Ghosting la muncă: în ce situații apare și cum să-l gestionezi

În mediul profesional, se pare că fenomenul de ghosting este o practică mai frecventă în ultimii ani. Fie că vine din partea angajatorilor/recrutorilor sau a candidaților/angajaților, ghosting-ul este un fenomen ce poate avea efecte negative de ambele părți. Află din acest articol ce este și metode ca să-l previi și gestionezi.

Ghosting profesional: ce este?

Ghosting-ul este un termen împrumutat din mediul de dating, mai ales din utilizarea aplicațiilor, unde se referă la oprirea comunicării cu cineva dintr-o dată, fără să mai dai nici un răspuns sau nici un semn. În mediul profesional, se referă la situațiile în care:

 • Angajatorul sau recrutorul care discută cu un candidat își arată interesul pentru acesta, dar apoi nu mai revine cu nici un răspuns: fie că e vorba de un răspuns după unul sau mai multe interviuri, sau în orice alt moment în care candidatul așteaptă să i se spună dacă a fost angajat, chemat în următorul pas sau respins – iar angajatorul nu mai revine;
 • Candidatul / angajatul nu mai dă nici un semn în procesul de recrutare, nu mai răspunde la mesaje, nu se prezintă la interviu și nu anunță, nu vine la muncă deși a fost angajat sau pleacă după ce s-a prezentat o perioadă la muncă și nu anunță demisia și nici nu mai răspunde.

Practic, una din părți nu mai dă nici un semn sau răspuns, deși acesta este așteptat de celălalt, lăsând de înțeles că este un ”nu” din partea sa. 

Motive pentru care un angajator practică ghosting-ul

Dacă ai aplicat pentru un job și te afli în situația în care aștepți un răspuns, dar nu îl primești, s-ar putea ca angajatorul sau recrutorul să nu mai revină către tine din variate motive. Câteva dintre acestea ar putea fi:

 • Nu are încă un update despre decizie: s-ar putea ca, pur și simplu, angajatorul respectiv să nu aibă încă decizia finală din partea echipei. Fie că au mai mulți candidați și încă nu au ales între ei, fie că au multe taskuri de făcut, iar procesul de recrutare nu este prioritar și vor să se mai gândească.
 • Nu îi place să dea o veste proastă: poate recrutorul respectiv nu se simte confortabil să-ți spună că ai fost respins și atunci evită această realitate, preferând să nu mai dea nici un semn. Desigur, ar fi de preferat să te anunțe.
 • Preferă să ignore situația / să nu o gestioneze: unii oameni preferă să evite situațiile mai dificile sau conflictuale – poate își imaginează că ai avea o reacție negativă, că ai cere feedback și că n-ar fi în măsură să-l ofere, și atunci preferă să nu mai revină cu nici un răspuns.
 • Este foarte ocupat: este foarte posibil să nu aibă nici o intenție să facă acest lucru, ci pur și simplu să fie foarte ocupat cu multe deadline-uri și taskuri, astfel încât să uite că nu a apucat să-ți dea un răspuns. 

S-ar putea să te întâlnești și cu un angajator care alege să gestioneze în acest mod candidații pe care nu dorește să-i treacă mai departe în procesul de recrutare, ci preferă să le răspundă doar celor care îl interesează.

Cum să gestionezi situația în care ești „ghosted” de către angajator

Dacă nu mai primești nici un răspuns din partea angajatorului, după ce ați comunicat în procesul de recrutare, poți simți că nu ești respectat, poți deveni anxios pentru că aștepți un răspuns ca să știi dacă accepți alt job sau te poți simți subapreciat. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a gestiona această situație mai bine: 

1. Fă follow up

Dacă a trecut mai mult timp decât ai fost anunțat că va dura până vei primi un răspuns, încearcă să revii pe e-mail cel puțin de două ori până renunți și mergi mai departe. Fii relaxat și succint, și nu disperat în mesajul tău. Poți întreba dacă a intervenit ceva, dacă au un răspuns pentru tine, dacă au nevoie de mai multe detalii sau de altceva din partea ta.

2. Nu o lua ca pe o respingere, ci ca pe o oportunitate

Într-o schemă mai mare, faptul că cineva te respinge înseamnă că nu era ceva potrivit pentru tine și că există o companie sau un job care va fi mai bun pentru tine. Cum nu vrei să lucrezi cu un angajator care nu are grijă de angajații săi, gândește-te că este mai bine că poți găsi alte oportunități bune pentru tine.

3. Nu te descuraja și cunoaște-ți valoarea

Nu o lua ca pe ceva personal și nu intra în presupuneri despre motivele pentru care nu ai primit răspuns. Poate angajatorul respectiv chiar nu a avut timp să-ți răspundă sau a găsit pe cineva mai potrivit. Nu înseamnă că nu ești un profesionist valoros, cunoaște-ți atuurile și ce poți face și mergi mai departe cu zâmbetul pe buze. Până la urmă, sunt sute de aplicanți pentru un job și poate, pur și simplu, nu a fost momentul și jobul potrivit pentru tine. Iar dacă era un job la care visai, gândește-te că sunt multe altele pe piață și fii recunoscător și bucuros că ai trecut prin procesul de selecție. 

