Job în vânzări: ce presupune, abilități necesare, ce înveți

Un job în vânzări nu este numai un bun început de carieră pentru tineri, ci poate deveni un adevărat stil de viață. Astfel de profesii sunt dinamice și diverse, oferind un nivel înalt de satisfacție, recunoaștere și potențial de câștig. Fie că este ceva ce vrei să practici pe termen lung sau te afli pur și simplu în căutarea unui loc de muncă temporar, joburile în vânzări te vor ajuta să câștigi noi abilități, să le dezvolți pe cele pe care le ai deja și să-ți petreci timpul cu folos.

Ce presupune un job în vânzări?

O afacere nu poate funcționa fără vânzări. De aceea, cineva care lucrează în acest domeniu nu va duce niciodată lipsă de posturi și oferte tentante, mai ales dacă se și pricepe la ce face. Oamenii buni în vânzări nu sunt ușor de găsit, cel puțin așa îți va spune orice angajator cu experiență, deci munca aici este apreciată și răsplătită pe măsură. Nu toată lumea are din start abilitățile necesare pentru a lucra în vânzări, dar asta nu ar trebui să te descurajeze prea mult, deoarece calitățile respective pot fi dobândite pe parcurs. Printre acestea se numără: organizarea, tenacitatea, pozitivitatea și creativitatea. Responsabilitatea ta este atât să rezolvi problemele clienților, cât și să-i convingi că serviciile oferite de tine sunt cea mai potrivită soluție pentru acestea. Pe lângă asta, uneori va fi nevoie să încerci să-i convingi că au nevoie de un anumit lucru la care ei nici nu se gândiseră până atunci. La urma urmei, business is business. Iar șarmul personal este întotdeauna de folos.

Unul dintre avantajele majore ale unui job în vânzări este că mereu vei avea de a face cu clienți noi și probleme noi, așa că nu e loc de plictiseală sau de rutină exagerată. Totuși, unele activități rămân o sarcină permanentă, oferind o structură clară, dar flexibilă, zilelor de  lucru. Fiecare persoană din acest domeniu, chiar dacă se află la început, se va ocupa de prospectarea pieței pentru a găsi potențialii clienți (pe care ulterior îi va contacta prin telefon), alcătuirea unei baze de date despre aceștia, trimiterea ofertelor prin e-mail sau fax, crearea unui portofoliu de contacte, întocmirea de rapoarte și propunerea de negocieri. De asemenea, angajații vor fi deseori nevoiți să părăsească biroul, orașul sau chiar țara pentru a participa la întâlniri de afaceri.

Evident, nu toate joburile în vânzări sunt identice, așa că trebuie să fii în cunoștință de cauză atunci când îțî alegi unul. De exemplu, există joburi de vânzări B2B (business to business) sau B2C (business to customer). În primul caz, afacerile vând produse sau servicii direct altor afaceri. În al doilea, afacerile vând produse clienților pentru uz personal. Majoritatea persoanelor care caută un job entry level în vânzări vor alege joburi B2B care, deși sunt în general considerate mai puțin „glamourous”, oferă o multitudine de oportunități de creștere profesională.

Tipuri de joburi entry-level în vânzări

Domeniul vânzărilor cuprinde mai multe poziții pentru cei la început de carieră în acest domeniu, cum ar fi cea de agent sau de consultant. Agentul are venit pe bază de comision, primind un anumit procentaj din vânzările făcute, așa că prioritatea sa este să vândă cât mai mult, uneori indiferent de nevoile clienților. În schimb, consultantul oferă îndrumare profesională, adaptându-se constant la dorințele clientului, iar salariul său este fix. Fiecare persoană este diferită, așa că unii ar putea fi atrași de funcția de agent, pe când alții sunt mai interesați să devină consultanți. 

Cineva ambițios, competitiv și perseverent, care deține carismă și abilități de persuasiune, ar fi extrem de compatibil cu o funcție de agent în vânzări. O persoană răbdătoare, adaptabilă și implicată, care știe să ofere sfaturi pentru situații multiple și ține cont de unicitatea fiecărui client, s-ar potrivi cu profilul pentru un consultant priceput. Oricum, indiferent de ce poziție preferi, departamentul de vânzări este esențial, reprezentând imaginea afacerii, așa că nu vei duce lipsă de lucruri de făcut.

De ce să alegi un job în vânzări? Cum te dezvolți?

Există multe motive pentru care un job în vânzări ar putea fi tentant, în special pentru tineri. În primul rând, îți vei dezvolta în mod automat abilitățile de socializare, argumentare și organizare, care sunt utile în absolut orice domeniu din zilele noastre. Vei avea ocazia să fii independent în atingerea obiectivelor tale, vei învăța cum să-ți folosești creativitatea într-un mod proactiv, să rezolvi probleme variate și să te adaptezi la orice situație. 

Nu în ultimul rând, vei găsi cu ușurință oportunități de avansare în carieră, pentru care vei fi și pregătit (de exemplu, ai putea trece de la poziția de agent în vânzări la cea de manager când vei acumula experiența necesară). Aici ai mereu ceva de învățat, salariile sunt motivante și vei primi recunoaștere atât din partea șefilor, cât și a colegilor. În plus, în situațiile tensionate în care bugetul unei companii scade, iar superiorii se văd nevoiți să scadă numărul de angajați, cei din departamentul de vânzări sunt aproape întotdeauna în siguranță datorită faptului că munca lor deține un nivel ridicat de importanță când vine vorba de stabilitatea, dezvoltarea și promovarea companiei.

De asemenea, multe joburi în acest domeniu îți oferă, pe lângă salariul fix, bonusuri de performanță în funcție de perseverența și rezultatele tale în a atrage clienți noi și a vinde serviciile și produsele companiei. În același timp, ai posibilitatea să alegi din industrii și domenii variate, pe cele care te pasionează, și să devii un expert nu doar în vânzări, ci și în cunoașterea respectivelor domenii de business și activitate.

Ce caută companiile la un agent de vânzări?

Crezi că un job în vânzări se potrivește cu dorințele tale? Atunci ți-ar prinde bine să te documentezi despre ceea ce caută angajatorii într-un candidat ideal. Piața de joburi în vânzări este una dintre cele mai largi când vine vorba de domenii de carieră, dar și concurența este pe măsură. Dacă vrei să fii convingător la un interviu, atunci va trebui să dai exemple de situații în care ai dat dovadă de calități cruciale în acest sector de lucru, precum ingeniozitatea în rezolvarea problemelor, perseverența, persuasiunea, motivația, atitudinea pozitivă și integritatea profesională.

Nu uita să ne vizitezi site-ul pentru a descoperi cele mai bune joburi în vânzări. Iată câteva linkuri de la care să-ți pornești căutarea.

Surse articol: 1, 2; Photo by LinkedIn Sales Solutions on Unsplash