„Back to school”: 5 întrebări la care să-ți răspunzi dacă vrei să schimbi cariera sau să înveți un domeniu nou

Este sezonul în care începe școala pentru copiii și tinerii din întreaga lume. Însă aceștia nu sunt singurii care merg „la școală”. Mulți profesioniști își dau seama mai târziu în cariera lor, că domeniul lor de expertiză nu li se potrivește, nu le face plăcere cu adevărat, nu este suficient de prosper pentru ei sau că vor să-și completeze cunoștințele și expertiza cu un masterat, o facultate sau cursuri profesionale într-un domeniu nou.

Dacă ești angajat și te gândești să începi o facultate, un masterat sau să înveți un domeniu nou de activitate, în ideea de a-ți schimba cariera, îți oferim mai jos câteva întrebări la care să-ți răspunzi înainte de a începe acest demers.

5 întrebări pe care să ți le pui dacă ești un profesionist full-time și vrei să învețe un domeniu nou

1. Ce obiective profesionale am? Mă va ajuta o diplomă / un training suplimentar să-mi ating obiectivele de carieră?

Mai întâi, clarifică-ți care este drumul profesional / cariera pe care ți-o dorești. Apoi informează-te și cercetează dacă o facultate, un masterat, cursuri online sau offline sunt necesare pentru a urma acel drum. Dacă nu te informezi suficient, poți investi timp și bani într-o direcție, și totuși să nu ai locul de muncă dorit, să nu fii promovat sau să ajungi într-un job care nu îți place. Nu urma doar tredurile – de exemplu, este bine să ții cont că tehnologia este și va fi în creștere, însă ia în calcul că nu este un domeniu pentru oricine și gândește-te dacă ți se potrivește. Mai ales că ar fi o a doua oară când îți alegi domeniul și nu mai, poate, aceeași energie și timp de dedicat învățării, este important să nu faci niște greșeli pe care să le regreți mai târziu.

2. De ce studii / training aș avea nevoie pentru cariera pe care vreau să o urmez sau pentru acel domeniu nou?

Dacă, de exemplu, ai ajuns să lucrezi într-un domeniu și vrei să avansezi ca manager, însă nu ai o diplomă de licență în domeniul respectiv, s-ar putea să îți fie necesară. Însă nu este întotdeaua așa. Ia în calcul toate variantele și informează-te. Dacă ești bun în ceea ce faci, s-ar putea ca acea diplomă să nu fie relevantă și să pierzi mai mult timp să o obții, când te-ar ajuta mai mult să faci alte cursuri profesionale. Dacă vrei să-ți iei o specializare într-un domeniu nou, unde clar ai nevoie de o diplomă (ex: psihologie, avocatură, etc), atunci calea este mai clară și doar trebuie să alegi varianta potrivită de facultate. Dacă vrei să progresezi în cariera ta și vrei să obții cunoștințe solide suplimentare, poți lua în calcul un MBA sau cursuri online acreditate în domeniul dorit. Încearcă să-ți notezi, să faci un exercițiu clar de imaginație cu ceea ce îți dorești și caută toate opțiunile care te-ar putea ajuta să ajungi acolo. Discută cu oameni care fac asta sau caută online ce cursuri au urmat ei.

3. Sunt suficient de motivat și îmi pot asuma?

La fel ca în cazul oricărei activități care implică un timp mai îndelungat și un volum mare de energie alocată, cel mai bine este să te întorci pe băncile facultații sau să urmezi un curs intensiv atunci când ai o motivație puternică. De asemenea, este bine să evaluezi și dacă ai timpul, energia și resursele necesare pentru a-ți asuma acest demers. Ca să te pregătești, este bine să reduci din alte angajamente pe care le ai pentru perioada de timp în care vei fi ocupat cu acel program. Piața este plină de opțiuni și oportunități: facultăți la distanță sau cu program redus, cursuri online acreditate, cursuri care au loc seara, pentru profesioniști, traininguri mai concentrate etc. De asemenea, este bine să-ți faci un program de studiu și învățare de care să te ții, precum și să-i anunți pe cei dragi și pe colegi/manageri de demersul tău.

4. Voi putea menține echilibrul între școală / cursuri, muncă și familie?

Poate că ai deja un job full-time, o familie și viață socială. Cum vei găsi timp pentru cursuri și teme / studiul suplimentar? Este familia ta dispusă să petreci mai puțin timp cu ei? Acestea sunt întrebări importante. Angajamentele tale de studiu pot însemna și un stres suplimentar pentru cei apropiați și ai nevoie de susținerea și sprijinul lor. Gestionarea timpului este esențială. Când îți faci planificarea, gândește-te că s-ar putea ca pentru fiecare oră de curs să petreci încă două ore suplimentare cu teme/lectură. Dacă nu te pricepi să-ți gestionezi timpul, riști să nu te descurci bine și să renunți, plus că deja vei fi cheltuit niște bani pe taxele de școlarizare sau pentru plata cursurilor. Gândește-te că nu numai timpul este important, ci și energia ta – nu mai ai aceeași energie pentru înțeles concepte noi după 8 ore de muncă și va trebui să îți dozezi activitățile. 

5. Am luat în calcul toate opțiunile bune pentru mine?

Putem avea cu toții tendința să vedem educația ca un lucru bun în general. Și este de multe ori așa, însă timpul și resursele investite au și un cost de oportunitate. Așa că întreabă-te ce altceva ai putea să faci în același timp și cu aceeași sumă de bani, care poate de asemenea să-ți aducă o viață mai bună și mai împlinită. De exemplu, dacă dedici 10 ore pe săptămână în a construi un business care te pasionează sau explorezi freelancingul și apoi investești acei bani în cursuri într-un domeniu nou? Aceste variante, precum și altele , îți pot duce cariera într-o direcție nouă. Gândește-te și ia în calcul toate opțiunile.

De asemenea, poți explora oricând opțiunea de a avea un mentor profesional sau de a lucra cu un coach la obiectivele tale. Implică mai puține resurse de timp și financiare, iar în schimb te poate ajuta să ai o direcție foarte clară, potrivită ție, înainte să-ți iei un alt angajament mai mare.

Sursa articol