Cum să scrii secțiunea Despre mine în CV, ca să te remarci

CV-ul tău este oportunitatea să te prezinți ca fiind candidatul potrivit pentru jobul la care aplici. Să incluzi o secțiune Despre mine în CV te poate ajuta să te remarci în fața angajatorilor și să fii chemat la interviu, însă depinde și de modul în care o redactezi. Descoperă în acest articol cum să scrii o secțiune introductivă în CV care să te ajute să obții jobul dorit.

De ce să incluzi o secțiune Despre mine în CV?

Există câteva beneficii în a avea o secțiune introductivă despre tine în CV-ul tău:

 • Îți rezumă tot CV-ul. Secțiunea Despre mine include, pe scurt, cele mai importante informații pe care vrei ca angajatorul să le știe despre tine. Dacă recrutorul nu are mult timp să citească CV-urile aplicanților, această secțiune te poate ajuta să te remarci rapid, față de ceilalți candidați.
 • Îți descrie brandul profesional. Secțiunea introductivă te descrie ca profesionist prin exemple de skilluri și realizări pe care le listezi în CV. Încearcă să incluzi atât cuvinte descriptive cât și cuvinte de acțiune care îți arată personalitatea și brandul profesional și personal.
 • Îți poți cuantifica experiența. Este locul în care poți sublinia cele mai importante realizări profesionale folosind descrieri care cuantifică realizările tale.

Ce să incluzi în secțiunea Despre mine

Secțiunea Despre mine reprezintă o scurtă parte introductivă în CV-ul tău, în care subliniezi cine ești ca profesionist, îți prezinți pe scurt cele mai importante abilități și realizări profesionale. Ar trebui să fie un răspuns scurt pentru recrutor sau angajator la întrebarea „De ce să te angajăm?”

Secțiunea Despre mine ar trebui să includă câteva elemente:

 • Titlul tău profesional. Poate fi rolul pe care îl ocupi la jobul curent sau pe care l-ai ocupat la cele mai recente locuri de muncă sau o sintagmă care să descrie experiența ta profesională. De exemplu: „manager de vânzări”, „agent comercial”, „graphic designer”, „specialist marketing”. Dacă nu ai un titlu specific, poți menționa domeniul („profesionist vânzări”). Sau dacă nu ai încă experiență profesională, poți spune mai simplu „profesionist entry-level”, „student”, „absolvent”.
 • Abilitățile și realizările profesionale relevante. Această secțiune ar fi recomandat să evidențieze care sunt abilitățile tale relevante pentru poziția la care aplici, precum și 1-2 exemple de realizări profesionale care arată cum ai dobândit aceste abilități.
 • Obiectivele tale profesionale. Poți menționa și ce îți dorești să realizezi în carieră, pe termen scurt-mediu și lung. Acest lucru poate fi conectat și cu jobul la care aplici sau industria / domeniul profesional în care activezi.

Desigur, îți poți personaliza introducerea astfel încât să te reprezinte cât mai bine. Poți include, de exemplu, valori personale sau cuvinte care să te descrie ca persoană, dincolo de job.

Sfaturi pentru a redacta bine secțiunea introductivă din CV

Sumarizarea experienței tale și să te descrii pe scurt poate fi de multe ori mai greu decât redactarea întregului CV. Iată câteva lucruri care te pot ajuta să-ți faci o secțiune Despre mine care să te reprezinte și să te ajute să obții un interviu:

