Interviu: Liviu Bidian, cum investești în dezvoltarea echipei tale, ca manager

Când ești manager sau lider, este important să investești și în oamenii din echipa ta. Discutăm cu Liviu Bidian, coach în comunitatea BestJobs, despre cum îți poți dezvolta echipa, din rolul de manager. Liviu are experiență de 20 de ani în management cu echipe locale și multinaționale.

Liviu, spune-ne câte ceva despre tine

Sunt fascinat de eficacitatea procesului de coaching, de capabilitatea acestuia de a pava calea pas cu pas către rezolvarea celor mai diverse probleme. În rolul de coach simt că aduc cu adevărat valoare pentru clientul cu care lucrez, prin modul în care reușim împreună să luăm o problemă, să o descompunem în părți gestionabile și să aducem la suprafață soluția. Recunosc, câte o dată este provocator să tac, să nu oferi răspunsul care este evident pentru mine, dar recompensa este mai mare când cel cu care lucrez vine cu o perspectivă potrivită și funcțională pentru el, ajutat de întrebările și ghidarea potrivită. Mai mult, mă bucur de fiecare dată să lucrăm împreună strategia, să o îmbogățim, să eliminăm blind-spoturile și să o lansăm în execuție, să stabilim un flux conținu între multiplele roluri personale, să le potențăm și prioritizăm pentru a evolua armonizat și a manifesta putere personală și echilibru.

Clădesc coachingul pe o experiență de aproape 20 de ani de management cu echipe locale și multinaționale, experimentând culturile manageriale pe cinci continente, atât ca expat cât și în multiple proiecte internaționale. Am adăugat în toolbox practici world-class dobândite în executive MBA cât și alte cursuri și certificări de management și profesionale alături de modelul de coaching Tony Robbins.

Care sunt, din perspectiva ta, calitățile unui manager bun?

Pentru ca o echipă să funcționeze bine are nevoie de un balans adaptat continu între presiunea rezultatelor, climatul echipei, și poziționarea potrivită a membrilor pentru a potența talentul acestora. Performanța obținuță de echipă este o reflecție a abilității managerului de a coordona fiecare membru al echipei în rolul potrivit astfel încât să acționeze eficient și eficace. Acest lucru se întâmplă atunci când managerul înțelege că el are un rol în echipă alături de ceilalți și că meseria lui este de a servi echipa și nu invers. Paradigma că X lucrează pentru managerul Y și-a pierdut de mult validitatea în echipele de succes. Așadar, un mix potrivit de inteligență emoțională pentru a dezvolta afinitatea cu echipa și o înțelegere corectă a businessului astfel încât să direcționeze echipa în armonie cu strategia, misiunea și viziunea organizației pe care o conduce.

Dacă sunt un manager la început de drum, ce aș putea face pentru a investi în dezvoltarea oamenilor din echipa mea?

Un prim pas ar fi să încep prin a înțelege cum ar trebui să fie echipa astfel încât să funcționeze la potențialul maxim. Cum ar fi echipa mea câștigătoare? Apoi ar trebui să înțeleg care este potențialul colegilor cu care lucrez. Să fac pentru ei o analiză cu puncte tari și puncte slabe și sa o suprapun cu echipa mea ideală să văd unde sunt diferențele. Analizând în acest fel reușesc să înțeleg care este fundația pe care trebuie să construiesc și ce am de făcut. Fiind la început de drum (și nu numai!) trebuie neapărat să îmi amintesc să conduc cu „centura de siguranță”, adică să discut analiza cu mentorul meu și să nu îmi fie teamă să explorez ideile cu colegii mei și să ascult cu atenție feedbackul. În plus, ar fi bine să înțeleg că dezvoltarea oamenilor cu care lucrez este o prioritate majoră și să înțeleg că trebuie să completez planul și cu ce am eu de făcut ca să aduc plus valoare echipei.

Care este cea mai mare provocare întâlnită de tine la managerii cu care lucrezi, legat de relația cu echipa lor? Cum o pot gestiona?

Să ne amintim ca relațiile autentice se construiesc in vulnerabilitate si nu în putere. Eu ca manager pot să aleg să îmi exercit puterea și să penalizez greșelile, momentele de slăbiciune, situațiile personale delicate, sa mă ascund după stereotipuri de genul: „ne lăsăm problemele la poartă”, „aștept soluții, nu probleme”, sau să dau dovadă de empatie și sa evaluez corect riscul și să acționez pentru rezolvarea problemei fără a rușina si învinui.

Astfel, separând persoana de problemă, reușesc să îmi îndeplinesc rolul. Tony Robbins spune „iubim surprizele, iar pe cele care nu ne plac le catalogăm probleme”. Cred că gestionarea problemelor în situații de stres este o provocare pentru mulți manageri.

Ce am de făcut? Să îmi dezvolt abilitatea de a mă autogestiona, să înțeleg că o răbufnire emoțională este inutilă și să fac ceva folositor, adică să mă concentrez să analizez din mai multe puncte de vedere situația creată, să lucrez pentru identificarea soluțiilor și punerea cât mai rapidă în practică a măsurilor, și foarte important să gestionez moralul echipei astfel încât să îi pot mobiliza maxim.

Ce faci dacă ai în echipă angajați plafonați sau care vor o schimbare în carieră? Cum îi poți ajuta, ca manager?

În primul rând să asculți! Să fii deschis să ți se spună în față ce nu merge și care sunt limitările. Fiind conștient de realitate poți face schimbări în activitate, în roluri, poți reprioritiza anumite proiecte. Poți discuta cu colegii din alte departamente pentru a realoca pe un post diferit sau în ultima instanță poți să îți folosești networkul și să îl recomanzi cuiva care are nevoie de competențele respective. Negarea este cea mai nepotrivită dintre opțiuni pentru manager, deoarece un coleg plafonat temperează entuziasmul echipei și afectează performanță și climatul pe termen lung.

