Cum să înveți o limbă străină rapid și cum te ajută în carieră

Printre abilitățile căutate de angajatori, dar și foarte utile în lumea digitală și globală în care trăim, se numără cunoașterea de limbi străine. Engleza este deja de bază în multe domenii, însă poate nu o stăpânești suficient de bine. Sau poate vrei să mai înveți o limbă străină – franceză, germană, italiană, rusă, spaniolă sau chiar japoneză. Vrei să afli cum să înveți o limbă străină mai rapid, pentru a progresa în carieră? Citește articolul nostru.

Cum te ajută cunoașterea de limbi străine în cariera ta?

Învățarea uneia sau mai multor limbi străine te ajută să-ți antrenezi mintea, să-ți lărgești cunoștințele sociale și culturale, să călătorești mai ușor, să dobândești noi perspective și să-ți menții sănătatea psihică pe termen lung. Însă sunt și multe avantaje pe care le aduce pe plan profesional.

Cunoașterea uneia sau mai multor limbi străine sunt abilități ce reprezintă un avantaj competitiv care te diferențiază de cei care cunosc o singură limbă. Într-un mediu în care lucrăm din ce în ce mai mult global, digital, companiile multinaționale cresc, colaborările între țări și freelancingul de asemenea, cunoașterea de limbi străine devine din ce în ce mai apreciată.

Iată câteva motive pentru care învățarea unei limbi străine te ajută în cariera ta:

  • Ai acces la oportunități noi de joburi. Pe lângă faptul că majoritatea multinaționalelor caută vorbitori de limba engleză, dar și de germană, franceză sau alte limbi, există și multă cerere pe piața muncii pentru vorbitori de limbi mai rare. Iar domeniile în care acestea sunt apreciate și căutate sunt variate: customer service, vânzări, marketing, tehnologie, retail, drept, educație, relații publice, industria bancară, turism etc.
  • Ai șanse mai mari să fii angajat, chiar din CV. Atunci când în CV-ul tău apare cunoașterea uneia sau mai multor limbi străine, te vei remarca mai ușor în fața angajatorilor față de ceilalți care nu au aceste cunoștințe. Obții interviuri mai ușor și ai șanse mai mari să obții jobul dorit.
  • Poți dezvolta mai ușor propria afacere, prin diverse colaborări. Cunoașterea bună a unei limbi străine îți deschide și posibilitatea de a interacționa cu mai mulți oameni influenți, de a găsi colaboratori noi și, astfel, posibilitatea de a crea o afacere de succes, dacă acesta este visul tău. De asemenea, îți va fi mai ușor să-ți extinzi afacerea și peste granițe.
  • Ca freelancer, ai posibilitatea de a accesa mai mulți clienți. Dacă faci deja proiecte punctuale ca freelancer sau îți dorești să faci acest lucru, cunoașterea unei limbi străine îți oferă ocazia să găsești clienți și colaboratori de peste granițe, din diverse țări, din domeniul tău de interes.
  • Venituri mai mari. Angajații care vorbesc mai mult de o limbă străină sunt mai căutați pe piața muncii, mai ales pentru că sunt mai puțini. De aceea, angajații care cunosc multiple limbi străine au și salarii mai mari. Experții de la BRIC Language Systems spun că cunoașterea unei limbi străine îți poate crește salariul cu 10-15%.
  • Posibilitatea de a avansa mai rapid în carieră. Abilitatea de a vorbi una sau mai multe limbi străine, precum și experiența cu diverse culturi, te poziționează ca un angajat mai potrivit pentru a fi promovat în roluri de management. Companiile mari au nevoie de manageri care să călătorească peste granițe pentru a încheia tranzacții sau a supraveghea operațiuni. Companiile mici au nevoie de angajați cunoscători de limbi străini care să-i ajute să exploreze noi oportunități de business și să organizeze implementarea de noi filiale în țări străine.

