Meseria de barista: ce presupune și cum devii unul

Majoritatea oamenilor își încep dimineața cu o cafea, fie că și-o prepară acasă, la birou sau o cumpără de la cafeneaua din drumul către muncă. În ultimii ani, numărul cafenelelor a crescut în România, mai ales în orașele mari, precum și preferința românilor pentru cafeaua de specialitate. O dată cu aceasta, și interesul și cererea pentru meseria de barista. Află din acest articol ce este un barista, ce ai nevoie pentru această meserie și ce oportunități îți oferă.

Ce face un barista?

„Barista” vine din termenul italian pentru „barman”, persoană care se ocupă de prepararea și servirea la bar a tuturor băuturilor, alcoolice, non-alcoolice, calde și reci. A fost preluat la nivel mondial, începând cu țările vorbitoare de limba engleză, pentru a desemna doar pe cei care se ocupă de prepararea și servirea cafelelei și a băuturilor pe bază de cafea. 

Să fii barista presupune să prepari cafeaua, zilnic, pentru oamenii care vor să savureze o cafea bună în drum spre serviciu, la o întâlnire sau într-o pauză de relaxare. Presupune să-ți placă să interacționezi cu oamenii, să o faci cu zâmbetul pe buze și, de asemenea, să lucrezi curat și organizat.

Responsabilitățile și atribuțiile unui barista: 

 • Prepararea de băuturi fierbinți sau reci: cafea, preparate pe bază de cafea, ceai, alte băuturi de specialitate, în funcție de specificul și meniul cafenelei;
 • Curățarea, dezinfectarea și întreținerea echipamentelor, ustensilelor și a spațiului de lucru;
 • Menținerea curățeniei și respectarea normelor de igienă în spațiul de servire din cafenea;
 • Prezentarea meniului clienților și descrierea opțiunilor existente, precum și a metodelor de preparare; când este cazul, inclusiv sugestia de produse clienților;
 • Preluarea de comenzi și servirea clienților;
 • Comenzile, gestionarea și distribuirea stocurilor de ingrediente;
 • Procesarea comenzilor și încasarea plăților;
 • Interacționarea cu clienții într-un mod profesional și prietenos;
 • Latte art: ajută și cunoașterea și realizarea de modele din spumă de lapte;
 • Cunoștințe despre tipurile de cafea, prăjirea boabelor de cafea, diverse metode de preparare.

Printre calitățile necesare se numără:

 • Abilități bune de comunicare
 • Atitudine veselă și prietenoasă
 • Cunoștințe și abilități de customer service
 • Atenție mare la detalii
 • Entuziasm și dorința constantă de dezvoltare
 • Adaptabilitate la schimbare și deschiderea pentru idei și procese noi
 • Abilitatea de a lucra independent și de a livra servicii și produse de calitate
 • Abordare pozitivă 
 • Abilități de lucru în echipă
Meseria-de-barista-presupune-atentie-la-detalii-si-cunostinte-latte-art
Meseria de barista presupune atenție la detalii și cunoștințe de Latte Art

Cum devii barista? De ce experiență și studii ai nevoie?

Poți fi barista dacă ai studii medii (12 clase), cu sau fără diplomă de bacalaureat. În schimb, ai nevoie să urmezi un curs de specialitate, de preferință acreditat. Acreditările sunt date de Asociația Cafelei de Specialitate (SCA). Poți afla care cursuri sunt acreditate de pe site-urile de prezentare ale acestora sau întrebând organizatorii. Nu ai nevoie neapărat să urmezi un curs acreditat, însă acesta te poate ajuta să ai mai multe oportunități de angajare, inclusiv în străinătate.

De obicei, un curs de Barista Skills durează 2 zile și costă între 250-500 euro, în funcție de nivel și dacă are sau nu acreditare. Există mai multe niveluri: Introduction to Coffee, Barista Skills Foundation, Intermediate, Professional sau chiar și specializări în Latte Art, Sensory Skills, Brewing sau Green Coffee.

