CV programator: Cum să-ți prezinți skillurile și cum să-ți faci CV-ul pentru un job în IT

Vrei să începi o carieră în domeniul IT? Dacă nu ai pregătire în acest domeniu, nu ai neapărat nevoie de o facultate de profil, dar îți va fi util să faci un curs de programare și să te familiarizezi cu tipurile de joburi existente. Citește acest articol despre Cum devii programator și opțiuni de carieră în IT sau interviul cu Dan Berteanu despre Reconversie Profesională în IT. Iar atunci când îți cauți job și vrei să aplici, vei avea nevoie de un CV relevant pentru domeniu și pentru oportunitățile existente. Ți-am pregătit câteva sfaturi despre redactarea CV-ului și despre menționarea competențelor și abilităților într-un CV programator.

CV programator: Cum să-ți faci CV-ul pentru un job în IT?

Menționează experiențele de lucru anterioare. Dacă ai mai lucrat în domeniu, notează joburile avute și menționează, pe scurt, la fiecare din ele, care au fost principalele tale responsabilități și realizări. Include și tehnologiile și programele utilizate la joburile respective. Dacă nu ai mai lucrat în domeniu, menționează totuși joburile anterioare și poți plusa, în descrierea lor, pe modul în care ai folosit tehnologia (fie că e vorba de Excel, programe de project management sau taskuri ce au presupus analiza de date, de exemplu).

Fă un scurt rezumat sau o secțiune „Despre mine”. La începutul CV-ului tău, scrie un scurt rezumat al experienței tale sau descrie-ți obiectivele profesionale. Încearcă să fii original și autentic și să captezi atenția prin puține cuvinte. De exemplu, în această secțiune poți include: câteva adjective despre tine, anii de experiență în programare / tehnologie, ce îți dorești să realizezi sau cum vrei să contribui prin munca ta, câteva skill-uri specifice jobului, o realizare profesională. Încearcă să incluzi și cifre sau detalii specifice care să-ți confirme experiența. 

Menține-l succint și relevant (maxim 2 pagini). Poți tinde să scrii foarte mult, crezând că un job tehnic ar putea avea nevoie să arăți multe competențe. Menține-ți CV-ul la maxim două pagini, asigură-te că are o structură clară și ușor de citit și păstrează doar informațiile relevante.

Inspiră-te din descrierile joburilor la care vrei să aplici. Există mai multe tipuri de programatori sau specialiști IT. Chiar dacă ești la început de drum, probabil că și tu te vei îndrepta spre o specializare. Caută joburile relevante pentru experiența și obiectivele tale, salvează-le pe cele la care vrei să aplici și vezi ce cuvinte-cheie sunt cele mai utilizate. Încearcă să le incluzi în CV-ul tău, dar nu face abuz în menționarea lor. Utilizează-le într-un mod natural în text, numai pe cele care se regăsesc în experiența ta. Acest lucru este important și pentru că unii angajatorii s-ar putea să folosească instrumente ATS care să scaneze CV-urile după cuvinte-cheie, dar și pentru că recrutorii care citesc foarte multe CV-uri s-ar putea să le scaneze vizual mai rapid în prima etapă de selecție.

Completează secțiunea Educație și formare profesională. Pe lângă facultatea terminată, indiferent că este sau nu în domeniu, poți menționa cursurile de programare finalizate, offline sau online. În descriere, menționează dacă ai anumite realizări care îți dovedesc skillurile, încă din timpul cursurilor – de exemplu, realizarea unui proiect funcțional sau a unei aplicații.

Menționează competențele și abilitățile, dar doar pe cele pe care le stăpânești. Una din cele mai des întâlnite recomandări este să nu listezi pur și simplu limbajele de programare pe care le cunoști, să nu adaugi foarte multe, ci doar pe cele pe care le stăpânești bine. Poți menționa, pentru top 3 competențe, și care sunt proiectele în care le-ai folosit și ce rezultate au adus. Mai jos găsești mai multe detalii despre cum poți menționa skill-urile tale.

CV programator: Ce abilități și competențe să incluzi

Hard skills / Competențe tehnice 

Desigur, ca programator sau specialist IT, ai nevoie să menționezi în CV care sunt competențele tale tehnice. Acestea pot fi, de exemplu, în următoarele categorii și forme:

 • Competențe mai generale specifice industriei: baze de date, programare, analiză de date, big data, business intelligence, AI, mobile development, web development, testare, dezvoltare, debugging, algoritmică, cloud computing
 • Limbaje de programare: C/C++, C#, .Net, Python, Java, Javascript, PHP, Ruby
 • Tehnologii de web development: AngularJS (Javascript), HTML5, CSS3 etc.
 • Mobile development: iOS (ex: Objective-C), Android (ex: Java), APIs
 • Baze de date: SQL server, Oracle, MySQL

Soft skills / abilități interdisciplinare

Pe lângă competențele tehnice, există și abilități importante pentru un specialist IT. Câteva dintre cele mai căutate sunt: 

Desigur, lista aici este foarte lungă și te încurajăm să o personalizezi conform profilului tău. Poți citi și articolul: Abilități CV 2021: Top abilități care vor fi căutate în viitor.

Skill-uri în CV programator: Cum să le alegi și menționezi?

 • Încearcă să menții mai puține, dar relevante pentru experiența ta și joburile la care vrei să aplici
 • Preferă să notezi mai specific decât mai general (de exemplu, limbajele de programare arată că știi programare, deci nu e nevoie să treci și acest cuvânt; sau tehnologiile de baze de date ca MySQL arată că știi baze de date)
 • Notează tehnologiile pe care le cunoști la nivel avansat sau cel puțin mediu
 • Alege maxim 3-5 soft skills, care te caracterizează
 • Include aceste skilluri și în descrierile joburilor anterioare, în secțiunea introductivă – acolo unde se potrivesc
 • Fă un mix între skillurile principale ale tale și cele mai căutate la joburile pentru care vrei să aplici
 • Fii sincer și original

Îți cauți un job în IT? Începe aici!

Actualizează-ți CV-ul de pe BestJobs, incluzând și skillurile tale. Algoritmul de pe platformă face un matching între acestea și skillurile căutate de angajatori, deci vei fi mai vizibil pentru recrutori. Caută joburile care ți se potrivesc – în domeniul IT și Tehnologie cererea de specialiști este ridicată, și tot aici sunt cele mai multe joburi remote de pe piață. Aplică și vei căpăta și experiența interviurilor, chiar dacă ești la început. Mult succes!

Photo by Christina Morillo from Pexels