Cum devii programator și opțiuni de carieră în IT

Utilizarea tehnologiei este în creștere de câțiva ani și va continua să fie așa, creând cerere pe piața muncii pentru specialiști IT și programatori. În același timp, numai 10% dintre români au abilități digitale peste medie, comparativ cu 33% dintre europeni, plasând România pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Specialiștii români în IT reprezintă o proporție mult mai mică a forței de muncă comparativ cu totalul din UE – 2,2% față de media UE de 3,9%. Iar joburile în domeniu sunt, de obicei, bine plătite.

Dacă te atrage programarea, informatica, algoritmii, lumea digitală și vrei să înveți tehnologii noi, indiferent că ești un tânăr la început sau ai deja experiență într-un alt domeniu profesional, din acest articol afli care sunt principalii pași pentru a începe o carieră de programator.

Ce face un programator?

Programatorii scriu, testează, modifică și implementează coduri pentru programe pe calculator pentru a construi și modifica software-ul pe care se bazează toate sistemele informatice (computere, smartphones, tablete etc.). Pentru a implementa aceste sarcini, un programator folosește unul sau, de obicei, mai multe limbaje de programare și tehnologii.

Deși nu există nicio distincție formală între rolurile de programator și Software Developer, programatorii lucrează de obicei exclusiv la sarcini de programare și nu dețin responsabilități suplimentare legate de proiectare și project management pe care un Software Developer le poate avea.

Opțiuni de carieră în programare

Varietatea de joburi crește pe măsură ce tehnologiile se dezvoltă, însă mai jos îți prezentăm cele mai întâlnite joburi / opțiuni de carieră din domeniu:

 • Web Developers – specialiștii care dezvoltă website-uri, pagini web mai simple sau mai complexe:
  • Front-end Web Developer: este un programator care contribuie la dezvoltarea unui website, ocupându-se de scrierea codului care controlează cum arată pagina web și cum este prezentat conținutul (front-end = partea clientului);
  • Back-end Web Developer: programatorul back-end construiește și implementează tehnologia „din spate” necesară pentru ca website-ul să funcționeze așa cum este dorit (back-end = partea serverului);
  • Full-stack Web Developer: dezvoltator de website-uri care codează și implementează atât interfața (front-end), cât și algoritmii din back-end și legăturile cu baza de date (deci poate construi singur un website);
 • Software Developers – dezvoltă aplicații software. Există numeroase aplicații în zilele noastre, de la procesare de cuvinte, editare foto-video, media playere, programe pentru contabilitate, călătorii, rezervări, etc. Toate acestea sunt construite de Software Developers, care pot avea următoarele roluri:
  • Software Engineer / Software Programmer: specialistul care scrie și testează codul necesar pentru implementarea programului;
  • Software Architect / System Designer: cel care proiectează cum funcționează sistemul, care sunt pașii, funcționalitățile pe care le are și cum se leagă între ele;
  • Software Analyst: Analizează business-ul și nevoile utilizatorului, verifică și se asigură că software-ul le îndeplinește cât mai bine.
 • Database Developers – cei care dezvoltă și administrează bazele de date. Bazele de date sunt foarte importante în orice tehologie, aplicație, website și sistem informatic, fiind cele care stochează datele și informațiile într-un mod structurat. În această specializare, poți avea rolul de:
  • Database Engineer: specialistul care proiectează, construiește și implementează baza de date;
  • Database Administrator: cel care administrează și menține baza de date funcțională și la zi. Acesta este în principal responsabil pentru preluarea unor cantități mari de date despre companie și securizarea, organizarea și analiza acestora;
  • Data Analyst: generează rapoarte din baza de date, rapoarte care oferă informații și insights valoroase pentru business.
 • Data Scientist: analizează și manipulează cantități mari de date științifice din bazele de date, într-un mod mai complex decât Data Analysts. Implică o combinație de roluri tehnice: matematician, statistician, programator precum și cunoașterea unor concepte mai complexe poate precum machine learning.
 • Mobile App Developer: dezvoltă aplicații pentru telefoanele mobile, tot prin scriere de cod, testare și implementare, și sunt de obicei specializați în anumite sisteme de operare (Android, iOS, Windows Mobile)

Cum poți deveni programator?

