5 filme despre carieră pe care trebuie să le vezi

Perioada sărbătorilor este ideală pentru relaxare și încărcarea bateriilor. Noul an se anunță dinamic, plin de provocări profesionale și personale, așa că e bine să ne lăsăm timp de reflecție și odihnă. 

Noi ți-am pregătit o listă de filme despre carieră care să te inspire și să te ajute să-ți găsești motivația profesională.

Free Guy / Eliberează-l pe Guy 

Este povestea unui operator bancar care descoperă că trăiește într-o lume virtuală, un personaj într-un joc online foarte popular. Însă el este în joc doar un figurant, un non-personaj în propria viață. Pentru a impresiona fata de care se îndrăgostește, se hotărăște să devină eroul jocului.

Filmul este unul amuzant, personajul principal fiind interpretat de Ryan Reynolds cu umorul său deja inconfundabil, perfect pentru o seară în familie.
Lecții: Să nu te complaci ca personaj secundar în propria viață. Ia-ți în serios rolul de erou și muncește către o carieră care să-ți aducă satisfacție.

My Salinger Year / Anul meu la New York

Acțiunea este plasată la finalul anilor ‘90, în New York. Joana, o tânără ce aspiră să devină scriitoare, își găsește o slujbă la agenția literară ce îl reprezintă pe J.D. Salinger. Aici ea este responsabilă să prelucreze corespondența lui Salinger și să răspundă la scrisorile primite de acesta de la fanii săi. Joana, interpretată de Margaret Qualley, decide să personalizeze răspunsurile seci, prestabilite de agenție. Rezultatele sunt pline de umor și emoționante, iar Joanna, în timp ce se folosește de vocea marelui scriitor, începe să o descopere pe a ei.

Lecții: Despre cât de important este să-ți urmezi visurile și cum prin creativitate poți să-ți găsești propria voce, indiferent unde și ce muncești.

Parasite 

În 2020 a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film străin și este negreșit un film actual, care merită trecut pe lista ta de filme “de văzut”. Parasite este o comedie neagră care vorbește despre meritocrație, diferențele dintre păturile sociale, lăcomie și cum să crești în carieră. Povestea urmărește 2 familii din medii diferite care ajung să coopereze și peripețiile prin care trec împreună.

Lecții: Networking-ul și cunoștințele personale și profesionale sunt extrem de importante pentru cariera ta. 

Up in the Air/ Sus în Aer

Up în the Air este un film din 2009 cu George Clooney. Amuzant și tragic, acțiunea se concentrează în jurul lui Ryan Bingham (Clooney) care se ocupă de concedieri în masă pentru corporații mari. Bingham lucrează pentru o firmă de consultanță în resurse umane specializată în asistență pentru concedieri de personal. Practic își câștigă existența călătorind în diverse locuri din Statele Unite și concediind oameni în numele angajatorilor. Când este însărcinat cu pregătirea unui nou angajat tânăr și ambițios, începe să-și reevalueze stilul de viață.

Lecții: Un echilibru între viața personală și cea profesională stă la baza unei vieți sănătoase.
Atunci când concediezi oameni, empatia este foarte importantă.

Spotlight

Spotlight este despre ancheta și investigațiile ziarului Boston Globe, în urma cărora a publicat în 2002 o serie de articole despre acuzațiile de molestare de minori a unor preoților romano-catolici locali. Spune o poveste a abuzurilor din partea celor de la putere și cum o echipă de jurnaliști au reușit să le aducă în atenția publicului.

Ancheta a determinat și alte victime să vorbească și s-a finalizat cu cercetări penale și procese. Este un film plin de suspans care arată importanța jurnalismului de investigație, de impact.
Lecții: Despre importanța integrității personale și profesionale.