Account manager vânzări: de ce abilități ai nevoie pentru acest job

Printre rolurile importante în domeniul vânzărilor sau conectat cu acesta, este și cel de Account Manager. Potrivit pentru persoanele care preferă să relaționeze cu ceilalți, dar nu vor neapărat să facă vânzări, jobul de Account Manager este des întâlnit, în multe companii și industrii. Află din acest articol ce implică și de ce abilități și competențe ai nevoie pentru a îndeplini acest job cu succes.

Ce face un Account Manager

În majoritatea companiilor, Account Managerul este diferit de persoana care încheie vânzarea. Este cel care preia relația cu un client o dată ce vânzarea a fost încheiată și menține legătura cu acesta pe parcursul colaborării cu compania. 

Un Account Manager este un fel de „avocat” al clientului în cadrul companiei și colaborează cu departamentele interne pentru a se asigura că nevoile clientului sunt înțelese și îndeplinite. Poate contribui la realizarea vânzărilor pentru continuarea colaborării cu clientul respectiv, rezolvă plângerile clienților, colectează și analizează date, îmbunătățește experiența clientului per total.

Printre principalele responsabilități ale unui Account Manager se numără:

 • Realizează legătura între client și departamentele din companie pentru a circula informațiile necesare, a se asigura că nevoile clientului sunt înțelese și rezolvate la timp;
 • Informează clientul despre serviciile pe care le poate utiliza, dar și de alte servicii pe care le poate achiziționa pentru a avea mai mult succes
 • Monitorizează bugetul clientului, explică prețurile și negociază reînnoirea contractului sau achiziția de noi servicii
 • Este la curent cu cele mai noi trenduri, schimbări și acțiuni ale competiției care pot influența deciziile clienților și eventuale schimbări
 • Realizează rapoarte pentru clienți și pentru managementul companiei
 • Îi învață pe juniorii din companie cum să se ocupe de clienți și ce înseamnă rolul de Account Manager

De obicei, acest rol este necesar în companiile care vând servicii B2B, către alte companii. De exemplu, servicii de software, recrutare, marketing sau alte arii de business. Ca Account Manager, poți avea unul sau mai mulți clienți de care să te ocupi.

Abilități necesare pentru a fi un Account Manager bun

Printre cele mai importante abilități și competențe necesare pentru rolul de Account Manager se numără:

Comunicare verbală și scrisă

Este cea mai importantă abilitate necesară pentru acest rol. Fiind legătura dintre client și restul companiei, un Account Manager bun este un bun comunicator – atât verbal, cât și prin email, telefon și în cadrul ședințelor. Comunicarea excelentă implică și empatie, inteligență emoțională, ascultare, abilități de negociere.

Problem-solving

În relația cu clienții, pot apărea de multe ori reclamații ale acestora sau probleme de rezolvat rapid. De aceea, abilitatea de problem-solving este una importantă în acest rol și implică identificarea celor mai bune soluții, cunoașterea produselor și serviciilor, amabilitate, comunicarea cu echipele sau persoanele din companie care pot rezolva respectivele provocări.

Organizare și task management

Account Managerii sunt deseori responsabili pentru organizarea și managementul conturilor clienților din portofoliu. Acest lucru înseamnă că ei trebuie să aibă abilități de organizare și management al taskurilor, pentru a se asigura că investesc eficient și înțelept suficient timp pentru a comunica în mod regulat cu clienții și pentru a finaliza orice task.

Customer experience

Pentru a îmbunătăți experiența clienților și rata de mulțumire a acestora (și de retenție), un Account Manager bun va observa și colecta feedbackul clienților și va comunica departamentelor interne care sunt plângerile și nevoile acestora, pentru a îmbunătăți serviciile și produsele în mod constant.

Cunoașterea bună a companiei și a serviciilor oferite

E nevoie, de asemenea, ca Account Managerul să cunoască bine serviciile companiei și cum se utilizează acestea pentru a maximiza rezultatele. Într-o carieră de Account Manager, poți deveni expert în anumite industrii și astfel te poți specializa, lucru care te ajută să lucrezi în companii similare și să progresezi în carieră, de exemplu, în Key Account Manager pentru cei mai importanți clienți sau manager al echipei de Account Management.

Cunoștințe tehnice: utilizarea unui CRM, realizarea de rapoarte și prezentări

Minime cunoștințe de utilizare a calculatorului și a anumitor programe și aplicații sunt necesare. De exemplu, utilizarea unui program CRM (Customer Relationship Management) pentru a nota toate datele despre client și a le putea prelucra ulterior în rapoarte. Sau realizarea de prezentări și rapoarte despre utilizarea serviciilor, atât pentru clienți în mod periodic, cât și pentru managementul organizației.

Cum treci abilitățile în CV

Remarcă-te în fața recrutorilor și angajatorilor prin modul în care îți realizezi CV-ul. Ce ar fi bine să includă:

 • Un scurt intro despre tine și experiența ta în Account Management și ce îți dorești să obții (un intro bine scris e foarte relevant în rolurile de management)
 • Experiențele tale profesionale anterioare
 • Realizări și performanțe avute la joburile anterioare, de exemplu renegocierea unor contracte mari cu clienții, feedback pozitiv al clienților, gradul de retenție al acestora
 • Abilitățile și competențele tale principale care te recomandă pentru jobul respectiv (soft skills, hard skills)
 • Te poți referi la abilitățile dobândite și în descrierile joburilor anterioare

Cauți un job de Account Manager? Începe acum, răsfoind printre cele mai noi anunțuri de pe BestJobs!

Surse: 1, 2 ; Photo by Anna Shvets from Pexels