Ce presupune o carieră de project manager

Managementul de proiect nu este un domeniu nou, mereu a existat cineva responsabil de planificare, bugetare și delegarea responsabilităților și task-urilor. Însă project managementul, așa cum îl știm noi astăzi, a evoluat ca o carieră și profesie distinctă în ultimii 10 ani. Avem deja exemple de cariere de succes în project management dar și o cerere de astfel de specialiști. 

Dacă ești în stadiul de cercetare pentru o viitoare carieră sau te pregătești pentru o nouă etapă profesională, este important să ai toate informațiile despre aceasta meserie și să iei o decizie informată.

Ce face un Project Manager?

După cum sugerează și numele, un manager de proiect este responsabil cu coordonarea oamenilor și proceselor pentru a se asigura că proiectele sunt livrate la timp și produc rezultatele dorite. Este responsabil de proiecte de la inițiere până la încheiere, asigurându-se că munca se desfășoară eficient și satisfăcător. Sunt lideri de echipe iar activitatea de zi cu zi se schimbă constant, o fișă statică a postului de manager de proiect este greu de găsit. 

Activitățile principale sunt planificarea procesului de proiect, crearea și gestionarea bugetului, coordonarea unei echipe sau comunicarea cu clienții și celelalte părți interesate.

Managerii de proiect activează în diverse industrii, de la inginerie, producție, IT la servicii financiare. Fiecare companie își dorește un control crescut asupra proiectelor în derulare, costuri cât mai scăzute și respectarea termenelor limită, iar managerii de proiect ajută la realizarea acestui lucru.

Care sunt responsabilitățile unui project manager?

Deși activitatea variază în funcție de industria în care activează, principalele responsabilități ale unui project manager pot fi grupate astfel:

Planificarea și dezvoltarea ideii de proiect

Fiecare proiect începe ca o idee, un răspuns la o nevoie identificată pe piață sau de client. Este datoria unui manager de proiect să lucreze cu părțile interne interesate și cu clienții externi pentru a defini acel concept și a crea un proces care să-l ducă la bun sfârșit. Aceasta include cercetarea pieței, stabilirea și gestionarea așteptărilor clienților, dezvoltarea unui plan de proiect detaliat, definirea domeniului de aplicare al proiectului și atribuirea unor sarcini specifice membrilor echipei.

Crearea și coordonarea unei echipe

Managerii de proiect sunt responsabili pentru fiecare aspect al proiectului, inclusiv pentru coordonarea unei echipe capabile să îndeplinească sau să depășească așteptările pe care părțile interesate le au, legat de rezultatul final al proiectului. Managerii de proiect buni reușesc să aducă împreună oamenii care pot face dintr-o idee un proiect de succes, pot aloca task-urile și coordona activitatea lor pentru a atinge toate obiectivele setate. 

Dacă echipa are nevoie de îndrumare, instruire sau coaching, este responsabilitatea managerului de proiect să le ofere suportul și tool-urile pentru a atinge obiectivele. Totodată abilitățile de comunicare, empatia și abilitățile interpersonale sunt importante pentru a menține echipa unită și motivată.

Monitorizează progresul și setează termene limită

Organizarea și monitorizarea sunt părți importante în activitatea unui manager de proiect. De la crearea unui calendar precis de finalizare a proiectului până la a se asigura că sarcinile sunt finalizate și obiectivele atinse, el trebuie să fie mereu la curent cu modul în care proiectul progresează.

Totodată el anticipează întârzierile care pot apărea, ține la curent toate părțile implicate privind progresul proiectului și informează echipa cu privire la orice schimbare în nevoile clientului.

Soluționarea problemelor

În timpul fiecărui proiect apar probleme care trebuie rezolvate. Managerul de proiect este persoana de contact atunci când ceva nu merge bine. Un project manager bun știe acest lucru și reușește să anticipeze eventualele blocaje înainte să apară. Adaptabilitatea și rezolvarea problemelor sunt cheia pentru păstrarea controlului asupra unui proiect.

Setarea și managementul bugetului

Este una din responsabilitățile principale. Un project manager bun se asigură că proiectul se realizează fără cheltuieli excesive, este capabil să optimizeze și eficientizeze costurile. 

De asemenea el trebuie să fie transparent și realist în ceea ce privește costurile, astfel încât clienții să fie conștienți de la început cât de mult vor cheltui.

Asigură satisfacția părților implicate

Managerii de proiect trebuie să construiască o relație apropiată cu toate părțile implicate în proiect, dar în special cu clienții. Din acest motiv, este important ca aceștia să comunice frecvent și deschis, să primească actualizări și feedback. Dacă apar probleme sau modificări în cronologia unui proiect, de exemplu, el este responsabil să țină clientul la zi.

Evaluează performanța proiectului

După finalizarea unui proiect, managerul de proiect este responsabil pentru evaluarea eficienței și eficacității acestuia. Cu datele pe care le-a urmărit pe parcursul procesului, acesta poate începe să identifice posibile deficiențe și să planifice modalități de a remedia probleme similare în viitor. Aceasta este, de asemenea, o oportunitate de a evidenția ceea ce a mers bine și a recompensa persoanele care au excelat.

Care sunt abilitățile unui project manager?

Deoarece responsabilitățile sunt complexe și activitatea de zi cu zi diferă destul de mult, un project manager are nevoie de un set variat de skill-uri, printre care se numără:

 • Responsabilitate
 • Adaptabilitate
 • Managementul bugetului
 • Comunicare clară 
 • Creativitate
 • Capacitatea de a lua decizii rapide
 • Capacitatea de a delega
 • Analiză de date
 • Abilități de management
 • Leadership
 • Organizare
 • Rezolvarea problemelor
 • Gandire strategică
 • Managementul stresului

Ce competențe tehnice are un project manager?

Competențele tehnice diferă în funcție de industria în care activează un project management, însă, la modul general, cunoașterea unora dintre acestea te pot pune în fața competiției pentru job:

 • Pachetul MS Office, în special un nivel avansat de Excel și Microsoft Project
 • Un software de PM: Asana, Jira, Trello, Monday, Teamwork, Socoro, Proofhub (sunt destul de multe)
 • Înțelegerea metodologiilor de lucru waterfall/ agile

Cum să devii project manager?

Deși alegerea unei facultăți care oferă pregătire pe managementul de proiect ca ASE-ul îți pot aduce un avantaj, este suficient să urmezi și cursuri de specializare și acreditare în domeniu, pe lângă studiile superioare finalizate. Unii angajatori preferă ca project managerul să aibă studii din domeniul de activitate al companiei, pentru a înțelege mai bine activitatea și procesele. Un start bun în cariere poate fi și un program de internship sau un job entry-level.

Alte surse: 1, 2, 3
Poză freepik