Totul despre internship: ce este, legislație, de ce și cum să-l alegi

În fiecare an, numărul de tineri care decid să aplice pentru programe de internship crește considerabil. Pe bună dreptate. Acestea reprezintă o oportunitate excelentă pentru studenți sau proaspeți absolvenți, care vor acumula experiență într-un anumit domeniu și vor câștiga credite suplimentare, extrem de utile atunci când își vor căuta un job. Dar există multe întrebări legate de acest subiect pe care le-ai putea avea. Ce presupune, mai exact, un internship? Cum poate această experiență să fie cuantificată într-un mod concret? Cum reușești să găsești ceva potrivit pentru tine în cazul lipsei de oferte sau, din contră, atunci când piața este suprasaturată? Ce alte aspecte importante trebuie să iei în calcul?

Din fericire, fiecare întrebare are un răspuns, iar răspunsurile pentru unele dintre cele mai presante întrebări din acest domeniu se găsesc chiar aici. Așa că, dacă ești interesat, rămâi cu noi. S-ar putea să găsești ceea ce căutai și poate chiar ceva în plus.

Ce este un internship?

Limba română nu are un cuvânt exact care să corespundă cu termenul împrumutat din engleză, internship, cea mai corectă traducere fiind stagiu de practică. O persoană care participă la un program de internship se numește stagiar (sau intern, cuvânt care la început se referea strict la studenții la medicină, dar a ajuns să fie folosit și în alte contexte, devenind general). Un internship este o perioadă de lucru experimentală oferită de un angajator potențialilor angajați, adică studenți și absolvenți care caută o oportunitate de a-și cultiva abilitățile într-un anumit domeniu. Aceștia vor lucra la o firmă pentru o perioadă limitată de timp, în care, în funcție de natura internship-ului respectiv, vor fi plătiți sau nu.

Cum te ajută un stagiu de practică în cariera ta?

În primul rând, un internship te va ajuta să câștigi experiență, nu numai în domeniul în care ai decis să te specializezi, ci și când vine vorba de cum se simte, în general, să ai un job. Vei învăța să devii mai responsabil, mai eficient și mai organizat, dezvoltându-ți astfel o varietate de soft skills esențiale la orice loc de muncă. Îți vei dezvolta și abilitățile sociale și vei forma legături profesionale utile. Învățând despre sectorul de lucru pe care l-ai ales și punându-ți cunoștințele în practică, vei dobândi încredere în tine, vei evolua considerabil și vei înțelege cu adevărat ce înseamnă să lucrezi în domeniul respectiv, fie medicină, marketing, contabilitate sau orice altceva. Poate că, în urma internship-ului, vei realiza că meseria respectivă nu ți se potrivește, așa că vei ști că trebuie să te reorientezi, iar asta te va scuti de multă suferință în viitor.

De asemenea, în urma completării unui program de internship, vei obține calificări indispensabile și noi oportunități pe care nu ai fi putut să le găsești altundeva. De exemplu, dacă studiezi dreptul, dar ești pasionat de calculatoare și decizi să te înscrii la un internship în IT, vei putea să-ți găsești ulterior un job în acest nou domeniu, lucru imposibil sau greu de realizat în cazul în care te-ai fi bazat doar pe studiile de la facultatea ta.

Nu în ultimul rând, dacă realizezi că îți place ce faci, depui un maxim de efort ca să fii remarcat și ai și un pic de noroc, după încheierea programului inițial de internship poți avea ocazia să devii unul dintre angajații pe termen lung ai companiei respective, așa că te-ai alege și cu un job în urma acestei activități.

Companiile angajează tineri cu potențial pentru diverse roluri, iar experiența anterioară de voluntariat, muncă, internship-uri sau stagii de practică este la mare căutare atunci când au de ales între mai multe CV-uri. Deci un internship te poate ajuta foarte mult să-ți găsești un job bun pe viitor.

Cum alegi un internship?

Când alegi un internship, trebuie să ai în vedere atât valoarea pe care acesta o va adăuga CV-ului tău, cât și cunoștințele și calitățile pe care le vei asimila în urma finalizării programului respectiv. Pe lângă asta, este important să te documentezi despre potențialii coordonatori și activitățile specifice pe care le vei desfășura de-a lungul internship-urilor valabile, pentru a te asigura că faci alegerea corectă.

