Reziliența: cum te ajută în carieră și cum să o cultivi

Uneori, ne confruntăm cu perioade stresante în viața noastră profesională – avem multe de făcut, apar schimbări în companie, încep proiecte mari sau apar crize. Sau poate avem un job stresant zi de zi. Felul în care le facem față ne fac să ne simțim mai bine sau mai puțin bine la nivel personal. Atitudinea și starea mentală cu care facem față acestor provocări este foarte importantă. Mulți o numesc reziliență. Cum îți dezvolți această abilitate? Află din acest articol.

Ce este reziliența?

Reziliența este ceea ce te ajută să faci față adversității, stresului și dezamăgirii. Este capacitatea de a răspunde echilibrat la presiune și la cerințele din viața zilnică. Atunci când îți lipsește reziliența, ești copleșit ușor și manifești comportamente care te împiedică să rezolvi situația. Acestea includ retrăirea unei probleme din cap, să te simți victimizat sau să folosești comportamente nesănătoase de adaptare, cum ar fi băutul sau mâncatul în exces.

Scopul dezvoltării rezilienței nu este să îți închizi sentimentele normale de durere, furie sau dezamăgire, dar îți permite să continui să funcționezi normal și să ieși din situație cu încrederea în sine intactă. Oamenii care sunt rezilienți nu numai că depășesc o situație negativă, ci învață și cresc din ea. 

La muncă, persoanele reziliente se descurcă mai bine cu cererile care vin cătrei ei, mai ales atunci când acestea le solicită să se descurce constant cu priorități care se schimbă și cu un program încărcat de lucru.

Reziliența este ceva ce se dezvoltă printr-un proces activ. Felul în care vedem viața și o abordăm, și tot ce ne aduce ea, are un impact masiv în experiența noastră.

Reziliența cuprinde un set de abilități pe care le poți dezvolta:

  • Interpretarea evenimentelor negative așa cum sunt. Fără a face o catastrofă din ele, ci rămânând în prezent;
  • Persistența în vremuri tulburi sau mai grele;
  • Menținerea unui set clar de obiective și simțul scopului.
  • Capacitatea de a vedea imaginea de ansamblu și de a realiza că evenimentele dificile sunt o parte obișnuită a vieții;
  • Reglarea emoțiilor;
  • Abilitatea de a rămâne conectat cu ceilalți.

8 moduri în care îți poți crește reziliența

1. Menține conștientizarea de sine

Când ești conștient de tine însuți, poți simți momentele când s-ar putea să o iei în lături și să te reîntorci pe drumul cel bun. Cunoaște-ți punctele forte, punctele slabe și tiparele, astfel încât să poți fi proactiv și să înlocuiești negativitatea cu gânduri sănătoase. Păstrează lucrurile în perspectivă. Conștientizează-ți resursele interioare. În loc să te gândești mereu la problemă, încearcă, exemplu, să scrii sau să ții un jurnal pentru a-ți elibera gândurile și emoțiile.

2. Investește în relațiile cu ceilalți

Relațiile bune cu familia și prietenii sunt vitale. Investește în ele și petrece timp de calitate cu cei dragi. Spune-le de ce îi apreciezi. Poți fii activ și în comunitate, să te implici în proiecte de voluntariat, de exemplu.

3. Cultivă-ți un mindset de învățare constantă

Tratează provocările și problemele ca pe un proces de învățare. Dezvoltă-ți obiceiul de a le folosi ca pe oportunități de a-ți crește abilitățile și de a reuși.

4. Evită dramatizarea unei situații de criză

Stresul și schimbările sunt parte din viață. Cum le interpretăm și cum răspundem la evenimente are un mare impact în cât de stresante le putem interpreta.

5. Sărbătorește succesul

Ia-ți timp la finalul fiecărei zile să evaluezi ce a mers bine, fii recunoscător și felicită-te. Acest lucru antrenează mintea să caute succesul și să se concentreze în această direcție în loc să rămână axată pe eșec și negativitate.

6. Ai grijă de mintea și de corpul tău

E nevoie să-ți menții corpul sănătos pentru a te asigura că ești și mental bine. Mănâncă bine, fă exerciții, dormi suficient. Grija de sine înseamnă și compasiune pentru tine însuți. Exersează moduri în care să-ți liniștești mintea prin yoga, meditație, respirații profunde, plimbări în natură.

7. Găsește scop în ceea ce faci și stabilește-ți obiective realiste

Gândește-te cum munca ta face parte din ceva mai mare, cu impact pozitiv în viețile celor din jur. Dacă ai visuri pe care vrei să le atingi, fă-ți un obicei să ți le imaginezi și să faci lucruri mici zilnic pentru a investi în ele, fie că citești despre pasiunile tale sau îți planifici pas cu pas cariera sau afacerea pe care vrei să o deschizi la un moment dat.

8. Practică optimismul

Nimic nu este bun sau rău. Menține-ți o stare optimistă în fața situațiilor negative și ai încredere că se vor rezolva în timp. Nu pune presiune pe tine. Dacă îi permiți minții tale să intre în tiparele de griji și negativitate, acest lucru va prelua controlul stărilor tale. Folosește-ți gândurile în mod pozitiv, astfel încât să te ajute să fii echilibrat și împlinit.

Iar dacă te simți copleșit de anumite situații din viața ta profesională sau personală, poți apela cu încredere la un coach, psihoterapeut sau mentor. În rețeaua BestJobs Coaching, găsești sute de specialiști cu care poți discuta online, unu-la-unu, din confortul casei tale.

Surse articol: 1, 2; Photo by Kat Smith from Pexels