Meseria de contabil: ce ai nevoie să știi înainte să alegi această carieră

Orice afacere, indiferent de mărimea acesteia, are nevoie de un contabil, chiar și lucrătorii indepedenți care folosesc un PFA pentru a-și încasa veniturile. Iar în România sunt peste 1,5 milioane de firme și PFA-uri active în prezent. Meseria de contabil este una de care este și va fi nevoie constant în mediul business.

Însă dacă ești la început de drum și te întrebi dacă să urmezi această carieră – cum știi dacă ți se potrivește? Ce presupune? Ce oportunități ai? Cum devii contabil? Încercăm să acoperim toate aceste întrebări în articolul de mai jos.

Ce face un contabil?

Contabilul este persoana care asigură o bună funcționare a companiei, oferind antreprenorului o imagine clară asupra situației financiare a organizației. În același timp, se asigură că din punct de vedere fiscal, societatea respectă legea și are o bună sănătate financiară. 

Principalele atribuții ale unui contabil sunt:

 • Realizează rapoartele financiar-contabile ale companiei și verifică acuratețea acestora;
 • Întocmește formularele și documentele fiscale corect și în timp util;
 • Supraveghează atent tranzacțiile;
 • Înregistrează facturile, operează deconturile;
 • Se asigură că documentele financiare sunt în conformitate cu legile în vigoare;
 • Evaluează operațiunile financiare și vine cu recomandări pentru bune practici;
 • Oferă îndrumări pentru reducerea costurilor, maximizarea profitului sau face prognoze și evaluări de risc (în cazul în care devine și un consultant financiar al firmei).

Ca și contabil, ai opțiunea de a fi angajat full-time într-o companie pe acest post, poți lucra într-o firmă de contabilitate care gestionează mai mulți clienți (în echipă) sau poți lucra pe cont propriu, independent, ținând contabilitatea pentru mai multe societăți.

Cum devii contabil?

Dacă știi din școala generală că te tentează această meserie, poți începe să te pregătești deja de la liceu, urmând un liceu cu profil economic.

Studiile superioare necesare pentru a deveni contabil sunt cele economice, obținând o diplomă de licență de economist. Asta înseamnă că, pe lângă facultatea de contabilitate, poți alege o altă facultate cu profil economic: management, marketing, economie, statistică, afaceri internaționale.

Apoi, ai nevoie să obții o licență de la CECCAR – instituția care autorizează calitatea de contabil autorizat sau de expert contabil. Pentru a obține această licență, vei susține un examen specific fiecărui nivel (pentru contabil autorizat – un examen la contabilitiate, drept și fiscalitate). Mai multe detalii găsești pe site-ul oficial CECCAR.

Masteratul în contabilitate nu este obligatoriu, însă dacă îl urmezi, în funcție de universitatea aleasă, poți echivala anumite materii cu disciplinele evaluate de CECCAR. Iar pentru a te perfecționa încă de la început, poți alege diverse stagii de practică sau internship-uri care te vor ajuta să dobândești experiență practică relevantă.

Contabilitatea și domeniul financiar: opțiuni de carieră

Îmbrățișarea unei cariere în contabilitate îți poate oferi variante de creștere profesională multiple. Iată câteva dintre meseriile pe care le poți practica:

 • Contabil autorizat: ține contabilitatea operațiunilor economico-financiare prevăzute în contract, pregătește lucrările în vederea elaborării situațiilor financiare.
 • Expert contabil: efectueaza analize economico-financiare și evaluări patrimoniale, întocmește, sub semnătura sa, rapoarte financiare, acordă asistență de specialitate necesară pentru înființarea și reorganizarea societăților comerciale;
 • Auditor financiar: certifică corectitudinea înregistrarilor contabile dintr-o firmă și respectarea procedurilor financiare în vigoare (audit financiar); pentru acest rol ai nevoie să faci un stagiu de practică în cadrul Camerei Auditorilor Financiari din România și să treci un examen pentru certificarea CAFR;
 • Manager financiar: coordonează și supraveghează activitatea financiară a unei companii. Managerul financiar se ocupă de toate întrebările legate de problemele financiare, de modalitățile de finanțare, investire şi cheltuire a banilor, precum şi de cursurile de profit în general.
 • Consultant fiscal: acordă asistență fiscală și prestează servicii profesionale în domeniul fiscal, prestează servicii și asistență de specialitate pentru întocmirea declarațiilor fiscale și certifică astfel de declarații, dă asistență pe probleme de procedură fiscală; pentru acest rol, ai nevoie de acreditare de la Camera Consultanților Fiscali (CCF).

