Cele mai căutate 10 abilități în 2022

Digitalizarea și automatizarea schimbă dramatic lumea și piața muncii. Criza sanitară a accelerat procesul de schimbare iar adopția noilor tehnologii determină apariția unor industrii și joburi complet noi. 

În fața acestor schimbări, capacitatea de a învăța și a ne adapta este fundamentală. Forumul Economic Mondial estima într-un raport privind piața muncii că peste 50% din angajați vor avea nevoie de reconversie profesională sau de dezvoltarea unor abilități noi, majoritatea digitale, pentru a putea face față noilor cerințe de pe piața muncii.

TOP 10 abilități căutate de către angajatori în 2022

 1. Știința datelor (data science)
 2. Inteligență artificială
 3. UX Design
 4. Dezvoltare Web
 5. Cloud Computing
 6. Programare Blockchain
 7. Comunicare și colaborare remote
 8. Securitatea datelor
 9. Managementul stresului
 10. Managementul inovației

Știința datelor (data science)

Probabil că ai auzit citatul matematicianul britanic Clive Humby: „Datele sunt noul petrol”. Dacă te întrebi de ce companii precum Google, Facebook și Amazon sunt atât de puternice, acest lucru se întâmplă din două motive: pe de o parte, este cantitatea de date pe care o dețin și, pe de altă parte, forța de muncă care poate analiza și interpreta datele.

Este aproape imposibil să ne imaginăm piața muncii de astăzi fără analiză de date. Este solicitată în aproape toate sectoarele, cum ar fi sănătatea, finanțele, logistica și comerțul electronic. Sarcina unui analist de date este să colecteze, să evalueze și să proceseze date relevante și să le transforme în informații relevante pentru deciziile de afaceri. Cu abilitățile lor analitice și cunoștințele puternice de programare, astfel de specialiști sunt capabili să rezolve multe probleme ale lumii de astăzi.

Cum să-ți dezvolți abilitățile de analiză de date?

 • Învață un limbaj de programare
 • Fă un curs de statistică
 • Informează-te constant despre industria în care lucrezi, contextul și problemele cu care se confruntă compania ta.

Inteligență artificială

Machine learning, neural networks, supervised learning sau reinforcement learning systems – sunt termeni tot mai des întâlniți. Pe măsură ce cantitatea de date continuă să crească, aplicațiile pentru AI sunt la o scară tot mai mare și din ce în ce mai relevante și utile. AI devine o abordare generală a rezolvării problemelor. De exemplu, cel mai mare retailer online din lume, Amazon, folosește inteligența artificială pentru prognoza cererii. Algoritmii de învățare automată pot estima numărul de produse necesare, reducând costurile de stocare și, prin urmare, costurile pentru client. Dar aplicabilitatea sa este mult mai mare. Cu ajutorul inteligenței artificiale, software-ul de recunoaștere facială, mașinile autonome și chiar roboții chirurgicali sunt posibile și apar în mod constant noi domenii de aplicare.

Specialiștii în AI au nevoie de o bază solidă în proiectare de software, statistică, programare și inginerie.

UX Design

Numărul tot mai mare de site-uri web și aplicații are ca rezultat o creștere a cererii pentru designeri specializați pe experiența utilizatorilor. În zilele noastre, companiile concurează pentru atenția noastră și își proiectează produsele astfel încât să petrecem mult timp cu ele și, în mod ideal, să le folosim în mod regulat. Pentru a atrage utilizatorul, designerii UX lucrează îndeaproape cu alte discipline. Ei proiectează produse și servicii digitale care fac viața oamenilor mai ușoară. 

Sarcina principală pe care o are un designer UX este să cerceteze modul în care utilizatorii se comportă și interacționează cu un produs. Când se termină cercetarea, este timpul să proiecteze prototipuri interactive și să le testeze cu potențiali utilizatori. Această fază de testare îi ajută să identifice cea mai bună experiență posibilă pe care o pot oferi unui utilizator.

Designerii UX trebuie să aibă cunoștințe solide despre

 • metode de cercetarea a utilizatorilor
 • prototipare și arhitectura informațiilor

Dezvoltare Web

Este motivul pentru care există conținut și aplicații web online. Astăzi, cele mai valoroase companii sunt în tehnologie. Ne-au schimbat întreaga economie și ne-au influențat societatea. Faptul că devenim din ce în ce mai dependenți de internet nu oferă niciun indiciu că cererea pentru dezvoltatori web va scădea.

Dezvoltatorii web sau programatorii proiectează și dezvoltă soluții software bazate pe web, denumite aplicații web. Pe lângă planificarea designului și a arhitecturii, aceștia se ocupă și de dezvoltarea ulterioară, întreținerea și optimizarea continuă a aplicațiilor web existente. Responsabilitatea unui dezvoltator web este împărțită în dezvoltare front-end și back-end, adică lucrul pe partea client sau pe server. Dezvoltatorii Fullstack se ocupă de ambele.

