Când, de ce și cum să ceri ajutorul la job

Probabil că și tu te-ai întâlnit cel puțin o dată cu momente în care ai avut nevoie să ceri ajutorul la muncă, mai ales dacă erai la început într-un job nou, sau când te-ai confruntat cu o situație mai provocatoare. Sau au fost momente când alți colegi ți-au cerut ție ajutorul. Și probabil că nu vrei să fii acel coleg care îi întreabă pe toți cum să facă sau care întrerupe constant. 

Însă de multe ori cu toții ne aflăm în situația în care, cu toate că avem nevoie de ajutor la un task, ne punem tot felul de întrebări: Oare deranjez? Cum o să fiu văzut? Ca incompetent sau nepregătit? Oare cât de încărcați sunt ceilalți? Oare e o decizie la care e nevoie să întreb?

În acest articol, povestim puțin despre de ce e bine și important să ceri ajutorul la muncă, care sunt situațiile în care să o faci și cum să abordezi acest lucru.

De ce să ceri ajutorul la muncă

Să ceri ajutorul în cadrului jobului este important pentru că:

 • Susții cultivarea unui mediu colaborativ de lucru: încurajezi împărtășirea de skill-uri și cunoștințe între colegi, creezi o atmosferă pozitivă, recunoscând expertiza colegilor și amintind echipei că lucrați cu toții către aceleași obiective;
 • Înveți abilități noi: poți învăța cum să folosești noi tehnologii, funcții noi ale programelor pe care le folosești zilnic, cum să gestionezi situații provocatoare și poți învăța din expertiza colegilor pentru a-ți crește abilitățile – încurajându-i să facă la fel, desigur;
 • Îți gestionezi mai bine încărcarea: atunci când ești copleșit de prea multe taskuri și proiecte, poți lucra cu managerii și colegii tăi pentru a construi o planificare mai eficientă; de asemenea, puteți să vă cunoașteți mai bine abilitățile și ce fel de taskuri sunt mai potrivite fiecăruia, pentru o distribuire bună și echilibrată a muncii;
 • Dezvolți relații mai puternice cu colegii și managerii tăi, prin recunoașterea specializărilor și expertizei fiecăruia; multe persoane se bucură să ofere ajutorul, iar atunci când îl ceri, construiești relații mai puternice cu ei;
 • Crești productivitatea și eficiența ta și a echipei: atunci când ceri ajutorul colegilor, le permiți să-ți cunoască limitările și puteți construi împreună procese de lucru mai bune pentru echipă. Discutarea provocărilor în productivitate sau în diverse procese operaționale, atunci când apar, ajută la creșterea productivității companiei per total;
 • Înțelegi mai bine care sunt așteptările de la munca și jobul tău: mai ales dacă lucrezi la proiecte noi sau complexe, atunci când ceri părerea sau ajutorul te ajută să-ți clarifici și care este viziunea managementului pentru aceste proiecte, și care sunt așteptările lor privind munca ta.

Să ceri ajutorul arată mai degrabă putere și curaj, nu slăbiciune. Desigur, depinde și cum o faci – dacă te duci la șeful tău plângându-te de cât de mult ai de lucru, această abordare poate ridica întrebări despre atitudinea ta și dorința ta de a fi performant. Dar dacă abordezi situațiile într-un mod deschis, clar, empatic, în care arăți că vrei să-ți faci treaba bine, nu să scapi de ea și să pasezi colegilor – ai numai de câștigat. De asemenea, arată-te disponibil să ajuți și tu la rândul tău când e nevoie.

Când să ceri ajutorul la job

Pot fi numeroase situații în care să ceri ajutorul, însă vom prezenta patru dintre cele mai des întâlnite:

1. Atunci când habar nu ai cum să faci ceva

Dacă nu ai nicio idee despre cum să abordezi un proiect sau un task nou, e clar că e timpul să ceri asistența sau ghidarea cuiva din birou. Nu are rost să te chinui să navighezi orbește cu detaliile unui proiect pe care nu îl înțelegi. Dacă faci asta, există șanse mari să nu iasă cum ar fi de așteptat și să-ți pierzi și timpul. Ai putea chiar să pari încăpățânat sau incompetent. Așa că inspiră adânc și mergi la managerul tău sau la un coleg experimentat pentru a înțelege mai bine acel proiect și obiectivele. 

2. Când ai prea multe de făcut și ești copleșit

Se poate întâmpla oricui, mai ales dacă ai răspuns entuziasmat cu „da” la fiecare task sau proiect care a venit către tine. Într-o situație de acest gen, ai ajuns la limită și știi că nu ai cum să termini totul până la deadline, chiar dacă muncești până târziu. Ce ai putea face? Cere ajutorul colegilor. Deși s-ar putea să simți că pasezi din responsabilitate, gândește-te că fiecare a fost într-o situație similară la un moment dat. Asigură-te că-ți oferi ajutorul pentru ocazii viitoare la rândul tău. Sau poți discuta cu managerul tău despre cum să-ți prioritizezi lista de taskuri și pe cine mai poți implica.

3. E bine să ceri ajutorul atunci când ai făcut o greșeală

Ești om, ca toți ceilalți, deci greșelile sunt inevitabile. În acest moment, nu mai contează așa mult ce ai făcut, ci cum reacționezi la asta. Cel mai rău ar fi să încerci să ascunzi fără ca nimeni să observe. Desigur, poate că îți este rușine. Însă, dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți repara greșeala, asigură-te că mergi imediat către oamenii potriviți din echipa ta și că le explici situația și îți ceri iertare dacă acest lucru a încurcat. Cu siguranță vor fi deschiși să te ajute – nu ești nici prima persoană, nici ultima, care greșește.

