Consultant vânzări: de ce abilități ai nevoie pentru a avea succes

Meseria de consultant vânzări este una dintre cele mai întâlnite în multe domenii, servicii și industrii. Orice companie și afacere, pentru a avea succes, are nevoie de oameni de vânzări competenți, iar clienții și potențialii clienți au nevoie de persoane care să-i ajute cu zâmbetul pe buze, cunoștințe despre servicii și produse, flexibilitate și recomandări. 

Este un job din care poți învăța multe despre customer service, despre vânzări, despre comunicare și interacțiune umană – abilități care te pot ajuta într-o carieră de succes în vânzări, business, marketing și multe alte arii. Ce presupune meseria și de ce abilități ai nevoie pentru a avea succes și a te face remarcat? Află din acest articol.

Ce implică jobul de consultant vânzări (consilier vânzări)?

Un consultant vânzări lucrează de obicei în magazin (in store) sau de la birou și se ocupă de ghidarea clienților în a alege produsele și serviciile potrivite pentru ei. Are ca obiectiv creșterea vânzărilor unei companii, folosind abilități de customer service și comunicare. În funcție de domeniu, produs sau serviciu, poate avea îndatoriri diferite. 

Printre principalele responsabilități ale unui consultant vânzări se numără:

 • Interacțiunea cu clienții
 • Înțelegerea nevoilor acestora
 • Cunoașterea produselor și serviciilor și prezentarea acestora
 • Consilierea clienților pentru a-și îndeplini nevoile și a alege produsele potrivite
 • Menținerea unei atitudini pozitive și prietenoase
 • Menținerea unei baze de date cu clienții recurenți 
 • Identificarea și atragerea de noi clienți
 • Întocmirea documentelor / contractelor de vânzare
 • Păstrarea unei imagini bune a companiei, ca ambasador direct al brandului
 • În unele cazuri, poate implica și prospectarea de noi clienți, vânzări telefonice sau prin întâlniri

Consultant vânzări: domenii în care poți lucra 

Jobul de consilier vânzări este întâlnit în mai multe domenii și poate avea atribute specifice diferite, în funcție de acestea:

 • Retail (fashion, IT&C, florării, farmacii, cosmetice, supermarketuri, mobilă, optică, alte magazine): lucrezi din magazin și oferi consultanță clienților privind produsele și înțelegând bine nevoile lor
 • Servicii (tehnologie, imobiliare, servicii financiare etc.)
 • B2B (Business-2-Business): vinzi servicii către companii / reprezentanți ai unor companii care achiziționează în numele organizației
 • Call-center: oferi consultanță de vânzări telefonic

Ariile și domeniile sunt mai diverse. De obicei, jobul de consultant vânzări diferă de cel de agent de vânzări prin faptul că un consultant lucrează de obicei in-store și face vânzări și oferă consiliere clienților care intră în magazin, iar un agent de vânzări merge pe teren și atrage noi clienți. Însă, în funcție de companie și de servicii, cele două principale atribuții se pot întâlni în același rol. Atunci când cauți un astfel de job, fii flexibil și deschis și înțelege bine responsabilitățile din descrierea jobului și a serviciilor companiei.

Abilități necesare pentru a fi un consultant vânzări de succes

Printre cele mai întâlnite abilități și competențe cerute de la un consilier sau consultant vânzări, se numără următoarele:

1. Comunicare și relaționare

Comunici cu clienții zilnic, deci printre principalele abilități necesare (dar și pe care le vei dezvolta în timp) se numără comunicarea, interacțiunea bună cu ceilalți. Acestea implică și o bună capacitate de ascultare, empatie, înțelegere, negociere, abilități de prezentare, persuasivitate.

2. Cunoașterea produselor și serviciilor

În multe domenii, poate nu ai nevoie de experiență anterioară în acea industrie și vei învăța produsele și serviciile la job. Însă reprezintă un avantaj și specializarea într-o anumită industrie. Cu cât vei învăța mai bine detaliile produselor și serviciilor pe care le vinzi clienților, cu atât vei avea mai mult succes și vei ști ce să le recomanzi.

