Abilități CV 2021: top 15 abilități care vor fi căutate în viitor

Discuția despre abilitățile și competențele viitorului nu este nouă. Piața muncii și comportamentul oamenilor se schimbă constant, cu un ritm ce pare mai dinamic decât în trecut. Se vorbește despre a patra revoluție industrială o dată cu adoptarea intensă a tehnologiei și digitalizării în din ce în ce mai multe domenii profesionale și arii ale vieții. Pe lângă acestea, 2020 a adus schimbări sociale și economice cauzate și de pandemie. Viitorul pare mai incert și surprinzător, iar noi suntem nevoiți să ne adaptăm și pregătim. Astăzi vorbim despre abilități CV pe care le poți dezvolta în prezent, care să te pregătească mai bine pentru viitor. 

Forumul Economic Mondal (World Economic Forum) realizează periodic un raport complex despre viitorul joburilor. Cea mai recentă versiune este Future of Jobs 2020, publicat în octombrie 2020, care analizează atât comportamentul angajatorilor, cât și impactul pandemiei și al tehnologiei în piața muncii. Prezentăm mai jos cele mai căutate abilități pentru viitor, conform acestui raport.

Abilități CV: Top 15 abilități pentru următorii ani

Lipsa de abilități pe piața muncii se pare că va fi în continuare ridicată, pe măsură ce joburile de care companiile au nevoie se schimbă. World Economic Forum împarte cele mai căutate abilități în patru categorii: Problem-solving (rezolvarea de probleme), Management personal, Lucrul cu oamenii și Utilizarea și dezvoltarea tehnologiei. Topul celor mai căutate abilități CV este:

1. Gândire analitică și inovație

Gândirea analitică este capacitatea de a aborda probleme complicate prin evaluarea informațiilor pe care le-ai adunat și organizat. Gânditorii analitici pot detecta modele între seturile de date care duc adesea la soluții creative și inovative. Inovația presupune generarea de idei noi care rezolvă anumite provocări, și se poate cultiva și crește prin dezvoltarea capacității de analiză.

2. Învățare activă și strategii de învățare

Cu toate că este mai des utilizată în procesul de predare și training, atât pentru copii, cât și pentru adulți, capacitatea de a învăța activ te poate ajuta să ajungi mai repede unde îți dorești și să capeți competențe noi. Învățarea activă presupune, de multe ori, modul în care înveți și la job – făcând, întrebând, testând, rezolvând provocări noi, vorbind cu un manager sau mentor. Este diferită de cea pasivă care presupune să aștepți să înveți de la un profesor sau trainer. Este din ce în ce mai apreciată pentru că oamenii sunt făcuți să învețe activ, în mod natural.

3. Rezolvarea de probleme complexe (problem-solving)

O problemă este ceva mai greu de înțeles, de realizat sau de gestionat. Poate fi un task, o situație, interacțiunea cu o persoană, etc. Rezolvarea problemelor este abilitatea de a găsi soluții bune pentru provocări mai mult sau puțin complexe. Aceasta implică identificarea posibilelor cauze ale unei probleme și dezvoltarea unui plan de acțiuni care rezolvă acea problemă. Vezi articolul nostru despre cum să-ți dezvolți această abilitate.

4. Gândire critică și analiză

Prin gândire critică, înțelegem capacitatea unei persoane de a căuta informații, de a analiza alternative și de a trage concluzii sau de a-și forma opinii. Include gândirea analitică și o folosește pentru a genera un punct de vedere pentru viziunea personală asupra lumii/situației respective. Presupune să chestionezi, să te întrebi, să vezi lucrurile din unghiuri noi și să nu iei informațiile „de-a bune” fără să le provoci.

5. Creativitate, originalitate și inițiativă

Creativitatea este actul de a transforma ideile noi și imaginative în realitate. Creativitatea se caracterizează prin capacitatea de a percepe lumea în moduri noi, de a găsi modele ascunse, de a face conexiuni între fenomene aparent fără legătură și de a genera soluții. Creativitatea implică două procese: gândirea/analiza, apoi producerea de idei originale. Este strâns legată de a avea inițiativă – acel motor care te face să acționezi, să propui lucruri noi. Despre creativitate și cultivarea ei am discutat cu Anca Ghinea, expert în creativitate.

6. Leadership și influență socială

Leadershipul este un proces de influență socială, care maximizează eforturile altora, spre atingerea unui obiectiv. Nu este echivalent cu managementul – un lider este cel care îi inspiră pe ceilalți prin viziunea pe care o exprimă și transmite, îi motivează să acționeze. Pentru a evolua și progresa, companiile și societatea au nevoie de lideri buni.