Cum să înveți o limbă străină rapid

Poate că deja cunoșteai motivele pentru care o limbă străină te ajută în carieră sau deja te-ai întâlnit cu această cerință la joburile la care vrei să aplici. Sau poate că argumentele de mai sus te-au convins. Te întrebi cum să înveți o limbă străină rapid? Află mai jos câteva metode utile pe care le poți aborda.

1. Clarifică-ți motivația pentru învățarea limbii respective

Pentru a deveni bun la o limbă străină, este important să știi de ce vrei să faci acest lucru. O motivație puternică te va menține implicat pe termen lung. Mulți oameni se apucă să învețe o altă limbă fără să știe la ce o vor folosi. Dacă vrei doar să impresionezi pe cineva, dacă vrei să înveți câteva cuvinte pentru că îți place cultura țării respective sau pentru că „dă bine” – poate că nu vei reuși să progresezi prea mult. În schimb, dacă vrei să te muți într-o altă țară și cauți activ joburi acolo – ai o motivație destul de puternică să devii bun. Fii sincer cu tine și clarifică-ți de ce vrei cu adevărat acest lucru.

2. Cum să înveți o limbă străină rapid: stabilește-ți obiective clare de învățare

Obiectivele de învățare a unei limbi străine sunt cele mai bune când sunt simple, scurte, ușor măsurabile. Mulți dintre noi încep cu un obiectiv de genul: „Vreau să fiu fluent în germană în șase luni”. Deși sună bine, nu e specific – ce înseamnă fluent? În conversații, scris, citit? Într-un anumit domeniu profesional? În loc de asta, e mai util să-ți stabilești obiective definite concret. De exemplu: până la finalul zilei, o să știu să salut pe cineva și să mă prezint. Până la finalul săptămânii, o să știu să întreb cu ce se ocupă, o să mă descurc să mă orientez într-o țară străină și să aflu cum să obțin mâncare.

Unul dintre cele mai practice obiective cu care poți începe ar fi, după cum ne sfătuiește cunoscutul blogger Mark Manson: „Vreau să stăpânesc cele mai comune 100 de cuvinte în X săptămâni.”

3. Învață rapid și bine cele mai comune 100 de cuvinte

Pare un sfat destul de util cel propus de Mark Manson: află care sunt cele mai comune 100 de cuvinte utilizate în limba pe care dorești să o înveți, învață-le și apoi exersează mult. Fă diverse propoziții cu ele și învață să le pronunți bine. Învață și un pic de gramatică, astfel încât să te simți confortabil să le folosești în scris și în conversații. 

4. Citește cărți, articole și vezi filme în limba respectivă

Te uitai la telenovele când erai mică și înțelegi cât de cât spaniola? Sau ai învățat engleza din seriale? Una din cele mai bune și confortabile metode să înveți o limbă străină este să urmărești un film sau serial în acea limbă. Vei afla și cum se pronunță, te vei familiariza cu propoziții și fraze comune și vei descoperi și o parte din caracteristicile culturii respective. Poți să duci această experiență la următorul nivel, căutând în dicționar cuvintele noi și îmbogățindu-ți astfel vocabularul.

Alte metode bune pot fi să asculți muzică într-o limbă străină, să citești articole online sau chiar cărți. Când ajungi să cunoști cât de cât limba, poți chiar să te provoci să asculți un podcast audio sau un vlog fără subtitrări în limba străină respectivă. Caută cele mai bune vloguri / podcasturi locale și astfel te vei familiariza și cu noutățile și cultura țării respective.

5. Cum să înveți o limbă străină rapid: folosește aplicații sau platforme online

Internetul este plin de resurse, printre care și multe site-uri și aplicații realizate special pentru învățarea ușoară și treptată a unei limbi străine. Pe lângă faptul că este la îndemână, vei simți progresul și multe dintre ele sunt gratuite! Majoritatea acestor aplicații te învață să recunoști cuvintele, să le scrii, să le pronunți, într-un mod distractiv sau gamificat în care îți va fi mai ușor să progresezi și să înveți cuvinte noi. Iată câteva dintre cele mai apreciate: Duolingo, Busuu, Memrise, HelloTalk (discuți cu nativi), Babbel

