Tehnici de intervievare pentru a găsi oamenii potriviți pentru echipa ta

O parte importantă din procesul de recrutare o reprezintă interviurile. Dacă ești angajator sau recrutor la început de drum, ți-am pregătit un interviu cu Andreea Voicu, specialist în resurse umane și consiliere vocațională, despre tipurile de interviu și tehnici pe care să le folosești în cadrul interviurilor. Andreea este și agent de recrutare în comunitatea BestJobs, alături de alți specialiști la care poți apela dacă adaugi opțiunea de Agent de recrutare atunci când postezi sau faci upgrade la un job.

Andreea, spune-ne câte ceva despre tine.

Sunt specialist în resurse umane și consiliere vocațională. Lucrez în domeniu de aproximativ 15 ani de zile și am activat în toate ariile de HR, cu accent major pe partea de recrutare. De câțiva ani, fară să părăsesc  zona de recrutare, am dezvoltat servicii de consiliere vocațională pentru orientarea în carieră și sutinerea motivațională a candidaților care sunt într-un impas vocațional sau își doresc o reconversie profesională.

Care sunt tipurile de interviuri pe care ar trebui să le faci atunci când recrutezi?

Eu recomand interviurile semistructurate întrucât permit o conectare la cadrul intern de referință al candidatului și o mai bună înțelegere a profilului. De asemenea, tehnica STAR  mi se pare foarte eficientă pentru prognoza comportamentală.

Ce importanță are interviul telefonic și când e indicat?

În practică, interviul telefonic este utilizat ca interviu principal pentru recrutarea și selecția personalului de tip blue collars.Oricum, în toate celelalte cazuri, interviul telefonic reprezintă o selecție preliminară pentru organizarea unui interviu online sau face to face. Din punctul meu de vedere, pentru eficientizarea timpului, recomand un scurt interviu telefonic în care sunt prezentate detaliile postului și se validează eligibilitatea preliminară a candidatului și interesul pentru post. 

Cum organizezi un interviu online eficient?

Atunci când programez un interviu online, întotdeauna îi comunic candidatului telefonic detalii despre platforma utilizată și  modul/timpii de conectare iar înainte de interviu  mă asigur că am o conexiune bună la  internet, îmi pregătesc fișele de interviu, recitesc cv-ul și profilul de linkedIN al candidatului. Cam atât 😊

Ce întrebări ar trebui să pui neapărat în cadrul unui interviu cu un candidat?

Întrebări care să valideze competențele profesionale, motivația candidatului pentru post, mentalitatea acestuia vis a vis de muncă, experiența profesională și adaptabilitatea în contexte diferite.

Ce n-ar trebui să întrebi niciodată?

Sunt câteva subiecte sensibile legate de sfera personală a candidatului care, din punct de vedere legislativ și etic nu ar trebui abordate:

  • momentul și dorința întemeierii unei familii, de genul” Ești însărcinată sau plănuiești să faci un copil în următorii X ani?”
  • starea civilă: Sunteți căsătorit? Aveți copii?
  • orientare religioasă sau sexuală
  • în contextul Covid : Sunteți vaccinat? Când v-ați vaccinat? Cu ce? etc

Ce întrebări pui când nu ești sigur că e candidatul potrivit și vrei să te convingi?

Dacă parcurgi corect etapele de interviu și validezi toate aspectele, nu văd în ce măsură este posibil că la finalul interviului să nu fii convins că un candidat este  sau nu potrivit pentru job. Sigur, există posibilitatea că, neavand pentru post candidați foarte compatibili din punct de vedere al competențelor sau experienței  profesionale, să faci concesii și  să selectezi un candidat care nu corespunde profilului și atunci  te axezi pe întrebări care să valideze motivația pentru post și potențialul de dezvoltare a competențelor necesare.

Cum îl ajuți să se simtă relaxat la interviu?

Zâmbesc, mulțumesc candidatului pentru disponibilitatea de a participa la interviu și încep întotdeauna discuția cu întrebări de tip „icebreaker” legate de vreme, situația pandemică, noutăți din domeniul de interes, etc. Treptat, pe măsură ce candidatul se destinde, începem interviul propriu zis. 

Care sunt cel mai des întâlnite greșeli pe care le poți face ca intervievator? Ce ar trebui să eviți?

Părerea mea este că cele mai frecvente greșeli sunt cauzate de prejudecățile pe care le poate avea intervievatorul și afișarea unei atitudini arogante, superioare. Trebuie să ne detașăm de sfera noastră personală, să ascultăm activ și să încercăm să cunoaștem candidatul pentru a putea evalua compatibilitatea acestuia cu postul și organizația în care dorim să îl plasăm.

Sigur, am auzit și de situații în care intervievatorii întârzie în mod repetat zeci de minute și mi se pare impardonabil. Timpul este cea mai importantă resursă pe care o avem cu toții și respectul pentru candidat mi se pare primordial într-o relație intervievator-intervievat.

Cum îți structurezi interviul final? Cine ar trebui să participe și cum îl faci cât mai util?

Interviul final este întotdeauna de calibrare a așteptărilor organizației și candidatului și participa, alături de HR, șeful direct al viitorului nou angajat. Este, practic, ultima ocazie pe care o are candidatul validat că fiind eligibil să demonstreze că este cel mai potrivit pentru post și organizație și ultima ocazie a organizației de a clarifica toate aspectele legate de potențială angajare a candidatului.

Cum evoluează profilele candidaților și la ce să fim atenți? Spune-ne 3 profile de candidați din ce în ce mai întâlnite la interviuri.

Candidații își doresc din ce în ce mai mult flexibilitate,  autonomie și recunoaștere profesională. În ultimii ani de zile, profilul candidatul s-a schimbat treptat și candidații nu mai caută doar un loc de munca pentru a se întreține sau a-și întreține familia, ci caută un loc de munca în care să câștige satisfacție profesională și să se poate dezvolta, să învețe lucruri noi iar angajatorul să fie receptiv la nevoile și ideile lui. Totodată, programul fix de 8 ore pe zi începe să devină istorie, candidații căutând în mod special companiile care oferă flexibilitate și remunerarea în funcție de rezultate, în detrimentul normei de lucru.

Spune-ne una sau mai multe surse din care te informezi constant, despre resurse umane sau recrutare (blog, podcast, newsletter etc.)

LinkedIn prin formatorii de opinie și specialiști din domeniu, newsletter: AvocatNet, PortalHR, HR Manager și revista Cariere, studii și articole realizate de platformele de recrutare, bloguri (Hppy, Fistfuloftalent).

Andreea Voicu este recrutor și în comunitatea BestJobs. Dacă vrei să apelezi la ea sau la alt agent de recrutare, o poți face ușor adăugând serviciul Agent de recrutare atunci când postezi un job sau faci upgrade unui anunț postat. De asemenea, pe Andreea o găsești în comunitatea de mentori, profesioniști cu care poți discuta online, unu-la-unu, prin BestJobs Coaching.