Gestionează-ți timpul și echilibrul: Când și cum să spui „nu” la muncă

În multe dintre joburile din zilele noastre, poate părea că pentru a deveni mai bun, a progresa, a fi apreciat de colegi și manageri, e nevoie să facem mai mult decât ce avem în fișa de post. Sau, se întâmplă, de multe ori, să apară idei noi (ale noastre, ale echipei sau managerului) care să pară bune de implementat, însă iau mai mult timp decât previzionat anterior. Sau te poți trezi că un coleg îți cere ajutorul cu ceva la care te pricepi, doar pentru că crede că știi să o faci mai repede sau bine decât el. Când să spui „nu” la muncă?

Poate deveni o linie fină: când e bine să ajuți, să spui „da” și să preiei un task și când e mai bine să spui „nu”? E important să ai grijă și de tine, de timpul și starea ta de bine, însă și să fii un coleg bun și team player în același timp. Află din acest articol câteva situații în care e mai bine să spui „nu” și motive care îți pot motiva acest răspuns.

Cum să spui „nu” la muncă și 4 momente în care să o faci

Indiferent de situație, e bine să spui „nu” într-un mod direct, fără ocolișuri, dar să-ți justifici alegerea și să deschizi conversația la a găsi alternative. Iată câteva situații în care e mai bine să spui „nu”, precum și câteva sfaturi despre cum să o faci responsabil, frumos și echilibrat.

1. Lista ta de taskuri este plină sau supraîncărcată

Deși este important să fii un coleg bun și de ajutor echipei, ar fi de preferat să spui „nu” în cazul în care ai lista de to do-uri foarte aglomerată, pentru că nu vrei să rămâi în urmă sau să dai alte proiecte peste cap, în timp ce ajuți un coleg. În același timp, ia în calcul și dacă este un task destul de mărunt și îl poți face sau cât de important este pentru echipă.

Să spunem că managerul tău îți cere să preiei niște taskuri noi în timpul în care un coleg este în concediu, însă ești foarte aglomerat. Îi poți spune șefului că ești bucuros să preiei taskul sau proiectul, dar că lucrezi la alte livrabile. Apoi roagă-l să te ajute să prioritizezi, astfel încât să-ți ajustezi lista de taskuri în acord cu prioritățile companiei. Astfel, ajuți la identificarea unei soluții pentru echipă, și nu spui „da” sau „nu” fără să iei în calcul posibilele implicații. Vei arăta că ești responsabil, matur și flexibil.

2. Nu ajută la atingerea unui obiectiv al companiei / departamentului

Companiile, persoanele și echipele eficiente spun „nu” oricărei ședințe sau oricărui proiect care nu este în mod direct aliniat cu atingerea obiectivelor-cheie. O parte importantă din orice job / rol, nu doar din cele de management, este să asculți și să fii atent la oportunitățile care apar (parteneriate, idei de proiecte și inițiative noi etc.), și să evaluezi dacă merită investiția de timp, bani și energie. Până la urmă, oricum ai un număr limitat de timp și resurse, și este și rolul tău să le gestionezi bine. Chiar dacă nu ai un rol de management, te poți remarca în echipă și îți dezvolți abilitatea de analiză și perspectiva de ansamblu, pe termen mediu-lung. 

Când primești o propunere care poate fi mai degrabă o distragere de la activitățile care duc la atingerea obiectivelor tale sau ale companiei, cel mai bine este să asculți toată propunerea, până la capăt, să pui întrebări despre cum ajută la atingerea obiectivelor și fie să rogi colegul respectiv să o mai analizeze din acest unghi, fie să-ți exprimi direct părerea cum că nu este o idee bună pentru companie în acest moment. Este de apreciat că vei fi sincer despre capacitatea ta limitată și că iei în calcul importanța obiectivelor pe termen mediu-lung sau chiar scurt.

3. Nu ai abilitățile / skill-urile necesare

Ia timp să devii bun la ceva nou. Deși poți face asta și e bine să înveți lucruri noi la job, nu vrei să fii mereu persoana responsabilă cu a învăța cum se face ceva nou pentru prima dată. Poate nu este cea mai bună utilizare a timpului tău, nu se aliniază cu obiectivele tale de învățare sau poate nu vei capabil să livrezi la cea mai bună calitate, pentru că nu ai destulă experiență sau înțelegere a subiectului.

Ține de tine să spui acest lucru. Colegii sau chiar managerul tău s-ar putea să nu fie conștienți de ce abilități ai sau s-ar putea gândi că un anumit task care ține de un skill nou se poate să-ți ia foarte puțin să-l faci, când de fapt tu ai petrece timp urmărind tutoriale pe YouTube sau căutând pe Google cum să faci designul unui newsletter sau cum să faci pivoți în Excel.

O recomandare ar fi să explici că, deși nu ai mai făcut asta înainte, ai vrea să înveți. Oferă-te să ajuți cu un proiect similar mai mic, pe cineva care deja știe, sau să mergi la un training când se organizează, ca să fii pregătit data viitoare. Asta înseamnă să spui „nu” la muncă, dar nu direct, ci arâtând că vrei să înveți pentru a lua frâiele data viitoare, când vei fi gata să livrezi. Altă variantă, dacă chiar e ceva ce crezi că nu te ajută pe termen lung, este să spui sincer acest lucru, să reamintești managerului tău care sunt obiectivele tale de învățare și să îi ceri părerea în a le prioritiza sau să îl întrebi dacă și cum se leagă acest task de rolul tău.

4. Cerința pare ciudată, neetică sau intră în conflict cu valorile tale

Din păcate, locurile de muncă nu sunt perfecte, și s-ar putea să ajungă la tine cereri care contravin valorilor tale personale, sunt neetice sau pot fi chiar ilegale. În aceste situații, este important să ai încredere în tine și să fii confortabil să spui „nu”, în loc să faci ceva ce s-ar putea să regreți. Este critic să zici „nu” într-un mod clar și ferm, pentru că nu vrei să fii asociat cu acțiuni care îți pun sub semnul întrebării integritatea.

Ar trebui să spui „nu” când acțiunea respectivă poate crea un precedent cu care nu ești confortabil sau care s-ar putea să fie negativ pe termen lung. De exemplu, dacă un coleg are un deadline strâns și te roagă să actualizezi niște fișiere cu informații false, ar fi bine să spui că, deși vrei să ajuți, nu ar trebui să folosiți date care nu sunt verificabile sau adevărate. În loc, să propui să consultați echipa dacă se poate prelungi termenul pentru a aduna informațiile corecte. Ține minte că ia un an să construiești o reputație, dar poate fi distrusă într-o clipă.

Surse: 1, 2; Foto: Man photo created by wayhomestudio – www.freepik.com