Calea clasică și cea mai des întâlnită este urmarea unei facultăți de profil. Avantajele sunt că ai credibilitate atestată de o diplomă, că înveți și lucruri conexe (matematică, statistică, etc.) și că poate fi o opțiune bună dacă ești la început de drum. Dezavantajele ar fi că durează mult și poate nu tot ceea ce înveți este relevant pentru jobul dorit. Cel mai util ar fi să urmezi cursurile unei universități de tip tehnic și să alegi o facultate cu specializarea Tehnologia Informației (IT).

Însă, indiferent că faci sau nu o facultate de profil, cel mai util este să dedici timp să înveți limbaje de programare. Poți face acest lucru:

 • Folosind site-uri online dedicate învățării de limbaje de programare: codecademy, MITOpenCourseware.
 • Urmând cursuri online specializate pe anumite limbaje de programare, pe site-uri de cursuri online precum Coursera, Udemy, edX.
 • Prin participarea la cursuri acreditate, unde interacționezi și cu mentori și specialiști. De exemplu, Ctrl+N oferă cursuri specializate celor care doresc o reconversie profesională în IT, iar Codecool oferă cursuri de IT pentru începători.

Skill-uri necesare și limbaje de programare

Printre abilitățile necesare pentru a deveni programator, se numără cunoașterea limbii engleze (deoarece o vei folosi destul de mult), gândirea logică, abilitatea de a înțelege și schița un algoritm, cunoștințe de bază din matematică și informatică, cunoștințe de bază despre cum funcționează bazele de date, structura unui program/cod. 

Foarte important este să înveți și unul sau mai multe limbaje de programare. Printre cel mai des utilizate se numără:

 • C# (C Sharp): limbaj de programare orientată-obiect, util pentru crearea de aplicații web, mobile, jocuri;
 • Java: un limbaj versatil, folosit pentru crearea de numeroase aplicații.
 • HTML (HyperText Markup Language): schema de bază pentru orice website existent;
 • CSS (Cascade Style Sheet): definește și aplică stiluri noi unui website, fiind folosit foarte mult pentru web development (front-ent);
 • JavaScript: permite crearea de website-uri mai interactive și dinamice, este de asemenea foarte util pentru web developeri.
 • Python: un limbaj foarte des folosit în dezvoltarea de software;
 • Swift: folosit pentru a crea aplicații Apple (macOS, iOS, watchOS)
 • SQL (Structured Query Language): folosit pentru crearea și manipularea de baze de date.

Informează-te mai în detaliu despre ce limbaje ai nevoie în fiecare tip de carieră. Poți citi și acest articol în limba engleză despre limbajele de programare cele mai utilizate în 2021.

Cum arată viața unui programator junior?

Dacă ești la început de drum, inspiră-te din interviul cu Claudiu Nedelcu, programator junior, realizat de The Job Podcast. Descoperă cum arată ziua unui programator, ce provocări întâmpină și vezi dacă ți se potrivește. The Job este podcastul pe care îl poți asculta înainte să-ți alegi cariera (sau să o schimbi), în fiecare episod săptămânal gazdele povestind cu o persoană cu job diferit.

Cum îți găsești un job în domeniul IT?

Dacă ești la început de drum, întâi ar fi bine să te informezi și decizi mai bine către ce carieră să te îndrepți. Citește despre joburile din piață – ce responsabilități are fiecare, ce cunoștințe necesare sunt și ce experiență. Discută cu prieteni și cunoștințe din domeniu.

Apoi, o dată ce te-ai decis, investește în dezvoltarea ta. Fă cursuri online sau fizice, obține certificări și, cel mai important, codează! Testează! Codează și învață făcând! Desigur, vei învăța multe și la primul job.

O dată ce ai cunoștințe minime, fie că ești la facultate, ai terminat o facultate de profil sau ai făcut cursuri specializate, caută un job sau internship. Poți începe cu ofertele de locuri de muncă entry-level din IT de pe BestJobs. Îți dorim mult succes!

Surse: 1, 2, 3, 4 ; Photo by luis gomes from Pexels