În plus, o dată intrat în domeniul contabilității și financiar, poți explora și multe alte opțiuni de carieră, atât ca liber profesionist, cât și ca angajat sau chiar antreprenor în domeniu.

Meseria de contabil: abilități necesare

În afară de studiile de specialitate necesare, sunt și abilități care te ajută să fii un contabil bun. În același timp, așa îți poți da seama dacă această meserie ți se potrivește și ai face-o cu plăcere. Printre abilitățile care aduc un plus în rolul de contabil se numără:

 • O bună organizare
 • Atenție la detalii și spirit de observare
 • Abilități matematice și orientare către cifre
 • Răbdare
 • Cunoștințe informatice de bază (vei folosi instrumente online)
 • Capacitatea de învățare continuă (după ce îți iei examenele și acreditările, te vei informa despre modificările legale și fiscale)
 • Gestionarea bună a timpului (mai ales dacă lucrezi independent cu mai mulți clienți)
 • Comunicare (pentru a explica clientului pe înțelesul său implicațiile fiscale)
 • Seriozitate și viteză de reacție.

Meseria de contabil: pro și contra

Nu este ușor de realizat o listă pro și contra care să se potrivească tuturor, de aceea îți recomandăm să-ți faci propria listă atunci când te gândești dacă să iei decizia de a urma o carieră în contabilitate. Ține cont de abilitățile, talentele, pasiunile și personalitatea ta, precum și de informațiile aflate din domeniu. Discută cu persoane care fac asta de mult timp și pune întrebări. 

Poți regăsi mai jos câteva beneficii ale profesiei de contabil:

 • Îți oferă stabilitate: este o meserie căutată și care va fi în continuare așa, iar ofertele sunt numeroase;
 • Ai posibilitatea de a avea venituri mari: salariile medii de început sunt stabile, asemănătoare oricărui domeniu, însă poți avansa destul de mult și ai ocazia să ai venituri suplimentare lucrând pe cont propriu;
 • Poți lucra de unde vrei: e o meserie destul de solitară, deci poți lucra și de acasă sau poți solicita asta angajatorului;
 • E o profesie practică: îți dezvoltă simțul practic, atenția la detalii, cifre, informarea despre legile în vigoare;
 • Are potențial antreprenorial: îți poți deschide ușor o firmă în domeniu, unde să gestionezi mai mulți clienți.

Câteva dezavantaje în meseria de contabil ar putea fi:

 • Poate părea o muncă plictisitoare: pentru persoanele mai dinamice și active, care vor să interacționeze cu oamenii, poate părea plictisitor să țină evidențele contabile, însă vei găsi și taskuri unde ai nevoie de creativitate;
 • Există perioade mai aglomerate: de obicei este un job cu o încărcare normală, însă poți fi mai aglomerat în perioadele de depunere a declarațiilor fiscale, pentru ca toate documentele clienților să fie în ordine;
 • Poate fi stresant: pentru că ai răspunderea rapoartelor financiare ale unei organizații, acest lucru îți poate aduce un stres suplimentar. De aceea, este important să ai grijă de tine și să gestionezi din timp eventualele momente în care apare stresul. 

Exemplu: povestea unui expert contabil

Un contabil poate să ridice sau să dărâme imperii financiare. Cât de mare este efortul pe care trebuie să îl facă cineva pentru a ajunge într-o asemenea poziție? Află din episodul cinci al podcastului The Job, din interviul cu Diana Dura, expert contabil. The Job este podcastul pe care trebuie să-l asculți înainte de a-ți alege cariera. 

Cum găsești un job de contabil

Pe BestJobs, domeniul financiar-contabil se clasează pe locul 4 în topul domeniilor cu cele mai multe poziții deschise, după Vânzări, IT&Tehnologie și Specialiști/Tehnicieni. De asemenea, în 2021, este pe locul 2 la numărul de poziții remote (cu posibilitatea de a lucra de acasă sau de oriunde).

Oferta de joburi în domeniu este mare. Aruncă un ochi pe BestJobs și poți găsi atât poziții entry-level, cât și pentru cei cu mai multă experiență în domeniu.

Photo by Mikhail Nilov from Pexels