 • Folosește întrebări care să te ghideze. Poți începe prin a-ți nota câteva întrebări la care vrei să răspundă această secțiune, în ochii cititorului. Iată câteva exemple:
  • Ce fac ca profesionist și ce expertiză am? Ce realizări profesionale importante am?
  • Care sunt cele mai importante valori pentru mine?
  • Ce îmi doresc să realizez în viitorul apropiat?
  • Care sunt abilitățile, competențele și trăsăturile care mă descriu cel mai bine?
  • Cum se leagă experiența mea de joburile la care aplic?
 • Organizează-ți ideile. Să structurezi punctele principale înainte de a scrie te poate ajuta să te asiguri că descrierea ta este clară și concisă. Poți organiza secțiunea în ordine cronologică sau poți alege să ai o frază care să te descrie ca persoană și valori, una care să reflecte realizările profesionale, alta care să sublinieze ce obiective și scopuri profesionale ai pentru viitor.
 • Fii succint. Scopul acestei secțiuni este să ofere cititorului o scurtă prezentare despre tine. Deci nu umple spațiul cu multe cuvinte, ci menține-o scurtă și la obiect, cu propoziții clare despre abilitățile tale cheie, cu exemple specifice de realizări profesionale care reflectă acele abilități.
 • Fii sincer. Alt aspect important este să scrii lucruri sincere, să nu exagerezi și să poți susține prin exemple ceea ce ai scris acolo. Dacă nu ai experiență de lucru relevantă, scrie despre abilitățile potrivite postului la care aplici și cum le-ai dezvoltat.
 • Fii original. Această secțiune te ajută să te remarci profesional. Pot fi mulți candidați cu experiențe profesionale similare cu a ta, dar modul în care redactezi introducerea te ajută să-ți transmiți abilitățile tale unice. Alt mod în care poți fi original este să modifici această secțiune în funcție de postul pentru care aplici.
 • Verifică și citește cu voce tare. Când citești secțiunea Despre mine cu voce tare, poți identifica mai ușor erorile gramaticale, frazele care sună ciudat sau afirmațiile care au nevoie de exemple. E recomandat să faci acest lucru cu întreg CV-ul tău.
 • Actualizează secțiunea constant. Pe măsură ce dobândești noi experiențe profesionale sau capeți o perspectivă diferită, e important să actualizezi acest intro. De câte ori nu ți s-a întâmplat să citești un text scris de tine acum 6 luni sau 1 an și să nu te mai regăsești în modul de exprimare?
 • Ia în calcul descrierea jobului la care aplici. Abilitățile, competențele, experiențele, realizările și cuvintele folosite în introducere ar fi indicat să se lege de profilul candidatului căutat de angajator. Poți să te inspiri și să te folosești de cuvintele-cheie folosite de acesta în anunțul de angajare.

Exemple de secțiuni Despre mine

Îți lăsăm și câteva exemple de astfel de secțiuni introductive pentru CV. Sunt doar o sursă de inspirație, personalizeaz-o pe a ta potrivit personalității și experienței tale. Poți să te inspiri și căutând exemple potrivite domeniului și jobului tău, însă menține-ți originalitatea.

Profesionist Social Media 

Expert în crearea și managementul strategiilor și campaniilor de social media pentru organizații globale de retail. Experiență vastă în utilizarea comercială a mai multor canale de social media, inclusiv Facebook, Twitter și YouTube. Am construit strategii de marketing de succes care au crescut vizibilitatea mărcii, traficul web și numărul de clienți și achiziții. Îmi doresc să-mi cresc expertiza cu un brand nou pe care să-l susțin să-și crească vizibilitatea și business-ul.

Specialist Customer Service

Profesionist Customer Service prietenos, cu experiență de 6 ani în rezolvarea reclamațiilor și problemelor clienților. Abilități interpersonale puternice dovedite prin satisfacția clienților și feedback-ul colegilor. Prin rezolvarea creativă a problemelor, am creat un nou program de retenție a clienților care a crescut loialitatea clienților cu 20%. Caut un post de coordonator al echipei de Customer Service pentru a-mi continua dezvoltarea carierei ca manager.

Bucătar șef

Bucătar premiat cu peste 10 ani de experiență în bucătăria italiană, lucrând în prezent la restaurantul X. Am refăcut meniul, îmbunătățind vânzările cu 30%. Capabil să gestionez livrarea porțiilor pentru până la 50 de mese și să supraveghez operațiunile unui personal de bucătărie format din zece membri. Doresc să obțin o poziție de bucătar șef pentru a oferi clienților experiențe culinare de clasă mondială.

Absolvent facultate

Absolvent premiat al Universității X, foarte organizat și orientat spre detalii, caut un post de contabil începător. Am experiență ca asistent-mentor pentru studenții de anul I, la cursuri precum contabilitate generală, bugetare, principii contabile și legislație.

Project Manager IT

Manager de proiect cu experiență vastă în IT. Abilitățile includ coordonarea echipelor de programatori (front-end și back-end developers), gândirea analitică și rezolvarea creativă a problemelor. Capabil să aplic concepte de Customer Service în IT pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului pentru clienți, angajați și management.

Actualizează-ți CV-ul și descrierea introductivă pe BestJobs

Pe BestJobs, apar zilnic zeci de joburi noi. Dacă ești în căutarea unui nou loc de muncă sau îți menții opțiunile deschise, poți aplica mai ușor și rapid dacă ai CV-ul la zi. În pagina Despre mine din profilul tău BestJobs poți adăuga, pe lângă descrierea ta, și câteva întrebări de tip Auto-interviu predefinite la care să răspunzi, astfel încât angajatorii să te cunoască mai bine. Verifică și actualizează-ți CV-ul și profită de oportunitățile de joburi noi, inclusiv de cele remote.

Surse: 1, 2, 3; Photo by ThisIsEngineering from Pexels