Soft skills sau abilitățile transferabile: care sunt și cum să le menționezi în CV

Atunci când îți completezi CV-ul, probabil că te gândești și ce să incluzi la secțiunea de abilități și competențe. Pe lângă competențele tehnice sau specifice unui domeniu (hard skills), sunt importante și așa-numitele soft skills sau abilități transferabile. Acestea sunt relevante și importante pentru angajatori, în mai toate rolurile și domeniile profesionale. Descoperă în acest articol care sunt principalele soft skills și cum să le menționezi în CV.

Abilitățile transferabile sunt relevante pentru o arie largă de profesii și sectoare economice. Mai sunt denumite și soft skills sau abilități de bază și reprezintă baza dezvoltării personale a unei persoane, peste ele construindu-se și hard skills – acele competențe specifice fiecărui job. ESCO (Comisia Europeană și clasificarea skillurilor și ocupațiilor făcută de aceasta) organizează skillurile transversale în cinci categorii ce țin de: gândire, limbaj, aplicarea cunoștințelor, interacțiune socială, atitudini și valori.

De ce sunt importante soft skills?

Există mai multe motive pentru care sunt importante abilitățile transferabile, atunci când vine vorba de găsirea unui loc de muncă. Câteva dintre aceste motive sunt:

Arată că ești flexibil și te ajută să te adaptezi

Acest lucru este relevant pentru tine și pentru angajatori. Dacă îți cunoști punctele-forte și abilitățile, nu îți va fi teamă să-ți pierzi jobul sau să îl schimbi. Cu abilitățile tale transferabile, poți avea succes în diferite roluri, domenii și situații. Pe lângă acest lucru, angajatorii apreciază întotdeauna angajații al căror potențial depășește competențele tehnice.

Soft skills îți cresc șansele de angajare

Fiind un candidat flexibil și adaptabil, cu mai multe soft skills dezvoltate, ai un avantaj competitiv chiar și în fața candidaților mai experimentați. Dacă nu ai experiență profesională mare, dar înveți rapid, ai o atitudine pozitivă și o serie diversă de abilități transversale de oferit, angajatorii s-ar putea să te ia în calcul mai degrabă decât pe alții.

Exemple de soft skills / abilități transferabile

Lucru în echipă

Presupune lucrul eficient într-un grup sau o echipă pentru a atinge anumite obiective comune sau a implementa cu succes un proiect. În multe joburi se așteaptă de la tine să lucrezi ca parte dintr-o echipă/dintr-un grup. Arătând încă din CV și interviu că ai abilitatea de a lucra cu alții, ajută angajatorii să știe că te vei adapta rapid grupului și că vei aduce contribuții valoroase. Alte soft skills legate de lucrul în echipă:

 • Primirea și oferirea de feedback
 • Colaborare
 • Empatie
 • Inteligență emoțională
 • Persuasivitate
 • Gestionarea situațiilor dificile 
 • Relaționare

Problem-Solving

Abilitatea de problem-solving presupune capacitatea de a rezolva situații mai mult sau mai puțin complexe, prin găsirea și implementarea unor soluții viabile în cazul provocărilor care apar. Este o abilitate căutată mai ales pentru rolurile de management sau care implică proiecte mai complexe. Pentru detalii despre cum îți poți dezvolta această abilitate, poți citi acest articol.

Creativitate

Reprezintă abilitatea de a veni cu idei noi, soluții noi și propuneri inovative în taskurile ce țin de munca ta și în proiectele comune ale echipei. Poți citi și aceste articole: #CasualTalks: Creativitatea și procesul creator, cu Anca Ghinea; Cum poți avea mai multă creativitate la job.

Comunicare 

Comunicarea interpersonală este o abilitate esențială în aproape orice job, mai ales în cele care implică mai mult lucru în echipă sau în rolurile de management de echipă/proiect. Reprezintă abilitatea de a oferi și primi informații și implică ascultarea, vorbirea asertivă, observarea, empatia. Există și alte skilluri care sunt strâns legate de aceasta:

 • Persuasivitate
 • Negociere
 • Rezolvarea conflictelor
 • Ascultare 
 • Empatie
 • Oferirea și primirea de feedback

Leadership și management

Abilitatea de management reprezintă capacitatea de a coordona cu succes o echipă sau un proiect, implică gestionarea eficientă a timpului și resurselor umane și financiare pentru a planifica și implementa cu succes o inițiativă. Leadership-ul reprezintă abilitatea de a motiva un grup de oameni pentru a acționa către atingerea unui obiectiv comun. Pe lângă abilități de management, implică abilitatea de a inspira prin viziune, comunicare, direcție. Ambele sunt căutate pentru roluri de manageri, mai ales în middle și top management.

