Cum să ai o mini-vacanță relaxantă de acasă, în sezonul rece

Chiar dacă ai o mini-vacanță de 5 zile legate în acest an de 1 decembrie, sau ai un weekend și încă două zile libere marți și miercuri, poți profita de această mini-vacanță de iarnă pentru a-ți reîncărca bateriile… sau a face ceva ce ți-ai propus demult (poate să cauți joburi la care să aplici, de exemplu). Pandemia ne-a făcut să călătorim mai puțin, dar asta nu înseamnă că nu putem fi inspirați cu modul în care ne petrecem timpul acasă în zilele libere. Pentru varianta în care vrei doar să te relaxezi, ți-am pregătit câteva sfaturi și idei care să te inspire. Ideile se pot aplica și pentru orice weekend de iarnă.

7 idei pentru o mini-vacanță acasă

De 1 decembrie, fă ceva tradițional

Chiar dacă nu ții foarte mult la tradiții, nu strică o reconectare la origini. Poți să te uiți la un film istoric sau românesc pe care voiai să-l vezi demult, poți să gătești ceva tradițional (sau să comanzi acasă), poți trece pe la paradă sau poți asculta muzică românească și retrăi adolescența sau tinerețea prin melodii.

Fâ câteva schimbări în casă care să-ți aducă zâmbetul pe buze

Poți să muți mobila, să vopsești un perete sau să pictezi ceva creativ, să îți faci un panou cu fotografii care să te inspire, să iei lumânări parfumate sau becuri colorate și să îți decorezi camera de zi sau biroul… creativitatea este nelimitată. Ca să te inspiri, poți căuta pe internet (pe Pinterest, de exemplu) fotografii din care să preiei ideile care îți plac. Adu și un pic mai multă natură în casa ta – cumpără o plantă nouă, câteva flori, decorează cu rămurele de copaci. Natura este mereu o formă să te încarci cu energie pozitivă.

Plimbă-te prin natură

Acasă, dar vrei să și ieși la aer? Chiar dacă aerul este mai rece, o scurtă plimbare prin natură te poate încărca cu energie și prospețime. Fie că mergi în parc sau alegi o zi în care să faci o plimbare printr-o pădure apropiată, merită. Observă copacii, respiră adânc – poți chiar să faci scurte sesiuni de meditație sau să iei cu tine un termos cu ciocolată caldă.

Citește despre un subiect nou

Sigur ai niște curiozități sau lucruri pe care vrei să le înveți, dar ai tot amânat. Poți petrece timp la laptop căutând pe internet despre tot ce-ți stârnește curiozitatea. Filtrează informațiile cu atenție, alege ce ți se potrivește și descoperă lucruri noi și interesante. Poți chiar să te apuci de un curs online sau să te uiți la discursuri care să te inspire.

Fă-ți o listă cu visuri și lucruri pe care vrei să le faci

Ia o agendă sau o foaie (pe care s-o agăți ulterior pe perete) și notează-ți ce ți-ai dori să faci în această viață. Poate fi un timp frumos petrecut în care să-ți folosești imaginația, și poți face acest lucru împreună cu cei dragi pentru planuri comune. Include și visuri și dorințe personale, și profesionale… nu ai limite! De ce să faci asta? Pentru o doză de inspirație și pentru a începe să planifici lucrurile care contează pentru tine.

Sună-ți prieteni dragi cu care n-ai mai vorbit de mult 

Mai ales de când cu pandemia, poate ai petrecut foarte mult timp în casă și n-ai mai ieșit cu prietenii ca pe vremuri. Profită de zilele libere și programează un video call cu câțiva prieteni în care să vă reconectați, să glumiți și să beți o bere de la distanță. Sau poți vorbi doar cu un prieten / o prietenă cu care îți dorești să mai povestești.

Gătește ceva nou

Explorează-ți abilitățile de bucătărie, încercând rețete noi. Te poți inspira din foarte multe site-uri online, poți alege o rețetă pe care voiai s-o încerci demult sau un anumit tip de bucătărie (italiană, mexicană, spaniolă etc.). Pune-ți șorțul, niște muzică și încântă-i pe cei dragi cu ceva bun! Sau dăruiește vecinilor un desert făcut de tine. 

Explorează oportunități de joburi

Dacă te bate gândul să-ți schimbi jobul sau vrei să crești în carieră, poți petrece puțin timp văzând și ce mai e nou pe piață. Salvează joburile de interes și poți aplica ulterior. Sau poți petrece 1-2 ore lucrând la actualizarea CV-ului tău, ca să fii pregătit să aplici când apare ocazia unui job dorit de tine. Începe căutarea de joburi de pe BestJobs, unde apar locuri de muncă noi zilnic!

Photo by Daniela Constantini from Pexels