Cum să-ți cauți un job nou, când lucrezi full-time

Vrei să faci o schimbare în carieră, însă tot amâni pentru că lucrezi full-time și nu găsești timpul necesar să cauți, aplici, actualizezi CV-ul sau să mergi la interviuri? Sau nu știi sigur de unde să începi? În acest articol îți prezentăm câteva sugestii despre ce poți face ca să-ți faci timp să găsești și să obții un job nou.

1. Explorează opțiunile de la compania unde lucrezi

Înainte să cauți în altă parte, gândește-te dacă există alt rol pe care ai vrea să-l ocupi în cadrul companiei unde lucrezi în prezent. Te poți gândi și dacă ar exista anumite schimbări pe care dacă le-ai face, ți-ar plăcea mai mult și jobul curent (ex: să lucrezi câteva zile remote periodic, să preiei un proiect nou, să schimbi departamentul). Dacă ai un manager în care ai încredere și cu care ai o relație bună, poți discuta despre opțiunile existente pentru tine în cadrul companiei.

2. Ia în calcul un job la un fost angajator

Dacă ai plecat de la un job anterior în termeni buni, merită să iei legătura cu foști colegi să vezi dacă sunt noi oportunități disponibile. Nu vei avea nevoie așa mult timp pentru onboarding, ești familiar cu tehnologiile și cultura companiei și poți contribui mai rapid decât un angajat complet nou. Companiile văd avantajele în a reangaja persoane care au lucrat acolo în trecut. Poți încerca să revii și la companii unde ai mers la interviuri, dacă nu ai acceptat oferta anterior, explicând că nu era momentul potrivit și că îți place compania și explorezi noi opțiuni.

3. Dedică timp căutărilor înainte și după programul de la birou

Folosește cât de mult poți timpul liber. Utilizează orele de dinainte și după birou, precum și pauzele de prânz, pentru a scrie emailuri, a merge la interviuri sau a căuta alte joburi. Multe persoane caută și găsesc un job nou în timp ce au alt job full time solicitant.

4. Folosește zilele libere pentru a căuta job

Dacă ai zile de vacanță pe care le poți lua, ia în calcul să folosește una sau mai multe pentru o căutare mai intensivă de joburi. Îți poate oferi timpul necesar să cauți joburi, să programezi mai multe interviuri sau să dai multe telefoane. Poți programa și întâlniri cu foști colegi, prieteni mai conectați sau care lucrează la companii unde ai vrea să te angajezi, ca să afli mai multe despre companie și industrie în general. De asemenea, poți folosi o zi sau mai multe din weekend să-ți revizuiești CV-ul, să actualizezi informațiile și skillurile pentru joburile la care vrei să aplici.

5. Fă networking și folosește social media

Dacă participi la evenimente și conferințe, le poți utiliza pentru a afla despre noi joburi. Poți merge la evenimente din industria ta sau alte conferințe, unde să cauți ocazii să discuți despre ce valoare poți aduce organizației respective. De asemenea, actualizează-ți profilele de social media – mai ales pe cele profesionale. Poți da exemple și studii de caz care să-ți arate abilitățile. Poți informa câțiva prieteni că îți cauți job, în care ai încredere și rugându-i să nu spună mai departe, ci doar să te anunțe dacă se întâlnesc cu o oportunitate pentru tine.

6. Nu folosi resursele companiei actuale

Chiar dacă poți programa interviuri sau întâlniri în pauza de masă, nu folosi timpul de la birou pentru a căuta alte joburi – e important să performezi în rolul curent și să-ți menții o reputație bună. De asemenea, ar fi bine să nu spui că îți cauți alt job colegilor sau managerilor, decât dacă ai o persoană foarte apropiată și de încredere și crezi că te-ar ajuta. Nu trimite e-mailuri sau nu aplica la joburi cu e-mailul de muncă din cadrul companiei în care lucrezi și nu folosi numărul de telefon de serviciu, dacă ai unul. 

7. Nu vorbi de rău actualul angajator

Indiferent de situație, să vorbești de rău despre angajatorul actual este un semnal de alarmă pentru recrutori și intervatori și nu este ceea ce îți va aduce un job nou. E important ca interviul să fie pe o notă constructivă și pozitivă. Spune adevărul despre motivul pentru care vrei să pleci, dar într-o notă pozitivă sau cel puțin neutră. Poți spune că au fost schimbări în companie, că ai ajuns într-un punct în care simți că nu mai poți crește în cadrul companiei. Încearcă să nu spui lucruri negative despre managerul tău, chiar dacă este motivul care te face să pleci.

8. Obține sau pregătește referințe, când cauți job

Dacă vrei să aplici la joburi unde referințele pozitive te-ar ajuta (sau și dacă nu știi sigur acest lucru), pregătește trei referințe de la foștii angajatori, în cazul în care ți se cer. Poți avea una și din cadrul companiei actuale, dar doar dacă este cineva de încredere care te susține sau eventual un fost angajat care a plecat recent din companie. Nu folosi managerul direct – s-ar putea să fie surprinși de un telefon de la un recrutor care întreabă despre tine.

Din motive psihologice, angajatorii preferă să angajeze pe cineva care lucrează în prezent – există percepția că ești un candidat dorit. Candidații care nu lucrează au un avantaj când au abilități sau talente care sunt la mare căutare. Dacă lucrezi și vrei să schimbi jobul, asigură-te că ți-ai făcut toate temele și că te poziționezi în cel mai bun mod pentru a obține jobul dorit înainte să pleci din compania actuală.

Îți cauți un job nou? Folosește filtrele de pe BestJobs și caută printre mii de anunțuri din toată țara și remote.

Surse: 1, 2;  Photo by Caio from Pexels