Time management

O bună organizare personală a timpului și a taskurilor este apreciată în multe joburi. Time management-ul reprezintă capacitatea de a-ți folosi eficient și productiv timpul pentru a realiza taskurile și a implementa cu succes proiectele. Implică și skilluri precum:

 • Organizare
 • Setarea de obiective
 • Planificare
 • Prioritizare
 • Delegare
 • Reziliență

Gândire critică și analiză

Gândirea critică este abilitatea de a lua decizii informate, evaluând mai multe surse de informații, observații și experiențe într-un mod obiectiv. Implică conceptualizare, aplicare, analiză, reflecție, raționament, comunicare. Este util de dezvoltat pentru oricine, mai ales în lumea complexă în care activăm, și poate fi apreciată mai ales în joburi care necesită implementarea unor proiecte cu o complexitate mai mare.

Inteligență emoțională și empatie

Strâns legată și de abilitatea de a comunica bine, inteligența emoțională este capacitatea de a înțelege, utiliza și gestiona propriile emoții în moduri pozitive pentru a gestiona stresul, pentru a comunica eficient, a empatiza cu ceilalți, a depăși provocările și a dezamorsa conflictele. Este apreciată mai ales în joburi care implică multă interacțiune cu ceilalți (clienți, furnizori, colegi, membri de proiect etc.)

Desigur, lista de soft skills este mult mai lungă și poți folosi cuvinte care descriu cât mai bine modul în care acționezi și ești în mediul profesional. 

Cum să menționezi soft skills în CV

Alege soft skills relevante pentru tine și profilul tău profesional

Poți fi tentat să adaugi o listă lungă de soft skills, pentru că sună bine și te regăsești în ele. Însă ține cont de faptul că angajatorii nu sunt impresionați de acest lucru, ba chiar văd multe astfel de CV-uri. Te vei remarca mai ușor dacă alegi doar câteva skilluri (5-6) care te reprezintă cel mai bine și care se potrivesc jobului pentru care aplici. 

Cel mai ușor e să pornești de la activitățile pe care le-ai făcut cel mai des la joburile anterioare și de la feedback-ul primit de la colegi și manageri, precum și să te inspiri din descrierile joburilor pentru care aplici. Însă fii sincer despre abilitățile și personalitatea ta și fii consistent cu cine ești (nu le schimba foarte mult de la un job la altul).

Menționează-le pe scurt într-o listă

Pentru a fi mai ușor de reperat pentru angajatori, poți menționa soft skills într-o listă, alături de abilitățile și competențele hard (hard skills specifice jobului și experienței tale profesionale). În profilul tău de pe BestJobs, adaugă-le în lista de skills (găsești și inspirație acolo de skills predefinite). Avantajul este că profilul tău va fi mai vizibil angajatorilor care caută un om ca tine pentru pozițiile deschise.

Fă referire la ele în descrierile experiențelor profesionale anterioare

Atunci când faci scurte descrieri despre joburile avute anterior, poți susține prin exemple concrete de realizări profesionale și modul în care ți-ai utilizat și dezvoltat aceste soft skills.

Iată câteva exemple: 

 • Lucru în echipă: Gândește-te la exemple când ai lucrat bine cu alte persoane, în grupuri formale sau informale, la anumite proiecte. Poți da exemple despre cum, ca parte dintr-un grup, ai avut succes. 
 • Creativitate: „În rolul meu de Content Manager, am generat idei creative pentru articole de blog, am făcut planul editorial și am redactat un articol zilnic.”
 • Problem-Solving: Poți da exemple despre situații dificile pe care le-ai rezolvat cu succes. Ex: „În proiectul X, ne-am confruntat cu o situație de criză în momentul Y, la rezolvarea căreia am ajutat prin convocarea unei ședințe cu echipa unde am facilitat un brainstorming pentru soluții, dintre care am prioritizat și am ales-o pe cea potrivită.”

Dacă vrei mai multă inspirație despre skillurile căutate de angajatori, citește și acest articol:

Surse articol: 1, 23;