Printre cunoștințele necesare pentru a lucra în dezvoltare se numără o bună înțelegere a diferitelor limbaje de programare (de exemplu, Python, JavaScript și HTML) și, de asemenea, unele cunoștințe despre design responsive și SEO.

Cloud Computing

Cred că ai auzit de Google Drive, Dropbox sau iCloud. Sunt servicii și produse la mare căutare pentru stocarea datelor. Acestea funcționează cu ajutorul inginerilor cloud, responsabili pentru toate sarcinile tehnice, cum ar fi structurarea și proiectarea interfeței cu utilizatorul. În plus, aceștia își asumă responsabilitatea pentru planificarea, gestionarea și întreținerea infrastructurii cloud.

Dacă vrei să înveți despre cloud computing, trebuie să stăpânești:

 • Servicii Web & APIs
 • IT & Data Security
 • Migrație de date

Programare Blockchain

Blockchain este tehnologia care stă la baza criptomonedelor. Este un sistem descentralizat în care informațiile pot fi stocate și, astfel, servește ca bază de date. Principalul avantaj al tehnologiei blockchain este că informațiile stocate sunt imuabile și foarte bine securizate. Datorită gradului ridicat de confidențialitate, este o tehnologie foarte atractivă care găsește diferite cazuri de utilizare în industriile care se ocupă cu date sensibile precum sănătate, finanțe și domeniul public. Și deoarece cantitatea de date crește din ce în ce mai mult, blockchain oferă soluția pentru lipsa confidențialității și stocării datelor.

Pentru a lucra în universul blockchain, trebuie să ai cunoștințe despre structurile de date, criptografie, contractele inteligente și înțelegerea infrastructurii blockchain.

Comunicare și colaborare remote

Pandemia ne-a arătat că lucrul de la distanță este o abilitate pe care echipele ar trebui să o stăpânească. Atunci când echipa nu este adunată într-un singur loc și chiar răspândită în fusuri orare diferite, munca în echipă și comunicarea sunt adevărate provocări. Dacă sunt neglijate, întregi fluxuri de lucru se deteriorează, încrederea este mai greu de construit, iar echipa se dezbină. Dar ca orice abilitate, ea poate fi dezvoltată.

Pentru a-ți îmbunătății comunicarea și colaborarea la distanță, ar trebui să ai la dispoziție instrumentele și infrastructurile potrivite pentru activitățile zilnice, să participi la întâlniri online periodice cu echipa și să-ți ții camera pornită, pentru o conexiune mai bună.

Securitatea datelor

Cu greu ne putem imagina societatea de astăzi fără internet și tehnologia modernă. Iar pericolele pe care le ridică utilizarea lor nu trebuie trecute cu vederea. Trebuie să înveți cum să te protejezi de atacuri cibernetice pentru a naviga în siguranță în sfera digitală. Criminalitatea cibernetică este o realitate a zilelor noastre iar consecințele sale sunt adesea incredibil de costisitoare.

Informează-te despre tipul de atacuri cibernetice și cum să te protejezi de ele, folosește tehnologie securizată și respectă normele privind securitatea datelor. Un curs acreditat în domeniul securității datelor te ajută să-ți faci o perspectivă asupra domeniului dar și să-ți plănuiești pașii către un job.

Managementul stresului

Oboseală, stres, depresie sau burnout sunt termeni tot mai auziți în rândul angajaților și a departamentelor de HR, frecvența lor fiind accelerată de criza sanitară și restricțiile impuse de aceasta. 

Managementul stresului are rolul de veni cu strategii și planuri de acțiune pentru ca angajații să poată suporta mai bine situațiile stresante. Scopul final este de a le îmbunătăți rezistența, adică capacitatea de a face față stresului. În special angajații din medii dinamice, cu multe schimbări frecvente, au nevoie de pregătire profesională pentru a preveni astfel de problemele de sănătate.

Managementul inovației

Digitalizarea continuă ne schimbă viața personală și cea profesională mai repede decât oricând. Prin urmare, este mai important ca niciodată pentru companii și angajații lor să țină pasul cu noile tehnologii, software și metode de învățare. Managementul inovației este instrumentul cheie pentru ca organizațiile de astăzi să rămână competitive și de succes.

Atunci când într-o companie este încurajată inovația, angajații pot descoperi noi oportunități de afaceri, pot reduce costurile inutile, pot fi mai agili și pot îmbunătăți semnificativ proiectele de cercetare și dezvoltare.

Photo Freepik