Profesia de avocat: ce trebuie să știi înainte să alegi această carieră

Cred că toți am văzut cel puțin un film sau serial cu avocați – de multe ori îmbrăcați office, respectați și pare că au un trai foarte bogat. În realitatea din piața muncii, nu e chiar așa, dar poate fi o meserie frumoasă, cu provocări utile, în care înveți multe și îți poți crea o carieră de succes. Iar în România, facultatea de drept poate că este printre opțiunile luate în calcul de mulți absolvenți de liceu. Însă ce presupune profesia de avocat? Ce ar trebui să știi înainte să alegi această meserie? Află din articolul de mai jos.

Ce face un avocat?

Profesia de avocat este liberă și independentă, cu organizare şi funcţionare autonome, în condiţiile prezentei legi şi ale statutului profesiei. Este reglementată prin intermediul Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat. Această profesie se exercită numai de avocaţii înscrişi în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România (U.N.B.R).

Avocatul promovează și apără drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului. Avocatul are dreptul să asiste și să reprezinte persoanele fizice și juridice în fața instanțelor autorității judecătorești și a altor organe de jurisdicție, a organelor de urmărire penală, a autorităților și instituțiilor publice, precum și în fața altor persoane fizice sau juridice, care au obligația să permită și să asigure avocatului desfășurarea nestingherită a activității sale, în condițiile legii.

Printre principalele activități realizate de un avocat, se numără:

 • consultații și cereri cu caracter juridic;
 • asistență și reprezentare juridică în fața instanțelor judecătorești, a organelor de urmărire penală, a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, a organelor administrației publice și a instituțiilor, precum și a altor persoane juridice, în condițiile legii;
 • redactarea de acte juridice, atestarea identității părților, a conținutului și a datei actelor prezentate spre autentificare;
 • apărarea și reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor și intereselor legitime ale persoanelor fizice și juridice;
 • activități de mediere;
 • stabilirea temporară a sediului pentru societăți la sediul profesional al avocatului.

Principalele îndatoriri ale unui avocat sunt:

 • să studieze temeinic cauzele care i-au fost încredințate;
 • să se prezinte la fiecare termen la instanțele de judecată sau la organele de urmărire penală ori la alte instituții;
 • să manifeste conștiinciozitate și probitate profesională;
 • să pledeze cu demnitate față de judecători și de părțile din proces;
 • să depună concluzii scrise sau note de ședință ori de câte ori natura sau dificultatea cauzei cere aceasta ori instanța de judecată dispune în acest sens;
 • să depună toată diligența pentru apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale clienților și să uzeze de mijloacele prevăzute de lege, pe care le consideră favorabile acestora.

Profesia de avocat: opțiuni de carieră

Ca avocat, poți să te specializezi în anumite ramuri ale dreptului care te pasionează, iar acest lucru este recomandat pentru a-ți face meseria cu plăcere și cu succes pe termen lung. Principalele două specializări dintre care poți alege ca avocat sunt:

 • Avocat pledant / de litigii: este cel care apară și promovează drepturile, interesele și libertățile omului în fata instanței. Înainte de fiecare proces, orice avocat își pregătește o pledoarie, stabilită în funcție de cazul pentru care acesta este angajat. Fie că are parte de un proces cu caracter penal sau civil, orice avocat trebuie să își dea tot interesul pentru a obține un rezultat pozitiv pentru cel pe care îl reprezintă, bineînțeles, respectând legislația. Avocații de litigii se bucură de cercetare, de redactare, de gândire analitică, de strategii de dezvoltare și de pledoarie. Litigiile civile reprezintă domeniul de practică cel mai căutat de către avocați. Acest lucru a condus la o creștere a numărului avocaților litiganți, iar, deși majoritatea societăților de avocatură au departamente de litigii, oferta depășește cererea. Acest lucru a determinat ca litigiile civile să fie printre cele mai competitive domenii de practică.
 • Avocat de consultanță: redactează documente juridice, revizuiesc și redactează contracte, oferă consultanță companiilor și firmelor mici și mijlocii în ce privește dreptul comercial, dreptul muncii etc. Iar dreptul corporatist are numeroase ramuri (de exemplu, finanțe, franciză, imobiliare, tranzacții tehnologice etc.). Au o atenție deosebită la detalii, sunt interesați de afaceri și probleme comerciale, sunt confortabili în elaborarea și interpretarea contractelor și se bucură de succesul de a încheia o tranzacție. Dacă simți că dreptul tradițional nu se pliază pe interesele sau personalitatea ta sau nu îți dă libertatea să gândești ca o pesoană de afaceri, atunci avocatura de consultanță poate fi aria ta de practică ideală.