3. Atitudine pozitivă

Modul în care îți întâmpini clienții în magazin sau felul în care discuți cu ei telefonic face o mare diferență. Dacă ai o atitudine pozitivă, entuziastă, deschisă, jovială, calmă, relaxată, însă energică și cu zâmbetul pe buze, inspiri încredere și creezi o conexiune mai bună. S-ar putea ca acei clienți să întrebe chiar de tine atunci când intră în magazin. De asemenea, e important să ai un aspect plăcut și îngrijit.

4. Customer service

Această competență se poate dezvolta cu cât practici mai mult meseria respectivă. Un customer service bun crește rata cu care clienții revin să cumpere de la tine. Combină abilități de comunicare, ascultare, răbdare, înțelegerea nevoilor și răspunderea la ele cu cele mai potrivite produse, prezentarea serviciilor și produselor, oferirea de soluții noi, rezolvarea plângerilor și a posibilelor probleme, provocări sau conflicte.

5. Inițiativă, proactivitate, ambiție

O serie de skill-uri destul de asemănătoare care îți aduc succesul într-un rol de consultant vânzări sunt cele legate de inițiativă: ambiție, proactivitate, creativitate, identificarea de soluții noi, problem-solving, flexibilitate, adaptabilitate. Sunt genul de abilități care te pot face remarcat și promovat în cadrul companiei, dar și necesare pentru a-ți îndeplini cu succes targetul / obiectivul de vânzări.

6. Organizare

Pentru a te ocupa cu succes de toate responsabilitățile tale, e nevoie să fii bine organizat: să-ți fie clare obiectivele pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, să planifici cu succes ceea ce ai de făcut, să te coordonezi bine și să poți schimba focusul rapid atunci când apar clienți care au nevoie de consultanță.

7. Colaborare și lucru în echipă

Chiar dacă vei interacționa de multe ori singur cu clienții, ai nevoie să fii și un bun coleg și teamplayer. Aveți obiective comune ca echipă și e nevoie să știi când să-ți ajuți colegii, să învățați unii de la ceilalți, să le poți da feedback când este cazul, să faceți brainstorming-uri pentru a identifica idei de creștere și să vă susțineți unul pe celălalt.

8. Responsabilitate

Să fii punctual, să îți asumi taskurile și să le duci la îndeplinire este o parte importantă din orice job. În cel de consultant vânzări, implică să știi și faptul că ești responsabil de experiența plăcută a clienților în relație cu tine și cu brandul.

9. Cunoștințe de tehnologie

În anumite joburi de consultanță în vânzări, ajută să fii familiar cu utilizarea tehnologiei. S-ar putea să ai nevoie să folosești un instrument CRM (Customer Relationship Management), o bază de date Excel, să faci rapoarte de vânzări uneori, să întocmești contracte și facturi. Dacă vrei să lucrezi în vânzarea unor servicii și produse ce țin de tehnologie, atunci cu atât mai mult te ajută să fii familiar cu utilizarea acestora. Desigur, se pot învăța la job, dar dacă ai astfel de competențe, e bine să le menționezi în CV.

10. Tehnici de vânzare

Să înțelegi procesul de vânzare este un lucru care te ajută foarte mult să-ți îndeplinești rolul cu succes. Dacă ai lucrat în domeniu, ajută să menționezi în descrierile joburilor anterioare care este modul în care ai aplicat acest lucru.

Ce să incluzi în CV când aplici pentru un job de consultant vânzări?

Remarcă-te în fața recrutorilor și angajatorilor prin modul în care îți realizezi CV-ul. Ce ar fi bine să includă:

 • Un scurt intro despre tine și experiența ta în vânzări și ce îți dorești să obții
 • Experiențele tale profesionale anterioare
 • Realizări și performanțe avute la joburile anterioare
 • Abilitățile și competențele tale principale care te recomandă pentru jobul respectiv (soft skills, hard skills)
 • Te poți referi la abilitățile dobândite și în descrierile joburilor anterioare

Cauți un job în vânzări? Începe acum, răsfoind printre cele mai noi anunțuri de pe BestJobs!

Surse articol: 1, 2, 3People photo created by freepik – www.freepik.com