Neuroplasticitatea, cheia schimbărilor comportamentale

Guest post de Adriana Radu, Career Strategist și Career & Personal Change Coach, cu peste 15 ani de experiență în managementul resurselor umane. Are misiunea de a-i sprijini pe cei aflați în explorarea lor profesională și personală, să își găsească drumul potrivit și să își construiască cu încredere planul pentru a ajunge acolo unde își doresc. Poți face coaching online cu Adriana pe BestJobs.

Neuroplasticitatea, cheia schimbărilor comportamentale

Viața ta este cea care determină cum arată creierul tău, acesta este un fapt. Când faci ceva în mod repetat sau deprinzi un nou obicei, aceasta se reprezintă în creier. Această calitate se numește neuroplasticitate, iar aceasta poate funcționa atât pentru tine, cât şi împotriva ta, în unele cazuri.

Dar ce este neuroplasticitatea?

Neuroplasticitatea înseamnă capacitatea creierului de a-și schimba structura în funcţie de inputurile pe care i le oferi. Experiențele, emoțiile, gândurile, obiceiurile și comportamentele tale îţi modelează literalmente creierul, chiar acum. Creierul tău continuă să se modeleze din momentul în care te naști şi până în ziua în care vei muri.

Cum sunt reprezentate obiceiurile în creierul tău?

Creierul tău creează conexiuni neuronale pentru activitățile pe care le faci în mod regulat, indiferent că aceste activități sunt bune sau rele: fumatul, exercițiile fizice, meditaţia, etc. Atunci când renunţi la un obicei sau creezi unul nou, neuroplasticitatea își face magia. Când un obicei este satisfăcut, creierul tău eliberează dopamină, care este responsabilă pentru a ne simți împăcaţi și fericiți. Dopamina este esențială pentru a crea aceste conexiuni neuronale și pentru a le face mai puternice, întărind de fiecare dată obiceiul.

Schimbarea unui anumit obicei înseamnă schimbarea creierului

Schimbarea unui obicei sau a unui comportament îți modifică creierul din punct de vedere structural și funcțional.
Nu este ușor să te rupi obiceiurile proaste, deoarece trebuie să îţi schimbi structura creierului. Vei face lucrurile mai ușoare dacă ai înțeles cum funcționează creierul tău și ai încercat să-l faci să funcționeze pentru tine. Orice obicei poate fi rupt prin crearea de căi alternative în creier. Adoptarea unui nou comportament necesită să efort, intenție și gândire în procesul de creație. La început, stabileşte conexiunile, iar apoi, lucrează pentru a le face mai puternice. Timpul necesar pentru formarea un nou obicei variază în funcție de obiceiul în sine.

Deci, întrebarea de acum este: cum se creează noi conexiuni de comportament?

După cum am spus, nu este ușor să schimbi un obicei, un gând sau un comportament, dar se poate face atunci când îți înțelegi creierul și îl faci să te ajute. Iată cum puteți stabili un nou comportament:

  • Identifică-ţi factorii declanșatori. Primul pas este cunoașterea factorilor declanșatori. Când te gândeşti la un obicei, se eliberează dopamina anticipativă. Trebuie să determini lucrurile care cauzează această lansare și să le eviți. Asigură-te că mediul înconjurător este cât mai favorabil pentru a te putea rupe obiceiurile proaste și a crea altele sănătoase.
  • Redimensionează-ți așteptările. Schimbarea unui obicei are nevoie de forță, de voință condusă de serotonină. Forța voinței se epuizează rapid, acesta este un fapt. Începe cu câteva mici modificări care nu necesită prea multă voință, apoi sporeşte-ţi așteptările.
  • Serotonina este importantă. Creșterea nivelului de serotonină în timp ce îţi schimbi comportamentul va ajuta creierul să funcționeze corect și va îmbunătăți voința. Câteva modalități de a-ţi crește nivelul de dopamină, în mod natural, sunt obținerea luminii solare, mișcarea şi amintirea momentelor fericite.
  • Diminuează nivelul de stres. Ruperea unui obicei rău sau nedorit poate fi stresantă. Este indicat să găseşti noi modalități de a-ţi reduce nivelul de stres pentru a putea lupta împotriva stresului rezultat din obiceiul pe care încerci să îl elimini. Exercițiile fizice, yoga, meditația, recunoștința și interacțiunea socială îți scad hormonul stresului (cortizon) și te ajută în lupta ta.

Concluzia?

Schimbarea unui comportament este unul dintre lucrurile care necesită un plan și obiective clare. Înțelegerea modului în care funcționează creierul tău te va ajuta să eviţi dezamăgirea eșecului și te va face să încerci din nou. Continuă să încerci până îţi vei crea obiceiuri de viață mai bune și mai semnificative.

Dacă vrei să faci schimbări semnificative în viața și cariera ta, discută cu un coach, psihoterapeut sau mentor, prin BestJobs. Este accesibil și 100% online.

Acest articol a fost redactat de Adriana Radu, Career Strategist & Personal Change Coach. Pe Adriana o poți contacta pentru sesiuni online și pe BestJobs.

Photo by Monstera from Pexels