Despre carieră, din punct de vedere psihologic și neuroștiințific – Mind Architect x BestJobs

Cei mai mulți dintre noi ne întâlnim în viața profesională cu momente în care ne întrebăm „încotro?” Fie că vorbim de alegerea carierei când suntem la început de drum sau când vrem ceva nou, de schimbări profesionale mai târziu în viață sau de creștere în carieră în domeniul în care activăm – de multe ori ne confruntăm cu tipare personale sau blocaje psihologice.

Ți-am pregătit o serie de trei materiale audio despre alegeri, schimbări și motivație în carieră, fundamentate pe concepte psihologice și neuroștiințice, în seria specială a podcastului Mind Architect X BestJobs Coaching. Urmărește-le mai jos!

1. Cum ne alegem cariera potrivită

Mind Architect x BestJobs – Episod 1: Cum ne alegem cariera potrivită

În contextul în care școala ne învață să reținem poezii și ani din istorie pe de rost, însă nu ne învață cum să ne identificăm punctele forte, alegerea unei traiectorii profesionale poate fi o provocare pentru mulți dintre noi și poate rezulta într-o carieră nealiniată cu noi. În primul episod din seria Mind Architect x BestJobs Coaching, discutăm despre cum să ajungem în punctul în care traiectoria profesională aleasă să fie cât mai aliniată cu noi. Iată câteva idei din material:

 • Decizia cea mai bună cu privire la cariera pe care vrem să o urmăm apare în momentul în care ne cunoaștem foarte bine pe noi înșine.
 • Trăsăturile de personalitate au o constanță mare în timp, deci sunt niște aspecte foarte importante în alegerea drumului personal.
 • Urmărește firul roșu al tuturor feedback-urilor pe care le-ai primit și descoperă care sunt talentele și punctele forte care se repetă – acelea sunt atuurile tale pe care poți să îți construiești cariera.
 • Investește timp, energie și resurse în a identifica care sunt personalitatea, pasiunile, talentele și valorile tale.
 • Investighează potențiale traiectorii profesionale la intersecția între talente și pasiuni și filtrează-le prin valorile și personalitatea ta.
 • Folosește perioada de adolescență pentru explorare și nu lua decizii finale referitoare la cariera profesională, deoarece cortexul prefrontal (Călărețul) este subdezvoltat până spre vârsta de 25 de ani.

2. Blocaje în schimbări profesionale

Mind Architect x BestJobs – Episod 2: Blocaje în schimbări profesionale

În contextul pandemiei de COVID-19 foarte mulți dintre noi și-au regândit strategia în ceea ce privește parcursul profesional. Poate am simțit nevoia de o schimbare, sau poate doar ne-am dat seama că muncă remote are mai multe beneficii, sau am început să căutăm mai mult sens în activitatea noastră. În cel de-al doilea episod, vorbim așadar despre blocaje pe care le întâmpinăm în schimbările profesionale. Iată câteva idei:

 • Cele mai comune blocaje care pot apărea în schimbările profesionale sunt: frica de schimbare, nevoia de predictibilitate, credințe limitative.
 • Pentru a gestiona stresul în perioada de tranziție profesională este important să facem managementul așteptărilor, cu așteptări setate corect.
 • Așteptările nerealiste, pe măsură ce nu sunt satisfăcute, vor crește nivelul de adrenalină și asta crește probabilitatea să renunțăm la obiectiv.
 • Este important să cultivăm relații și să dezvoltăm conexiuni cu persoane care au aceleași interese și preocupări ca și noi.
 • Este recomandat să investim permanent în învățare și dezvoltare, pentru că probabilitatea ca în lumea în care trăim să nu fie nevoie de reconversie profesională este zero.

3. Ce ne motivează să creștem în carieră?

Mind Architect x BestJobs – Episod 3: Ce ne motivează să creștem în carieră

În al treilea episod, abordăm ce ne ajută să creștem în carieră, din perspectiva motivației, psihologiei și a schimbărilor profesionale. Iată câteva trips & tricks din acest episod:

 • Este important ca la orice nivel de evoluție psihologică sau motivațională să îți dai timpul de care ai nevoie ca să parcurgi cu bine nivelul respectiv, adică dacă nu simți că ai destule economii ca să te simți în siguranță, este perfect ok să îți mai dai timp să economisești.
 • Fă o muncă care are sens pentru tine și a cărei valoare o vezi, pentru că dacă faci asta, chiar și în cele mai rele zile la birou tot îți veți lua satisfacție și dopamină din ceea ce faci.
 • Fă ceva aliniat cu setul tău de puncte forte și valorile tale, pentru că astfel vei resimți automat satisfacție și vei persevera și vei crește fără măcar să îți propui asta.

Aceste materiale au fost realizate împreună cu Mind Architect, un podcast despre neuroștiință și psihologie, aplicate în viața de zi cu zi.

BestJobs Coaching este serviciul prin care poți discuta online, unu la unu, cu un coach, mentor sau psihoterapeut. Poți vorbi cu specialiști din diverse domenii care te ghidează să-ți identifici și depășești blocajele, să crești în carieră, să te dezvolți și să-ți găsești echilibrul personal.