7. Utilizarea, monitorizarea și controlul tehnologiei

Utilizarea tehnologiei este și va fi din ce în ce mai utilă în toate industriile și domeniile. Monitorizarea tehnologiei este procesul de monitorizare și gestionare de la distanță a tehnologiei, în locații diferite, pentru a te asigura că este online și funcțională în orice moment. Când se întâmplă ceva deconectează sistemul, trebuie să știi ce a determinat deconectarea și să o poți remedia.

8. Programare și proiectare în tehnologie

Tot în domeniul tehnologiei, competențele de programare și design/proiectare sunt și vor fi foarte apreciate. Acestea presupun să poți gândi algoritmi, să știi limbaje de programare, să scrii programe funcționale pentru aplicații mobile, web, website-uri, mașini, etc. Vezi articolul nostru despre Cum devii programator și opțiuni de carieră în IT, precum și interviul cu Dan Berteanu despre Reconversie profesională în IT.

9. Reziliență, toleranță la stres și flexibilitate

Psihologii definesc reziliența drept capacitatea de a te adapta în fața situațiilor negative și a experiențelor dificile, în fața stresului și de a-ți reveni după aceea. Se pare că societatea, munca, tehnologia, viteza ne pot aduce stres în viața noastră. Gestionarea stresului te ajută nu numai să ai succes profesional, dar în primul rând să fii bine și echilibrat.

10. Raționament, problem-solving și ideație

Raționamentul presupune utilizarea capacităților mentale și raționale pentru a ajunge la concluzii, soluții sau idei. Abilitatea de problem-solving presupune identificarea de soluții pentru diverse probleme, chiar și mai compleze. Ideația se referă la procesul de dezvoltare și transmitere a ideilor către alții, de obicei într-un cadru de business.

11. Inteligență emoțională

Inteligența emoțională este capacitatea de a înțelege, utiliza și gestiona propriile emoții în moduri pozitive – pentru a ameliora stresul, a comunica eficient, a empatiza cu ceilalți, a depăși provocările și de a gestiona conflictele. Inteligența emoțională te ajută să construiești relații mai puternice, să reușești mai bine în carieră și în atingerea obiectivelor personale. De asemenea, te poate ajuta să te conectezi cu sentimentele tale și să iei decizii în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce contează cel mai mult pentru tine.

12. Troubleshooting și User Experience

Tot din domeniul tehnologiei, două abilități legate între ele sunt cele ce țin de gestionarea și reparararea de diverse probleme tehnice (troubleshooting), precum și competențe ce țin de experiența utilizatorului (user experience). „Experiența utilizatorului” cuprinde toate aspectele interacțiunii utilizatorului final cu compania, serviciile și produsele sale.

13. Orientarea spre servicii

Orientarea spre servicii este descrisă de Daniel Goleman drept „capacitatea de a recunoaște și satisface nevoile clienților”. Oamenii orientați spre servicii se concentrează pe anticiparea, recunoașterea și satisfacerea nevoilor oamenilor, indiferent dacă sunt sau nu clienți. Se pun la dispoziția altora și le pasă de ei. Este mai probabil să simtă empatie și compasiune pentru indivizii din jurul lor. Este un skill esențial, pe măsură ce consumatorii și clienții devin mai complecși în obiceiurile lor de consum.

14. Analiza și evaluarea sistemelor

În domeniul tehnologiei, analiza sistemelor este procesul de colectare și interpretare a datelor, identificarea problemelor și descompunerea sistemului în componentele sale. Evaluarea unui sistem se face pentru a identifica ariile pentru îmbunătățiri și pentru a face orice îmbunătățiri necesare, astfel încât sistemul să-și atingă cât mai bine scopul pentru care a fost creat. În mediul business, analiza sistemelor este „procesul de studiere a unei afaceri pentru a-i identifica scopul și a crea sisteme și proceduri care le vor atinge în mod eficient”. 

15. Persuasiune și negociere

O abilitate ce se leagă destul de mult de domeniul vânzărilor, însă cu aplicabilitate în multe alte arii, este și cea de persuasiune și negociere. Este strâns legată de capacitatea de comunicare. Negocierea presupune ajungerea la un numitor comun într-o vânzare, tranzacție, discuție, la un rezultat cu avantaje pentru ambele părți.

Abilități CV: cum te evidențiezi în fața angajatorilor

Sperăm ca lista de mai sus să te inspire în dezvoltarea ta, pe viitor. Atunci când îți completezi CV-ul și vrei să treci abilitățile care te recomandă, fii deschis și sincer despre ceea ce știi să faci, consultă listele online care definesc și descriu abilitățile – astfel încât să folosești clar și corect denumirile. Te poți inspira și din aceste articole de pe blogul nostru, despre abilități CV:

Photo by Anthony Shkraba from Pexels