Există unele cazuri în care diverse companii colaborează cu anumite universități care au in programă stagii de practică, iar asta face găsirea unui program de internship mult mai ușoară pentru studenți. Fii atent, păstrează-ți mereu mintea deschisă și arată-ți din start interesul față de astfel de programe. Nu te teme să pui întrebări.

Câțiva pași pe care îi poți face pentru a găsi internship-ul potrivit ție sau primul job poți citi în aceste articole:

Condiții legislative: durată, salarii

Internship-urile pot fi atât plătite, cât și neplătite. În mod normal, cele neplătite oferă un anumit nivel de experiență valoroasă și conexiuni sociale pentru a compensa lipsa remunerației. Legea internship-ului publicată în 2018 menționează că internship-urile trebuie remunerate.

De aceea, vom continua prin a prezenta câteva dintre cele mai importante specificații menționate în cadrul legislativ, despre internship-urile plătite. Legea 176/2018 privind internship-ul a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 626 din 19 iulie 2018.

Durata unui internship

Durata unui contract de internship, încheiat de organizația-gazdă și de intern în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii programului de internship, este de maxim 6 luni. 

În situaţia internilor minori, durata timpului de muncă este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi. De obicei, se lucrează part-time în timpul semestrelor universitare și full-time pe durata vacanțelor sau a sărbătorilor. 

Deși asemănător, contractul de internship nu este un contract de muncă. Între intern și organizația-gazdă se poate încheia un singur contract de internship. Mai multe contracte se pot încheia cu condiția ca acestea să se refere la programe de internship diferite, iar totalul duratelor lor să nu depășească 6 luni. Pentru companiile private, depășirea duratei poate atrage o amendă de la 4.000 la 6.000 de lei. Obligația de încheiere a contractului în formă scrisă revine organizației gazdă, iar un exemplar i se înmânează internului.

Salariul: indemnizația de internship

Pe durata acestei perioade, internul își asumă responsabilitatea de a-și îndeplini sarcinile și de a se pregăti profesional, iar organizația-gazdă îi oferă în schimb toate condițiile necesare pentru desfășurarea activității și o indemnizație al cărei cuantum este stipulat în contractul respectiv. 

Conform art. 8 alin. (2) din Legea 176/2018, suma este egală cu cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară garantat și se acordă proporțional cu numărul de ore de muncă, maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive. În 2021, cum salariul minim brut pe țară este 2300 lei, indemnizația de internship este cel puțin 1.150 lei brut (723 lei net).

Încheierea stagiului de practică

Internul are dreptul să beneficieze de evaluare obiectivă și să primească în urma acesteia un referat de evaluare și un certificat de internship, pe care să le conteste în caz că e nemulțumit de rezultat. De asemenea, este obligat să respecte normele de confidențialitate, de securitate și sănătate în muncă, precum și pe cele pentru situații de urgență. Certificatul de internship este documentul întocmit de organizaţia-gazdă la finalizarea programului de internship, care atestă perioada în care internul a desfăşurat activitate în baza contractului de internship, activităţile desfăşurate, precum şi calificativul obţinut în urma evaluării.

Conform articolului 23, contractul se poate încheia la expirarea termenului stabilit în prealabil, de comun acord, când organizaţia-gazdă îşi încetează activitatea, prin reziliere, de plin drept, în caz de neexecutare sau executare necorespunzătoare a obligaţiilor prevăzute în contractul de internship de către una dintre părţi, prin încheierea unui contract individual de muncă între părţi, conform prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare sau prin denunţarea unilaterală de către oricare dintre părţi, în situaţii justificate, pe baza unei notificări transmise cu cel puţin 15 zile înainte de data propusă pentru încetare.

Găsește internship-ul potrivit pentru tine

Ți-ar plăcea să găsești un internship numai bun pentru tine? Ai putea să-ți începi căutarea (sau să ți-o continui, depinde în ce stadiu te afli) chiar pe site-ul nostru, unde ai la dispoziție o gamă largă de oferte dintre care să alegi. 

Surse articol: 1, 23 Photo by Sam Lion from Pexels