În funcție de nivelul ales, la cursurile de Barista Skills vei învăța despre:

 • Noțiuni de bază și introductive despre cafea și preparare
 • Utilizarea echipamentelor de preparare a cafelei
 • Curățarea și mentenanța aparatelor
 • Prepararea de diverse băuturi pe bază de cafea (espresso, cappucino, cafe latte, spumă de lapte etc.)
 • Metodele de procesare a cafelei
 • Diferite tipuri de cafea
 • Aspectele și diferențele dintre plantele de cafea
 • Atribuțiile unui barista
 • Tehnici de latte art
 • Realizarea unui meniu pentru o cafenea

Pentru a te angaja, de obicei nu ai nevoie de experiență anterioară, dar depinde de angajator și aceasta poate fi un plus. Ajută practica într-o cafenea după absolvirea cursurilor. De asemenea, poate fi un plus și experiența anterioară de lucru în HORECA (chelner, barman etc.).

Cursuri de barista în România și online

Te întrebi unde poți urma cursuri de barista? Mai jos găsești câteva opțiuni.

Barista School este prima şcoală de barista acreditată SCA în România din 2012. După fiecare curs există o examinare şi o evaluare a cursanţilor, iar după examinare, fiecare cursant poate obţine o certificare internaţională de barista, diplomă recunoscută internaţional, care poate fi folosită la angajare oriunde în lume. Cursurile lor acoperă Introduction to Coffee, Barista Skills (Foundation, Intermediate, Professional), Sensory Skills, Latte Art, Brewing, Green Coffee. Costurile sunt între 200 și 575 euro. Au cursuri în București și în Iași, prin colaborarea cu Școala Moldovenească de Cafea.

Origo Coffee, una dintre primele cafenele de specialitate din București, oferă, prin Barmania, cursuri de Introduction to Coffee, Barista Skills Foundations, Sensory Skills, Latte Art. Prețurile variază între 400 și 600 lei (pentru cursurile introductive) și 2400 lei (Sensory Skills Professional). Diploma de certificare este opțională și se achită separat (70 euro). Oferta lor de cursuri este aici.

Online, poți găsi cursuri de Barista și despre prepararea cafelei pe Udemy. Ai de ales dintr-o gamă variată, de la introducere la noțiuni avansate, cu traineri certificați. Au un certificat de terminare a cursului, însă cu toate că nu au acreditare SCA, poți învăța în ritmul tău, de acasă, și te poți perfecționa – la un preț accesibil (15 euro).

În România, există mai multe cursuri de barista și traineri de la care poți învăța (inclusiv online, de exemplu la Școala Barista Online), însă cursurile sunt mai puține în perioada pandemiei. Caută și urmărește online ce oportunități mai apar, dacă vrei să urmezi un astfel de curs.

Joburi și oportunități de creștere

Ca barista, ai opțiunea de a lucra într-o cafenea, într-un bar, hotel, restaurant etc.. De obicei salariile sunt între 1600-2000 lei pentru început, plus opțiunea de a le suplimenta prin bacciș. Chiar dacă poate nu e un job cu cerere mare în această perioadă, rămâi cu ochii pe oferta de joburi de pe BestJobs. Multe joburi pot fi și o intersecție între barman și barista, deci poți să te dezvolți și multi-lateral sau să lucrezi într-o altă țară.

De asemenea, poți crește în acest domeniu o dată ce devii mai pregătit, capeți experiență și urmezi diverse cursuri de specialitate. Poți obține premii în domeniu și poți deveni mai cunoscut. Ai ocazia să devii antreprenor și să-ți deschizi propria cafenea sau o franciză dintr-un lanț mai mare.

Inspiră-te din povestea unui barista de succes

Dacă vrei să afli de la sursă, din practică, ce presupune meseria de barista, ascultă episodul din podcastul The Job cu Alex Niculae, barista și singurul român campion mondial la prăjit cafeaua. Alex este și antreprenor în domeniu: are 2 cafenele și o prăjitorie în București. 

The Job este podcastul pe care e util să-l asculți înainte de a-ți alege cariera. În fiecare episod, afli informații despre un job diferit.

Surse: 1, 2; Photos by Quang Nguyen Vinh and Tim Douglas from Pexels