7 moduri prin care să devii mai inovativ, indiferent de jobul tău

Poate sună clișeic să citești în anunțurile de angajare că se apreciază inovația, creativitatea și inițiativa – dar nu este neapărat așa. Pentru a progresa, orice sistem, organizație, grup sau persoană are nevoie și de schimbare, de lucruri noi. Iar în zilele noastre, când tehnologia devine din ce în ce mai utilizată pentru a prelua taskurile repetitive, fiecare dintre noi este provocat să devină mai creativ și inovativ. 

S-ar putea să ai un job care pare că nu-ți permite foarte mult să inovezi, atunci când ai aceleași lucruri de făcut în fiecare zi, cu care te-ai obișnuit. Însă cu toții (sau majoritatea) ne dorim să venim cu idei noi și să fim creativi în munca noastră. Majoritatea am prefera să gândim și construim proiecte inovative, decât să umplem un Excel cu date 8 ore pe zi, de exemplu.

Însă cum poți să devii mai inovativ, chiar și atunci când pare că nu ai un job foarte creativ? Află câteva metode din acest articol și testează-le de acum.

De ce e important să fii inovativ?

Inovația, prin definiție, este introducerea a ceva nou. Fără inovație, nu există ceva nou, iar fără lucruri noi, nu există progres. 

În ceea ce privește mediul business, dacă o organizație nu realizează progrese, nu poate rămâne relevantă într-o piață competitivă. Pe lângă faptul că inovația permite organizațiilor să rămână relevante în piață, aceasta joacă un rol important și în creșterea economică, precum și în dezvoltarea economiilor la nivel de țară și progresul în societate.

La nivel de societate, inovația ne ajută să avem un nivel de trai mai bun, a crescut speranța de viață (inovațiile din medicină), permite creșterea economică la nivel general, crește starea de bine, accesul la educație, sustenabilitatea mediului.

La nivel personal și individual, inovația te ajută să progresezi în carieră, să avansezi către obiectivele tale, să te remarci prin idei noi, să creezi proiecte sau afaceri personale, să îți dezvolți și cultivi creativitatea, să ai un echilibru personal-profesional mai bun și o stare de spirit generală mai bună.

7 moduri prin care să devii mai inovativ la job

1. Înconjoară-te cu lucruri care te inspiră să fii inovativ

Dacă vezi ceva pe internet, din lumea întreagă, care îți captează atenția, pune-l pe ecran/display-ul laptopului. Dacă ai spațiu pe un perete lângă tine, fie că lucrezi acasă sau de la birou, creează-ți un panou care să te inspire. Sau dacă nu dispui de acest spațiu, salvează lucrurile care te inspiră pe contul tău de Pinterest. Pot fi orice: o reclamă bună dintr-o revistă, un e-mail bine scris care te-a făcut să râzi, o imagine ciudată dar inspirațională, un citat, un meniu aranjat neobișnuit, un website creativ etc. Inspiră-te din lucruri care sunt din domenii diferite. Creativitatea presupune să conectezi ideile și nu se știe de unde vine inspirația.

2. Ține un jurnal cu idei

Cei mai de succes și creativi oameni sunt adeseori obsedați să-și noteze lucruri și idei. Ei au obiceiul de scrie, fie că este vorba de o idee genială care le-a venit la un moment dat sau un concept despre care au citit. Oricât de bună ar fi memoria ta, atunci când ai o idee sau un moment de inspirație, este mai bine să-l notezi ca să poți reveni asupra lui mai târziu. Dacă preferi tehnologia, poți folosi aplicații care se sincronizează pe telefon și laptop unde îți poți organiza notițele. De asemenea, îți poți face liste cu lucruri pe care vrei să le faci și desene sau scheme simple.

