11 lucruri care te fac să nu aplici la un job, când citești anunțul de angajare

Să găsești potrivirea perfectă între un candidat și job nu este atât de ușor, de multe ori. Printre lucrurile care fac diferența și pot atrage candidații potriviți este și descrierea jobului din anunțul de angajare. Am întrebat pe pagina de Facebook BestJobs care sunt motivele care îi determină pe candidați să nu aplice la un job, atunci când citesc anunțul de angajare. Compilăm cele mai comune răspunsuri mai jos. Sperăm să te ajute, dacă ești angajator sau recrutor, să îmbunătățești procesul de recrutare și anunțurile de angajare, precum și reputația ta de angajator care ține la oamenii cu care lucrează.

Iar dacă ești printre cei care caută activ joburi, probabil te vei regăsi în unele din situațiile de mai jos. Ne dorim să învățăm împreună și să construim un proces de recrutare cât mai util și pentru candidați, și pentru angajatori, așa că ne poți scrie pe e-mail dacă ai și alte sugestii.

11 lucruri care te fac să nu aplici la un job, când citești anunțul de angajare

1. Lipsa menționării salariului

Ai găsit un job care sună atractiv, însă nu specifică salariul iar acest lucru te face să te întrebi dacă are rost să aplici? Nu ești singurul. Acesta este un lucru specificat destul de des de către persoanele care își caută un job: 96% din candidați și-ar dori să afle intervalul salarial încă din anunț (conform și unui sondaj recent BestJobs). Există motive pentru care anumiți angajatori preferă să nu-l afișeze, însă, dacă ești printre aceste companii, poate merită să te gândești și care sunt avantajele în a menționa oferta salarială. Ține cont că și formularea „salariu motivant” e văzută ca fiind clișeică, iar mulți candidați presupun că ascunde, de fapt, un salariu mic.

2. Denumiri de job-uri care nu reflectă realitatea

Dacă dai de un anunț de angajare cu denumirea „Sales Manager”, însă atribuțiile prezentate și descrierea jobului sunt pentru un agent comercial, probabil că nu-ți sună bine și nu mai vrei să aplici. Ca și angajator, probabil că vrei să prezinți un job ca fiind atractiv, însă gândește-te și să reflecte realitatea. Poate că clasificarea meseriilor din COR nu mai este atât de actuală pentru a descrie anumite posturi, însă dacă există denumirea acolo o poți folosi pentru claritate. Pe unii candidați îi dau înapoi și denumiri de genul „rockstar”, „superhero” sau „ninja” – care poate acum câțiva ani sunau mai bine.

3. Lipsa de claritate în descrierea jobului sau un anunț prea succint

Anunțurile cu descrieri foarte scurte nu prezintă încredere pentru mulți candidați, precum și atunci când joburile prezentate nu sunt suficient de clare. Ce să mai zicem de greșelile în exprimare și ortografie (sperăm că sunt cazuri izolate, din grabă sau din greșeală).

4. Neconcordanța dintre anunț și fișa reală de post

Există cazuri în care, ca și candidat pentru un post, te duci plin de optimism la interviu și afli apoi că de fapt rolul presupune alte responsabilități decât cele menționate în anunț, iar jobul pare total diferit. Sau fișa de post este, în realitate, mult mai lungă. Dacă postezi un astfel de anunț, ca angajator, pune-te în locul candidaților! Ție cum ți s-ar părea? Poate că e greu să menționezi chiar totul în anunț și că discuția față în față este foarte utilă, însă încearcă să fii cât mai transparent de la început.

5. Limbaj greoi: cuvinte prea „corporatiste” sau specifice companiei

Când întâlnești un anunț de angajare ce sună atractiv, dar cu multe abrevieri pe care nu le înțelegi, te dă înapoi sau pare descurajator. Ca persoană de resurse umane într-o companie mare, poate te-ai obișnuit cu astfel de abrevieri interne sau cuvinte utilizate la nivel de companie, însă gândește-te că anunțul trebuie să fie clar și pentru cei care n-au mai lucrat cu aceste concepte. De asemenea, se pare că e un „turn-off” pentru candidați și limbajul prea corporatist sau anunțurile în limba engleză, dacă jobul este în română.

6. Beneficii nemenționate sau clișeice

Ce poate face diferența între un angajator și altul este și pachetul de beneficii. Dacă joburile sunt similare, în aceeași industrie, un pachet atractiv de beneficii te poate diferenția. Se pare că sunt văzute clișeice formulările standard de genul „salariu motivant”, „echipă dinamică”, „posibilități de promovare”. De asemenea, o listă lungă de responsabilități urmată de lipsa menționării beneficiilor oferite, este văzută ca neechilibrată de unii candidați. 

7. Rezistența la stres, ca cerință sau calitate cautată la angajat

Chiar dacă unele posturi poate au un volum mai mare de muncă sau apar des termene-limită scurte, e demotivant și se pare că ridică semne de întrebare pentru un candidat atunci când una din cerințele de la viitorul angajat este „rezistența la stres”. Nimeni nu-și dorește să crească nivelul de stres din viața sa.

8. Cerințele despre limbi străine

Cunoașterea unei limbi străine te poate diferenția dacă aplici pentru un post, mai ales că există numeroase joburi care presupun comunicarea și în alte limbi. Dacă vrei să înveți mai rapid o limbă străină, citește acest articol de pe blogul nostru. Însă, ca angajator, dacă ai cerințe prea mari de la angajații tăi în ce privește cunoașterea la perfecție a unor limbi străine, când acestea nu par a fi folosite foarte des în jobul respectiv, este un semnal de alarmă ce ridică semne de întrebare.

9. Cerințele despre experiență în domeniu

Sunt demotivante pentru candidați anunțurile care cer prea mulți ani de experiență în domeniu, mai ales dacă este o nișă foarte specifică. Acest lucru pare că indică lipsa de deschidere a companiei pentru angajați responsabili și dornici să învețe. De asemenea, este neconcordant un anunț entry-level care cere minim 3 ani de experiență. O cerință care uneori pare exagerată este posesia permisului de conducere, atunci când necesitatea lui la job nu este evidentă.

10. „Echipă tânără și dinamică”

Aceasta pare a fi, din nou, o formulare clișeică. Mai mult decât atât, poate fi intrepretată de unii candidați ca dorință a angajatorului de recruta doar oameni tineri. Piața muncii pentru candidații de peste 45 de ani este foarte activă, după cum arată o statistică recentă de pe site-ul nostru. Ca angajator, poate că-ți pare că o echipă tânără și dinamică sună ca un beneficiu, însă ține cont că poate îndepărta candidații cu experiență sau că poate fi interpretat ca și cum ai dori să angajezi doar tineri.

11. Lipsa afișării angajatorului („confidențial”)

Pentru mulți candidați, este important să știe de la început la ce companie aplică. Dacă ești un angajator care preferă să recruteze „confidențial”, poate pentru a filtra mai bine aplicanții, e bine să știi că pe multe persoane aflate în căutarea unui job, acest lucru le dă înapoi încă din citirea anunțului.

Background photo created by benzoix – www.freepik.com