4. Când ai nevoie de expertiză suplimentară sau de informații pe care nu le deții

Chiar dacă îți place să deții controlul sau ai tendința să faci asta, știi deja că obiectivul tău ar trebui să fie să faci ce e mai bun din munca ta. Așa că, dacă lucrezi la un proiect care crezi că ar ieși mai bine cu implicarea colegilor tăi, nu ezita să îi rogi să vină cu sfaturi și întrebări ajutătoare din expertiza și talentele lor. Crește colaborarea în cadrul echipei și te ajută să implementezi un proiect mai bun – deci e win-win. 

Cum să ceri ajutorul la muncă

Dacă te confrunți cu una din situațiile de mai sus sau altele similare în care știi că ar fi bine să ceri ajutorul sau părerea unui coleg sau manager, nu o să aducă beneficii nimănui faptul că eviți sau amâni să ceri ajutorul. Cu cât amâni mai tare, s-ar putea ca provocările să se agraveze și ca soluțiile să devină mai puține.

Însă, uneori, e bine să te pregătești sau gândești puțin înainte să ciocăni la ușa șefului sau să îți întrerupi un coleg. Iată câteva sfaturi care te pot inspira în a cere ajutorul într-un mod eficient:

Clarifică-ți de ce fel de ajutor ai nevoie

Înainte să mergi la cineva să ceri ajutorul, e important să-ți dai seama de ce ai nevoie de ajutor și care ar fi acel ajutor de care ai nevoie. De exemplu, dacă ești suprasolicitat pentru că e o perioadă aglomerată a anului, e bine să fii conștient că toți s-ar putea să fie copleșiți și stresați. Sau poate ai preluat un proiect de la un coleg și acum ți-ai dat seama că nu te mai poți ocupa bine de principalele tale responsabilități. Ia-ți un pic de timp să-ți dai seama de ce fel de ajutor ai nevoie, pentru cât timp, ce taskuri poți să predai altora – te va ajuta să pornești discuția.

Creează o listă cu lucrurile pe care le-ai încercat și cu soluții posibile

Colegii și managerii tăi vor fi mai deschiși să te ajute sau vor reacționa mai pozitiv dacă ai încercat să rezolvi situația sau dacă te-ai gândit la câteva soluții. Acest lucru le arată că ai încercat să gestionezi și singur și oferă puncte de start pentru colegi, în a-și oferi sugestiile. De asemenea, dacă mergi pregătit, arată că ești competent, că ai abilități de problem-solving și le oferă și detalii despre tipul de provocare cu care te confrunți.

Ține cont de timpul tău și al colegilor

Când ceri ajutorul, verifică dacă colegul sau managerul respectiv are un moment să te ajute. Poți să-i comunici dacă este sau nu o urgență și să-l întrebi dacă poate programa o ședință scurtă cu tine. Poți decide, de asemenea, cum să discuți cu colegul tău, în funcție de cât de urgentă e situație. De exemplu, îi poți suna sau le poți scrie pe chat dacă ai nevoie de un răspuns urgent, sau poți da un email dacă ai mai mult timp să aștepți răspunsul.

Alege cu grijă pe cine întrebi

Când te gândești cui să ceri ajutorul, ar trebui să alegi pe cineva care are expertiză în problema cu care te confrunți. S-ar putea să știe mai rapid răspunsul la întrebare sau să fie familiari cu instrumentele pe care le folosești. Când îi abordezi, le poți spune că le apreciezi experiența și cunoștințele și că ești recunoscător – acest lucru va construi o relație bazată pe colaborare. De asemenea, dă-ți seama dacă poți rezolva o situație cu un coleg, înainte de a aborda managerul, mai ales dacă acesta are un program încărcat.

Fii specific în ceea ce ceri

Acest lucru îți ajută foarte mult colegul sau managerul să știe ce te aștepțide la conversație și ce anume ai de rezolvat. Iată câteva detalii pe care e bine să le incluzi când ceri ajutorul:

 • Cât de urgent e și cât de repede ai nevoie de un răspuns
 • O foarte scurtă descriere a proiectului/taskului
 • Provocarea specifică pe care o ai
 • O listă scurtă cu ce ai încercat
 • Dacă apar anumite erori (ex: coduri de eroare, ca programator)
 • Ce fel de ajutor ai nevoie (asistență tehnică, sfaturi etc.)

Folosește o abordare colaborativă, ca să ceri ajutorul

Când discuți cu colegii și managerii cu o atitudine colaborativă, le arăți că ești implicat în procesul de soluționare a problemei. Colegii tăi vor aprecia comunicarea, iar dacă identificați împreună o soluție, o vei reține mai bine și vei înțelege cum s-a ajuns la ea, de ce e bună și îți va fi mai ușor să o aplici. Colaborarea poate duce la dezvoltarea de noi procese care pot preveni probleme similare pe viitor.

Fii disponibil să ajuți

Vor exista momente când și colegii tăi vor avea nevoie de ajutor pentru rezolvarea unor provocări sau pentru preluarea unor taskuri când sunt prea încărcați. Când îți ajuți colegii, contribui la un mediu de lucru centrat pe colaborare. Și arăți echitate și corectitudine, iar ei vor fi dornici să te ajute și pe viitor. 

Desigur, pot exista situații când ți se cere ajutorul și ești nevoit să spui „nu”. Poți citi și acest articol pentru a te inspira: 

Surse articol: 1, 2, 3; Photo by Mikhail Nilov from Pexels