Ca și specializări ale dreptului pe care le poți aprofunda, printre cele mai căutate sunt:

 • Avocat dreptul muncii: oferă consultanță în ceea ce privește chestiunile legale care rezultă dintr-un contract de muncă sau dintr-o relație de muncă. Dacă cineva se confruntă cu o anumită problemă la firma la care lucrează, și vrea să dea compania în judecată, atunci are nevoie de un avocat de dreptul muncii.
 • Avocat drept comercial: ajută în tot procesul de înființare al unei firme sau diverse acțiuni ce țin de activitatea firmei, redactare contracte, precum și în consultanță și reprezentare în tranzacții de vânzare-cumpărare.
 • Avocat drept familial: este specializat în situații de genul divorț, adopție, partaj, acord prenupțial etc.
 • Avocat drept medical: este angajat în situația în care un medic face o anumită greșeală (tratament greșit, de o diagnosticare eronată, sau de o operație eșuată) iar pacientul se confruntă cu consecințele negative ale acestei greșeli. În această situație, un avocat drept medical apără drepturile și interesele clientului în instanță. De asemenea, poate apăra și medicii în instanță.
 • Avocat drept penal: specializat în cazuri de infracțiune, inclusiv în chestiuni care țin de urmărire penală, arest, sau cauțiune. 
 • Avocat drept civil: în situația în care o altă persoană ți-a deschis un proces, atunci cel mai probabil va trebui să angajezi un avocat drept civil. Acest specialist are pregătirea necesară pentru a redacta sau soluționa și cereri care țin de testament și moșteniri.

Dacă îmbrățișezi profesia de avocat, atunci alegerea specializării ar fi bine să o faci cât mai devreme, din facultate sau din perioada de stagiatură. Acest lucru îți va permite să aloci mai mult timp specializării tale și să devii mai bun în domeniu. Informează-te, vorbește cu avocați specializați și alege ceea ce ți se potrivește.

Ca și variante de lucru, poți alege să lucrezi ca avocat angajat într-o companie, poți lucra indepedent ca freelancer cu diverși clienți, poți colabora în cadrul unei echipe dintr-un cabinet de avocatură sau îți poți deschide chiar propriul cabinet de avocatură.

Cum devii avocat?

Pentru a deveni avocat, trebuie să urmezi următorii pași:

 • Să urmezi și să finalizezi cursurile unei facultăți de drept, în urma căreia să obții diploma de licență;
 • Să promovezi un examen de admitere în profesie / admitere în barou, organizat cel puțin o dată pe an de UNBR (Uniunea Națională a Barourilor din România), și la nivel național, în cadrul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor (INPPA).
 • Să faci un stagiu de practică / de pregătire profesională de doi ani (durata stagiului se calculează de la data înscrierii în tabloul avocaților). „Stagiul profesional reprezintă perioada parcursă la începutul exercitării profesiei și are ca scop pregătirea și formarea profesională inițială a avocatului în vederea obținerii titlului profesional de avocat definitiv”, se arată în Statutul profesiei de avocat. În perioada stagiului, avocatul își desfășoară activitatea cu titlul profesional de avocat stagiar, sub care este înscris în tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei. 
 • După finalizarea stagiului, trebuie să susții examenul de definitivare. O persoană poate deveni avocat definitiv numai după ce este declarată admisă în urma unui examen organizat de UNBR (anual şi la nivel naţional), potrivit Legii nr. 51/1999 şi Statutului profesiei de avocat, sau prin promovarea examenului de absolvire INPPA. Potrivit normelor în vigoare, respingerea de trei ori la acest examen duce inevitabil la excluderea din profesie a avocatului stagiar.

Totodată, un avocat definitiv trebuie să frecventeze formele de pregătire profesională continuă organizate de barou, INPPA sau de formele de exercitare a profesiei.

Profesia de avocat: avantaje și dezavantaje

Ca în orice alt domeniu, există atât beneficii, cât și lucruri mai puțin satisfăcătoare în profesia de avocat. Desigur, acestea trebuie adaptate ție și personalității tale, și nu sunt văzute la fel de toată lumea. Menționăm câteva dintre ele mai jos, însă ține cont de propriile tale criterii atunci când îți faci o astfel de listă.

