarte motivant pentru mine.”

Dorința de a avea impact și de a investi într-o cauză 

Unii oameni sunt motivați de dorința de a investi în ceva cu impact pe termen lung. Dacă te regăsești în această situație, iată un posibil răspuns: „Pentru mine este important să fiu parte din ceva mai mare decât mine. Caut moduri să contribui la proiecte importante care îmi dau un sens mai mare, atât personal, cât și în general în mediul meu de lucru. Să am impact în industria mea și în viețile clienților este motivant pentru mine.”

Capcane pe care să le eviți

Există riscul să-ți pui singur bețe în roate atunci când răspunzi la o întrebare despre ce te motivează. Câteva erori clasice pe care le poți face sunt:

 • Să dai un răspuns vag sau generic. Fiind o întrebare deschisă, poți fi tentat să nu răspunzi foarte concret. Poți începe cu un lucru mai general, însă ar trebui să fie întotdeauna urmat de exemple specifice.
 • Să nu fii sincer. Poți fi tentat să-ți adaptezi răspunsul în funcție de ceea ce crezi că angajatorul își dorește de la tine. Nu face acest lucru! Ține minte că, în timp ce este important să ții cont de audiența ta, nu este bine să răspunzi într-un mod pe care nu-l poți susține. Sau, și mai rău, să fie o minciună.
 • Să vorbești despre bani. Chiar dacă mergi la un job nou pentru un salariu mai mare, evită să răspunzi la această întrebare în acest mod. Pe lângă faptul că poți părea lacom, imoral sau prefăcut, nu te vei diferenția de majoritatea populației umane.
 • Să faci o listă lungă. Evită să enumeri foarte multe motive care te-ar face să lucrezi la compania respectivă. Acest lucru indică faptul că nu te cunoști foarte bine sau că speri să menționezi ceva ce s-ar putea să placă angajatorului.

Ce alte întrebări ți se pot pune la un interviu de angajare

Atunci când te pregătești pentru interviu de angajare, e bine să ții cont și de alte întrebări care ți se pot pune și să te pregătești anterior. Printre acestea, ar putea fi:

Întrebările clasice de la un interviu:

 • Povestește-ne mai multe despre tine.
 • De unde ai aflat de jobul nostru?
 • De ce vrei să lucrezi la compania noastră?
 • De ce îți dorești acest job?
 • De ce ar trebui să te angajăm pe tine?
 • Ce poți aduce companiei noastre?
 • Care sunt abilitățile tale predominante?
 • Care sunt punctele tale slabe?

Întrebări despre istoricul tău la muncă:

 • Care este cea mai mare realizare profesională a ta?
 • Povestește-ne un conflict sau o provocare la muncă și cum ai depășit-o.
 • Povestește-ne o situație în care ai dat dovadă de abilități de leadership.
 • Povestește o situație în care nu ai fost de acord cu o decizie luată de colegii tăi și cum ai gestionat-o.
 • Povestește o situație în care ai făcut o greșeală și cum ai gestionat-o.
 • De ce pleci de la jobul curent?
 • De ce ai fost concediat? (dacă este cazul).
 • De ce ai trecut printr-o perioadă în care nu ai avut job?
 • De ce ți-ai schimbat drumul profesional?
 • Ce salariu ai în prezent?
 • Ce îți place cel mai puțin la jobul din prezent?

Întrebări despre obiectivele tale profesionale:

 • Ce îți dorești de la un job nou?
 • Ce mediu de lucru preferi?
 • Cum este stilul tău de lucru?
 • Ce îți dorești profesional în următorii 5 ani?
 • Care e stilul tău de management?
 • Cum te-ar descrie colegii sau managerul tău?
 • Cum gestionezi situațiile dificile sau stresante?
 • Ce-ți place să faci pe plan personal, în afara jobului?

Indiferent cum te pregătești pentru următorul interviu, ține cont de întrebările pe care s-ar putea să le primești și pregătește-te din timp. Iar dacă îți cauți un job nou, verifică joburile cele mai recente de pe BestJobs.