Negocierea salariului la angajare. Tehnici de evitare a capcanelor uzuale

Salariul, conform Codului Muncii, reprezintă contraprestaţia muncii depuse de un angajat în baza contractului individual de muncă.

Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de muncă, salariul individual se stabilește prin negocieri individuale între angajator și angajat. De precizat că, salariul de bază, componenta fixă a remunerației, nu poate fi mai mic decât nivelul salariului minim pe economie, în funcție de valoarea lui fiind calculate ulterior indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri sau beneficii financiare.

Așadar, stabilirea salariului este un moment important în timpul interviului de angajare, dar și pe parcursul carierei, la negocierile periodice, desfășurate conform politicilor interne ale fiecărei companii. Pentru că, fie că ești angajat cu state vechi, fie ești în căutarea unui loc de muncă, este normal să ai anumite așteptări financiare de la job-ul tău, dar și de la angajator sau viitorul angajator.

Cât de important este să fii pregătit pentru acest moment, mai ales dacă ești la primul interviu de angajare sau în căutarea unui nou loc de muncă, și din ce perspectivă să privești lucrurile, astfel încât momentul negocierii să nu devină unul stânjenitor?

”Pachetul salarial rămâne criteriul principal pe care angajaţii români îl au în vedere. Este dreptul candidatului să întrebe despre partea financiară, însă nu trebuie să lase impresia că este singurul motiv pentru care s-ar alătura echipei. În 95% dintre interviuri, angajatorul este primul care adresează această întrebare candidatului. Răspunsul poate fi în două feluri: fie menționează că salariul este confidențial și așteaptă oferta lor, fie le transmite care ar fi așteptările sale financiare pentru acel rol”, explică Sorina Faier, managing partners Elite Searchers. Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul executive search, Sorina recomandă candidaților să nu se simtă stânjeniți chiar dacă sunt la primul interviu, deoarece această întrebare este una uzuală și utilă pentru a vedea dacă cererea se întâlnește cu oferta.

Cum îți negociezi salariul atunci când aplici pentru un job nou? Și ce faci dacă salariul oferit este sub așteptările tale, dar job-ul pentru care ai aplicat este exact ceea ce îți dorești? 

Află mai multe citind integral articolul publicat în Revista CARIERE despre cum să abordezi negocierea salariului și ce să faci în cazul în care acesta este sub nivelul așteptărilor tale: Negocierea salariului la angajare. Tehnici de evitare a capcanelor uzuale.