Printre avantajele profesiei de avocat, se numără:

 • Imagine și statut social. Avocații sunt bine priviți în societate, mai ales dacă sunt buni în ceea ce fac. Avocatura este o meserie răsunătoare, o meserie care are o tradiție puternică în spate. Profesia de avocat este printre cele mai apreciate profesii din întreaga lume.
 • Relaționezi și comunicii cu oamenii. Avocații se numără printre cei mai abili profesioniști care facilitează comunicarea între oameni și lege. Ca și avocat, îți dezvolți abilitățile de comunicare cu oamenii și este bine să ai o înclinație nativă către așa ceva. Desigur, acest lucru este aplicabil mai ales în cazul avocaților pledanți, dar chiar și dacă faci avocatură de consultanță, vei explica concepte și vei oferi multe sfaturi celor care au nevoie de expertiza ta.
 • Avantaje materiale. Acesta este un subiect controversat. Poți ajunge să câștigi bine și să ai onorarii mari, dacă îți faci treaba bine și devii din ce în ce mai bun. În același timp, există foarte mulți avocați în România, concurența poate fi mare, iar onorariile pot fi și mai modeste. Aici depinde de tine, de cât de mult te perfecționezi, înveți și cum îți faci meseria.
 • Îți poți face singur programul. Profesia de avocat este una liberă și independentă, iar cu excepția cazului în care te angajezi într-o companie, ai destul de multă flexibilitate și libertate în modul în care te organizezi și îți faci programul. Poți lucra cu clienții atunci când vrei tu, când îți este mai ușor și mai convenabil.

Printre dezavantajele meseriei de avocat, s-ar putea enumera:

 • Muncă multă, uneori și peste program. Avocații au de-a face cu tot felul de oameni, o mare parte dintre aceștia fiind haotici. Mulți nu înțeleg limbajul juridic și va trebui să le explicați de mai multe ori anumite lucruri. Pe de altă parte, alții nu respectă faptul că tu ai un anumit program și ei trebuie să se conformeze. Vor exista situații când veți fi căutați și în afara programului de muncă, inclusiv în zilele de odihnă sau de sărbătoare. 
 • Poate fi o meserie stresantă. Indiferent dacă vorbim de avocațîi aflați la început de drum sau de cei cu experiență, stresul este acolo, chiar dacă nu la același nivel. Sunt foarte multe hârtii care trebuie consultate, întocmite și organizate, și pe deasupra mai este și stresul provocat de gândurile că poate nu vei reuși să câștigi cazul.
 • Trebuie să te informezi constant cu privire la modificările legale. Chiar dacă acesta este și un avantaj pentru că vei fi la curent cu noutățile legale și îți poți face treaba mai bine, s-ar putea să devină și stresant sau să te simți aglomerat de treabă și să nu mai ai mereu chef sau energie să te informezi și să citești.
 • Nu veți găși întotdeauna soluția la speța cu care vă confruntați. Domeniul dreptului este foarte vast, iar spețele care se pot ivi în practică pot fi atât de inedite, încât să fie aproape imposibil să gășiți imediat o rezolvare corectă. Aceasta presupune studiul atent al doctrinei și, mai ales, al jurisprudenței, dar de multe ori și ajutorul din partea avocaților cu mai multă experiență în aceeași arie de practică. Nu este nicio rușine să îi ceri părerea unui coleg cu mai multă experiență cu privire la o anumită speță mai dificilă.

Desigur, există și alte plusuri și minusuri pe care le poți afla de la avocații cu experiență sau le poți găsi în articole online. Important este să-ți dai seama ce anume contează pentru tine, să-ți faci propria listă și să te decizi tu singur, ținând cont de personalitatea ta, de talentele, înclinațiile și calitățile tale.

Inspiră-te din povestea unui avocat

În episodul șase al podcastului The Job afli de la Mikey Frunzescu, un avocat de succes, care este gradul de dificultate al facultății de drept, cât de oarbă este justiția și cum vei ajunge să îți stăpânești emoțiile primei pledoarii în fața curții judecătorești. The Job este podcastul pe care e util să-l asculți înainte de a-ți alege cariera. În fiecare episod, afli informații despre un job diferit.

Cum găsești un loc de muncă, ca avocat

Mai ales dacă ești la început de drum și nu ai încă clienți pe cont propriu sau vrei să-ți deschizi un cabinet propriu de avocatură, dar nu ai mijloacele necesare încă, te vei gândi să-ți iei un job în domeniu. Pe BestJobs găsești numeroase locuri de muncă în domeniul legal și juridic, atât în companii, cât și în cabinete de avocatură. Mai trebuie doar să-ți actualizezi CV-ul și să aplici!

Surse: 1, 2, 3 Photo by Andrea Piacquadio from Pexels