4. Gândește-te ce poți învăța 

Poți cere feedback atunci când dai e-mailurile de follow up, dar, chiar dacă nu-l primești, poți petrece puțin timp reflectând asupra modului în care ai interacționat cu compania, a modului în care a mers interviul / au mers interviurile și notează-ți ce ai fi făcut mai bine, ia-ți niște lecții pe care le poți aplica în alte situații similare.

5. Mergi mai departe 

Continuă să aplici la joburile care îți plac, caută noi oportunități, mergi la interviuri, îmbunătățește-ți CV-ul și nu renunța. Până la urmă, vei găsi și jobul dorit. Sunt mii de joburi disponibile pe piață. Caută în domeniile tale de interes și în orașul tău sau remote, direct pe BestJobs.

Motive pentru care un candidat practică ghosting-ul

Se pare că și numărul candidaților (sau chiar și al angajaților recenți într-o companie) care practică ghosting-ul este destul de ridicat. Pot veni din motive precum:

 • Candidatul nu a fost impresionat de postul respectiv în urma interviului. Poate se aștepta la altceva din descrierea anunțului, poate nu era convins că este un job potrivit pentru el și a venit la interviu să descopere mai multe.
 • Poate candidatul nu a fost impresionat în timpul interviului, fie de persoana care a moderat interviul, fie de conducerea companiei sau a departamentului, de companie în sine sau de modul în care a decurs interviul, deși părea că totul a mers bine.
 • Candidatul a primit și acceptat o altă ofertă de job. De multe ori, candidații aplică pentru mai multe posturi similare. Este posibil să fi primit o ofertă mai bună din altă parte, de la alt angajator și să fi acceptat postul respectiv.
 • Unii candidați consideră că este normal să nu mai dea nici un semn, poate și deoarece multe companii fac acest lucru în procesul de recrutare.

Ce poți face pentru a evita ghosting-ul din partea candidaților

Poți petrece mult timp căutând candidații potriviți și intervievând diverse persoane, ca recrutor. Pentru a reduce numărul candidaților care nu mai vin la interviuri sau nu mai dau nici un semn, poți face câteva lucruri. De exemplu:

 • Setează tonul de la început. Descrie foarte bine ce presupune jobul respectiv, invită candidații la întrebări și răspunde-le onest, spune-le că vor primi răspuns din partea ta și că aștepți același lucru din partea lor. Iar atunci când știi că nu ai ales un candidat, revino cu răspuns către el cât mai rapid și creează acest obicei.
 • Evidențiază ce te diferențiază de ceilalți angajatori. Încă de la început, din anunțul de angajare și din reclame, pune accentul pe punctele-forte ale companiei, pentru a atrage candidații potriviți. Gândește-te care sunt atributele care diferențiază compania, jobul respectiv și subliniază cât mai clar aceste lucruri. Probabil tot vei întâlni candidați care nu vin la interviuri, însă cresc șansele să îi atragi de la început pe cei care au profile potrivite.
 • Discută cu noii angajați înainte să înceapă jobul. Pentru a evita situațiile neplăcute în care angajații nu se mai prezintă la job după ce încep, discută cu aceștia înainte. Întreabă-i dacă au neclarități sau îngrijorări, spune-le la ce să se aștepte. Introduce-i în cadrul companiei, printr-un proces de onboarding suficient de clar și util. Creează-le o primă impresie bună din prima zi, cu welcome package și întâlniri de cunoaștere cu colegii.
 • Creează un proces de recrutare eficient și rapid. Atunci când și tu, ca angajator, oferi feedback candidaților respinși și le dai un răspuns rapid, creezi o astfel de cultură, încurajezi acest lucru și din partea lor și îți menții un brand bun de angajator. De asemenea, dacă ai un proces mai rapid în care îi inviți în următorii pași pe candidații selectați, scazi șansele ca aceștia să accepte între timp alt job din partea concurenței.

Efectele ghosting-ului și de ce să nu-l practici

Ghosting-ul este un fenomen care are efecte neplăcute. Creează incertitudine, lipsă de încredere și de respect, poate să încurce persoana care așteaptă un răspuns. Ca angajator sau candidat, îți poate crea o reputație neplăcută în fața celorlalți. Tratează-i pe ceilalți așa cum ți-ar plăcea să fii tratat și tu.

Dacă tinzi să eviți o situație conflictuală sau nu vrei să rănești pe cineva printr-un răspuns negativ, gândește-te că este mai bine să spui acel „nu”, pentru ca persoana care așteaptă o reacție din partea ta să știe ce are de făcut mai departe. Astfel, te vei simți mai bine și mai împăcat, îți vei menține reputația și îl ajuți pe celălalt să știe ce urmează. 

Dacă ești un candidat care aplică la un job, menține-ți o imagine bună și anunță dacă nu vrei să continui procesul sau nu mai participi la un interviu. Dacă poți, oferă feedback angajatorului despre motivul pentru care nu ai ales jobul respectiv. În aceeași măsură, dacă ești o companie care angajează și are un răspuns negativ pentru un candidat, nu ezita să-l comunici.

Surse: 1, 2, 3, 4; Photo by Katerina Holmes from Pexels