3. Pune-ți întrebări despre orice

Oamenii inovativi și creativi sunt curioși în mod natural. Curiozitatea este motor pentru dezvoltare și învățare, și o poți antrena și crește. Cu cât îți pui mai multe întrebări, cu atât imaginația ta este stimulată să ia în calcul și alte posibilități. Nu-ți fie teamă să întrebi „de ce?” sau „de ce nu?”. În orice departament sau industrie ai lucra, fii curios despre clienții companiei, nevoile, dorințele și motivațiile lor. Examinează produsele și serviciile firmei la care lucrezi, calitatea lor și pune-ți întrebări despre cum le-ai face mai bune. În viața personală, fii curios să te dezvolți în diverse domenii care îți stârnesc interesul – îți va veni mult mai ușor să conectezi punctele mai târziu.

4. Caută tipare și conexiuni

Lumea este plină de tipare și conexiuni interesante. Se pare că oamenii inovativi observă aceste tipare, relațiile dintre oameni și locuri, dintre anumite date. Ei caută un sens în felul în care lucrurile funcționează și se leagă, pentru a înțelege mai bine de ce lucrurile sunt așa cum sunt și legăturile dintre cauze și efecte, precum și cum pot aduce îmbunătățiri. Observă detaliile mici: cum se comportă oamenii, ce îi motivează, ce îi bucură, ce îi intristează, cum interacționează între ei și cu mediul. Observă natura și ritmul ei, este de multe ori cel mai bun maestru.

5. Fă-ți un prieten de provocări („buddy”)

Poate fi mai greu să devii inovativ când îți petreci mult timp singur cu gândurile tale. Alege un coleg sau o colegă cu care te simți confortabil și provocați-vă unul pe altul să faceți lucruri noi. Astfel vă țineți responsabili și devine și distractiv. Fie că îl/o provoci să încerce un nou loc la masa de prânz, să prezinte o idee într-o ședință într-un mod neașteptat, să găsiți articole care vă inspiră, să rezolvați ghicitori sau să faceți brainstorming – e mai ușor împreună. Desigur, poți aplica acest principiu și cu o persoană apropiată din familie sau din prietenii din afara jobului.

6. Alege proiecte mici pe care să le implementezi sau să le creezi de la zero

Ne gândim de multe ori că ideile noi, inovative, ar trebui să fie mari, transformaționale. Dar de multe ori, e vorba de lucrurile mici care adunate fac o diferență. Beneficiile inovațiilor la scară mică sunt uriașe. Nu doar pentru că se întâmplă mai rapid și fără mult tam-tam, dar și atrag atenția și interesul echipei și organizației tale. Astfel, îți poți crea drum către proiecte inovative mai mari pe viitor. Încearcă să schimbi mai multe lucruri mărunte: cum îți semnezi e-mailurile, cum începi ședințele, cum te răsplătești pentru reușite etc.

7. Provoacă modul în care faci taskurile zilnice și fii mai inovativ

Cu toții avem lucruri pe care le putem face „cu ochii închiși”. Este parte din ceea ce ne face să excelăm la job, dar în același timp ne poate face să nu vedem oportunitățile. Pe parcursul unei zile obișnuite de lucru, identifică toate taskurile pe care le faci fără să te gândești prea mult. Ia-ți un moment să te gândești sau să discuți cu un coleg despre cum le-ai/le-ați putea face diferit. Uneori poate nu este cazul sau nu merge. Însă de multe ori s-ar ptuea să te conducă la un nou mod de a face lucrurile cu care te-ai obișnuit. De asemenea, te poți interesa de forme să-ți automatizezi munca repetitivă. O dată cu evoluția tehnologiei, au apărut soluții gratuite care te pot ajuta să economisești timp pentru creativitate, proiecte inovative și pentru tine.

Și, pe lângă cele de mai sus, citește și caută inspirație online, din surse documentate sau cu care rezonezi. Un blog foarte util pe domeniul inovației și creativității este cel al celor de la IdeoU.

Dacă cauți inspirație, motivație, susținere în procesul tău de dezvoltare, poți apela oricând la un coach, mentor sau psihoterapeut, online, din confortul casei tale. Pe BestJobs găsești specialiști în diverse domenii – de la life & business coaching, wellbeing, până la marketing, vânzări, leadership, finance sau IT.

Surse articol: 12; Photo by Mikechie Esparagoza from Pexels