7 sfaturi pentru a-ți găsi viitorul job

Ești în căutarea unui nou job sau te gândești la asta, dar nu o faci activ? Poate procesul de căutare al viitorului loc de muncă te sperie sau ți se pare laborios și nu știi de unde să începi sau rezultatele din experiențele anterioare nu te încurajează foarte mult. Iată 7 sfaturi care te pot ajuta să-ți găsești un viitor job așa cum îți dorești. 

1. Caută joburile care te interesează, nișat

Pe platformele de listare de joburi vei găsi foarte multe anunțuri. Pentru a le descoperi pe cele potrivite ție sau care te-ar putea interesa, folosește cu încredere toate opțiunile de search disponibile. De exemplu, pe BestJobs, folosește de filtrele de domenii, nivel de expertiză, tip de job și oraș, dar încearcă și diverse cuvinte-cheie care se potrivesc intereselor și expertizei tale. Încearcă să vezi ce alte cuvinte folosesc angajatorii pentru acele joburi care te interesează și caută după ele. Salvează-ți joburile de interes pentru a le putea găsi mai ușor.

2. Creează o listă cu companiile la care ai vrea să ai un job

Dacă n-ai încă o astfel de listă, ar fi util să o creezi. Fă reseach online despre companiile care îți atrag atenția, citește despre ele, despre misiune, valori, produse și servicii, testimoniale etc. Gândește-te ce anume contează pentru tine în ce privește angajatorul tău și folosește aceste criterii pentru a-ți crea o listă cu companiile ideale pentru tine. Vezi ce poziții deschise au și urmărește constant dacă deschid noi poziții. Îți poți trimite CV-ul și dacă aceste companii nu au momentan o poziție deschisă potrivită pentru tine – va arăta că ești interesat de respectiva companie și te vei diferenția de sutele de aplicanți atunci când apare un job listat.

3. Investește în CV-ul tău într-un mod inteligent

Pentru a-ți crea un CV relevant, ține cont că multe companii folosesc și instrumente online pentru a le filtra sau în primul pas trec rapid prin CV-uri. Deci vezi care sunt cele mai folosite cuvinte în descrierile joburilor sau în domeniul tău și folosește-le în CV. Notează și experiențele anterioare, cu scurte descrieri ale celor mai importante realizări. Adaugă-ți abilitățile și skillurile. CV-ul tău nu este un tatuaj sau ceva static – îl poți schimba și actualiza oricând. Încearcă să-l faci relevant pentru etapa vieții în care te afli, pentru nivelul tău de expertiză și pentru joburile la care vrei să aplici.

4. Construiește-ți un brand personal și socializează pentru a-ți găsi un job

Dacă ai deja ceva experiență în domeniul tău, te-ar putea ajuta foarte mult să ai și o imagine online care să spună mai multe despre tine. Fie că investești în conturile de social media profesionale și postezi lucruri relevante din domeniul tău, fie că îți faci un blog – încearcă să ai o imagine care te reprezintă. Conectează-te online cu pagini din domeniul tău de interes, relevante, intră în comunități online care te pot ajuta în expertiza ta, participă la evenimente din domeniul tău și cunoaște oameni noi care te pot conecta cu jobul visat.

5. Conectează-te cu persoanele pe care le cunoști și cu grupurile din care ai făcut parte

Ai făcut parte dintr-un ONG studențesc sau dintr-un club de voluntariat? Reia legăturile și vezi ce mai fac foștii colegi – poate unii lucrează la companiile la care ți-ai dori și tu să lucrezi. Vezi ce mai fac foștii colegi de facultate, de liceu sau de muncă. Niciodată nu știi cine te-ar putea conecta cu jobul de vis sau cu o poziție deschisă de care nu știai.

6. Aplică și pregătește-te bine pentru interviul la job

Evident – e important să aplici la cât mai multe poziții relevante pentru tine, cu un CV actualizat și potrivit. Indiferent că ții interviul online sau față în față, pregătește-te cu informații despre companie și serviciile sale, cu întrebări despre acestea sau alte întrebări pentru angajator, cu posibile întrebări și răspunsurile pe care le-ai da, îmbracă-te potrivit și fii natural, cu o atitudine pozitivă. Ascultă activ și nu te grăbi să răspunzi dacă întrebările ți se par dificile, dar fii și spontan și nu-ți face prea multe griji. 

7. Amintește-ți să faci follow-up

După interviu, este important să revii cu un email în care să mulțumești celor prezenți (sau persoanei cu care ai ținut legătura) pentru discuție. Reamintește de interesul tău pentru job și, dacă consideri, de ce ai fi potrivit. Dar nu fii insistent în a te vinde! Concentrează-te pe a mulțumi și pe a scrie ce ai apreciat la discuție – oricui îi plac complimentele și vei crea o impresie pozitivă. Iar dacă primești un refuz, poți profita de ocazie pentru a cere feedback – te poți remarca pentru poziții viitoare și poți investi în dezvoltarea ta.

Indiferent de domeniul în care activezi și îți cauți job, pe BestJobs găsești numeroase poziții deschise din toată țara și din străinătate. Caută folosind filtrele și cuvintele-cheie și salvează-ți joburile preferate la favorite pentru a le găsi ușor. Mult succes!

Surse: 12; Photo by Vlada Karpovich from Pexels