6. Folosește cursuri online (video și audio) pentru a învăța bine pronunțarea și să conversezi

Dacă cunoști limba engleză și vrei să înveți o altă limbă străină, cursurile online sunt foarte bune. Te ajută să progresezi rapid de la zero până la a fi abil să vorbești propoziții și fraze de bază în câteva zile. De asemenea, sunt bune și utile să înveți vocabularul de bază bine de la început. De exemplu, poți încerca cursul Fluent in 3 months de Benny Lewis sau cursurile Rosetta Stone. Pot părea niște investiții pe care nu știi sigur dacă să le faci, însă sunt mai accesibile decât niște cursuri offline organizate în săli de training și le poți face de acasă, în ritmul tău.

7. Practică mental și ține cu tine un dicționar de buzunar (sau o aplicație)

Provoacă-te să gândești în noua limbă pe care vrei să o înveți. Toți avem monoloage în capul nostru, și de obicei în limba nativă. Poți practica limba pe care vrei să o înveți construind propoziții și conversații în mintea ta. Acest mod de vizualizare te ajută să ai conversații mult mai ușor atunci când le vei avea efectiv. De exemplu, poți să te gândești cum ți-ai descrie jobul și cum te-ai prezenta cuiva pe care l-ai cunoaște dacă vizitezi țara respectivă. Cu siguranță e o situație probabil să apară.

Un instrument care te ajută aici este să ții cu tine un dicționar de buzunar sau, și mai bine, o aplicație de tip dicționar pe telefonul mobil. Astfel, poți căuta rapid cuvinte pe care nu le știi și ai vrea să le folosești într-o conversație, fie ea și imaginară.

8. Cum să înveți o limbă străină rapid: folosește zilnic limba respectivă

Nu vei deveni fluent într-o limbă străină dacă nu o folosești des și consistent. Iar cel mai bun mod să faci asta este să o folosești zilnic. Cum? Continuă cu monologul interior în limba respectivă. Recapitulează cele 100 de cuvinte în fraze conversaționale ca să îți rămână bine întipărite în minte. Schimbă-ți limba telefonului din setări în limba respectivă. Ascultă muzică, podcasturi, canale de youtube în acea limbă. Folosește la maxim internetul să descoperi lucruri noi în care să exersezi!

9. Conversează mult în limba respectivă

Secretul în cum înveți o limbă străină rapid este să conversezi cât mai mult cu oamenii mai buni ca tine în limba respectivă. Se zice că o oră de conversații este echivalentul a 5 ore de curs într-o sală de training sau a 10 ore de cursuri online. Unul din motive este motivația – ești mai interesat și implicat să comunici cu o persoană live, în fața ta, decât cu un program audio pe calculator. Alt motiv este că limbile străine sunt abilități ce au nevoie să fie procesate pentru a fi învățate, nu memorate.

Așa că încearcă să conversezi cât mai mult. Poți găsi un prieten sau coleg care vrea să învețe limba sau care o știe deja, poți găsi grupuri de suport online chiar cu nativi care vor fi dispuși să discute cu tine. Planifică-ți chiar și un city break în țara respectivă și încearcă să cunoști cât mai mulți localnici – poate chiar te poți caza la unul din ei.

10. Distrează-te și nu-ți fie teamă să te faci de râs

Nu în ultimul rând, e important să te simți bine când faci asta. Cu siguranță că s-ar putea să-ți fie teamă că o să te faci de râs că nu pronunți ceva bine – și probabil că va fi și cazul. Însă acest lucru nu trebuie să te sperie. Este normal, e parte din proces. Deci bucură-te de tot ce aduce această călătorie – învață cuvinte amuzante sau ciudate, glume și bancuri, urmărește show-uri de stand-up comedy în acea limbă și distrează-te cât mai mult!

Iar dacă vrei să afli oferta de joburi care solicită cunoașterea unei limbi străine, intră pe BestJobs și folosește bara de search, filtrele și domeniile care te interesează. Numeroase joburi și companii te așteaptă!

Surse: 1, 2;  Photo by Kuba Karoń from Pexels