Competențe și abilități sociale în CV. Exemple și sfaturi

În mediul profesional, abilitățile sociale te ajută să colaborezi mai bine cu echipa ta, să construiești proiecte de succes, să comunici mai bine în situațiile dificile și să le rezolvi. De asemenea, te pot ajuta să te remarci atunci când îți cauți un job nou. Descoperă în acest articol care sunt abilitățile sociale și cum să le menționezi în CV.

Care sunt competențele și abilitățile sociale

De fiecare dată când interacționezi cu cineva, îți folosești, într-un fel sau altul, abilitățile sociale, pentru a comunica cu ceilalți, zilnic, într-o varietate de moduri: verbal, nonverbal, scris sau vizual. Implică interacțiunea cu cei din jur și se mai numesc abilități interpersonale sau soft skills.

Câteva dintre aceste abilități sunt:

 • Comunicarea eficientă: capacitatea de a comunica corect, bine și armonios, de a-ți împărtăși gândurile și ideile cu ceilalți. Un om care comunică bine este și un lider bun, deoarece poate să-și gestioneze echipa cu ușurință.
 • Rezolvarea conflictelor: abilitatea de a gestiona situații dificile și conflicte. Presupune capacitatea de a ajunge la rădăcina problemei și de a identifica cele mai bune soluții.
 • Empatie: abilitatea de a înțelege emoțiile altei persoane și de a rezona cu aceasta. Presupune să faci un efort conștient să iei în calcul cum se simt ceilalți. Dacă-ți crești empatia în raport cu alții, poți construi relații mai puternice, deschise și respectuoase.
 • Managementul relațiilor: abilitatea de a menține relații sănătoase, de a le gestiona într-un mod constructiv. De exemplu, dacă ai un job în customer service, poate ești responsabil pentru a cultiva relația dintre companie și un set specific de clienți. Directorii din organizații gestionează relațiile și parteneriatele cu principalii colaboratori și investitori.
 • Asertivitate: abilitatea de a comunica într-un mod congruent, coerent și non-agresiv sau non-pasiv, ci frumos și armonios. 
 • Auto-control: a-ți gestiona emoțiile în situații sociale dificile, a te controla atunci când apar conflicte sau situații mai greu de gestionat.
 • Colaborare: presupune a lucra bine în echipă, cu ceilalți, implică o comunicare bună și relevantă, presupune lucrul la aceleași obiective comune, ca grup.  
 • Ascultare activă: a asculta cu atenție și empatie, mai mult decât a auzi  – a rezona cu ceea ce spune celălalt în comunicarea sa cu tine. 
 • Responsabilitate: asumarea consecințelor acțiunilor noastre, a avea un comportament adecvat în lipsa supervizării managerilor.
 • Creativitate: Abilitatea de a veni cu idei noi și inovative pentru a rezolva probleme. Afacerile cresc o dată cu ideile noi și cu abordările noi la probleme mai vechi. Poți citi despre cum să-ți crești creativitatea aici.

Exemple de competențe și abilități sociale pe care să le treci în CV

Atunci când îți realizezi CV-ul, e important să-ți treci și abilitățile sociale. Le poți menționa atât în lista cu abilități pe care o adaugi CV-ului tău, cât și în descrierile joburilor anterioare, explicând cum ai folosit aceste abilități.

Iată câteva exemple despre cum poți să exemplifici abilitățile sociale în CV:

Colaborare: dă exemple de situații în care ai lucrat bine în echipă, fie că e vorba de proiecte mai mari sau, dacă nu ai experiență de lucru, poți da exemple de proiecte de voluntariat, proiecte din facultate care arată cum ai colaborat cu ceilalți. 

Luarea deciziilor: Managerii apreciază persoanele care pot lua decizii concentrându-se pe imaginea de ansamblu a companiei. Dă exemple de situații în care ai luat decizii bune alături de echipa ta sau în favoarea proiectului pentru care lucrezi.

Comunicare eficientă: Dă exemple de proiecte în care ai folosit abilitățile de comunicare într-o măsură mai mare, fie că e vorba de comunicare verbală sau scrisă. De exemplu, dacă lucrezi în marketing: „am reprezentat compania la interviurile în presă, fapt care a dus la o creștere a vizibilității companiei pe piață”. 

Creativitate: Dă exemple de situații în care ai venit cu idei noi care au fost implementate cu succes, în istoricul joburilor tale. De exemplu, dacă lucrezi în vânzări: „în abordarea clienților, am propus și implementat un discurs nou prin care să prezint produsele și serviciile, care au dus la o creștere a vânzărilor cu X%.”

Alte abilități sociale pe care le poți menționa în CV ar fi: atitudine pozitivă, problem-solving, auto-motivare, managementul timpului, răbdare, flexibilitate.

Joburi care necesită competențe și abilități sociale

Câteva dintre joburile în care aceste abilități sunt foarte apreciate ar fi:

 • Agent vânzări. Un astfel de job presupune comunicarea constantă cu persoane noi, pentru vânzarea sau prezentarea de produse și servicii. De asemenea, este printre cele mai căutate meserii pe piața muncii – poți consulta joburile aici. 
 • Educator sau profesor. Au nevoie de abilități sociale pentru a colabora unii cu ceilalți, dar și pentru a comunica bine cu copiii sau studenții. Iată câteva joburi în acest domeniu la Genesis College.
 • Specialist marketing. Un bun comunicator este și o persoană care lucrează în marketing, unde își folosește abilitățile atât în scris (redactare de articole, e-mailuri, newslettere), cât și verbal (dă interviuri, comunică cu echipa). Joburile în marketing au și multe oferte de tip remote.
 • Asistent medical. Grija față de pacienți este o abilitate cheie pentru asistenții medicali. Abilitățile interpersonale de toate tipurile sunt necesare în industrie, în special empatia și răbdarea. Oferta de joburi din domeniu vine și cu joburi în străinătate.
 • Manager. Orice manager sau lider are nevoie de bune abilități de comunicare, empatie, relaționare, luare a deciziilor – fie că este manager de echipă, departament sau companie. Există numeroase poziții de management deschise, dacă îți dorești să ajungi la următorul nivel profesional sau dacă ești deja în această etapă din cariera ta. 

Adaugă abilitățile în CV

Dacă te-am inspirat cu lista noastră, nu mai sta pe gânduri, intră în contul tău BestJobs și adaugă abilitățile sociale care te fac să te remarci. Sunt simplu și ușor de adăugat și îți vor duce CV-ul la un grad mai mare de completare.

Photo by SHVETS production from Pexels