Spune-ne un sfat pentru a coordona o echipă remote / work-from-home cu succes.

Încrederea este un element important in orice relație. Să ai încredere ca fiecare își face treaba în ritmul lui, fără a fi necesar să fii micro-manager. Să te asiguri că obiectivele sunt clare și ca ai un framework pentru monitorizarea performanței care este transparent și disponibil pentru toți. Să fii disponibil. Să te asiguri că ai spații în calendar pentru a putea răspunde prompt la întrebări scurte, pentru clarificare si ghidare. Să iei în serios problemele noi legate de WFH cum ar fi sănătatea mintală. Să stabilești activitățile si proiectele astfel încât să promovezi lucrul în echipă și întâlniri cu echipa, fie F2F sau în forumuri virtuale preponderent cu camera.

Ce tehnici de coaching poți aplica ca manager și cum?

Cel mai ușor este să începi cu bazele:

  1. În primul rând să te asiguri că generezi claritate referitor la obiective și lucrezi împreună cu echipa pentru a identifica modalitățile realiste de atingere a acestora și care este contribuția fiecăruia. Ascultă în discuție (taci!) moderează și facilitează, nu oferi soluții. Deși sună a clișeu, mulți manageri vin deja cu planul făcut și cu rolurile asignate, pierzând în acest fel oportunitatea de a lucra efectiv cu echipa la un plan comun cu toate beneficiile asociate.
  2. Atunci când este greu, tindem să alegem spirală negativă și să ne plângem despre cum nu merge, cum nu se poate și cum alții „ne pun bețe în roate”. Abordarea potrivită este să evaluăm situația realist și să vedem care este următorul pas pentru a merge mai departe, chiar dacă nu avem tot planul, și foarte important să vedem de unde putem obține ajutor și susținere.
  3. Odată ce am trecut peste obstacole adesea uităm să mulțumim și să apreciem efortul, sacrificiul și dedicația. Asigura-te că oferi apreciere „în exces”. Tip: învață să practici recunoștința pentru a te asigura că aprecierea oferită este cu adevărat autentică.

Cum să investesc în dezvoltarea mea, ca manager?

Pentru o construcție solidă, trebuie să construiesc mai întâi o fundație care să o susțină. Aș putea să încep cu o evaluare completă atât in rolul de manager, dar și pentru mine ca om în multitudinea mea de roluri: partener, părinte, prieten, …. Astfel, utilizând instrumente obiective de evaluare completate cu alinieri la nivel de valori si priorități pot să îmi dezvolt un plan de viată în care să integrez în mod armonios tot ce este bun pentru mine și cei din jurul meu. Pot să încerc să fac acest lucru singur (exista o multitudine de instrumente disponibile pe internet sau în cârti care sa mă ajute), sau saă caut un coach certificat care să mă îndrume să fac totul mai repede și mai bine prin intermediul unui program structurat. Așadar, înțeleg întru totul care sunt pașii relevanți de făcut in dezvoltarea mea și cum
aceștia mă vor duce mai aproape de împlinirea menirii mele.

Cum crezi că evoluează leadershipul? Spune-ne 3 trenduri de urmărit în management și leadership.

Trăim în zilele noastre într-o schimbare accelerată alimentată de evoluția tehnologică fără precedent în timp ce adaptarea impusă de schimbările masive datorită pandemiei nu este realizată încă. De la marea demisionare, la crizele de supply chain, la schimbările produse în mentalitatea colectivă generate de severitatea schimbărilor climatice, toate sunt forțe care își pun amprenta pe modul în care acționează managementul organizaților. În consecința, prototipicul de succes al liderului actual este orientat pe sustenabilitate în primul rând, scopul lui este mai presus de shareholders și conduce businessul pentru a răspunde unei provocări majore a societății, este carismatic și un excelent comunicator la scară globală.

Gestionarea și potențarea diferențelor induse de diversitatea forței de muncă cât și integrarea la scala globală a produselor și serviciilor, agilitatea piețelor și ritmul de inovare, determina o evoluție către descentralizarea deciziei și orientarea către o alinare bazată pe valori și ancorată în principii de guvernanță agreate în echipe largi. Necesitatea de a lua decizii legate de introducerea practicilor de business
bazate pe inteligență artificială, blockchain, contracte smart, și alte aspecte legate de colaborarea om-mașina determina liderul să își extindă competențele tehnice și să găsească un model de raportare a acestora la compasul etic. Deschiderea către experimentarea în ape neexplorate este esențiala la fel cum este și upgrade de la busola la GPS.

Spune-ne o sursă din care te informezi constant (blog, podcast, newsletter etc.)

Timpul este cea mai importantă resursă neregenerabilă pe care o avem așa că trebuie folosit cât mai chibzuit. În ce mă privește, încerc pe cât posibil să îmi dozez efortul de informare. Pentru că să fiu la curent cu ce se întâmplă în viața de zi cu zi folosesc aplicații de știri de genul Euronews, podcasturi ca și Economist. Apoi este o zona mai profundă în care mă conectez cu curentele și ideile actuale prin intermediul articolelor din reviste de genul Harward Business Review, sau platforma și evenimentele TED. Prin intermediul cărților non-fiction înțeleg în detaliu subiectele care mă interesează pe mine sau pe clienții mei, cum ar fi „Exercised” de Daniel Liberman care este un sumar fantastic legat de modul în care sportul ne influențează corpul și longevitatea.

Liviu Bidian este coach și în comunitatea BestJobs. Dacă vrei să apelezi la el sau la coach, mentor sau psihoterapeut, o poți face ușor prin serviciul BestJobs Coaching.