5 beneficii ale practicării de yoga pentru viața profesională

Sportul are numeroase beneficii pentru sănătatea și starea noastră de bine. În ultimii ani, practica de yoga a prins avânt și s-a răspândit și printre români, fiind ușor de practicat atât în cadrul unor clase ghidate de antrenori, cât și din confortul propriei case (mulțumim antrenorilor care publică pe youtube). 

Pe lângă multiplele beneficii pe care yoga le are pentru sănătate și corp, este un sport care aduce multe avantaje și pentru starea generală de bine, inclusiv pentru carieră și viața profesională.

5 beneficii ale practicării de yoga pentru viața profesională

1. Îmbunătățește postura și respirația

Începem cu un avantaj la nivelul corpului, dar care se reflectă foarte mult în tot ce facem. În viața de zi cu zi, majoritatea stăm 8 ore sau mai mult pe scaun, în fața laptopului, aplecați către ecrane și tastaturi. Acest lucru se reflectă în postura corpului: ne obișnuim spatele și mușchii cu o postură deficitară, putem deveni cocoșați, apar dureri la nivelul cefei, umerilor, spatelui. Yoga este un instrument foarte bun care te ajută să-ți îndrepți coloana, să întinzi mușchii și elimină durerile apărute. Crește flexibilitatea și naturalețea mișcărilor.

În același timp, stresul și presiunile de la muncă ne fac să uităm să respirăm profund (de altfel, majoritatea oamenilor neglijează acest lucru și respiră superficial). Dacă observi pe cineva în timpul somnului, vei vedea că respiră profund, până în stomac – aceea este respirația naturală a corpului în stare relaxată. Respirațiile profunde ne ajută să fim mai relaxați, reduc stresul, ne fac mai prezenți și conștienți de ceea ce facem și ce se întâmplă în jurul nostru.

2. Crește concentrarea și autodisciplina

Mediile de lucru din companii sunt de multe ori stresante: deadline-uri, multe taskuri care apar pe parcurs, ședințe lungi. Toate acestea pot crea aglomerare mentală, te pot împiedica să te concentrezi pe ceea ce faci și îți pot afecta claritatea în luarea deciziilor.

Posturile din yoga, realizate pe respirații, precum și meditația care este o parte importantă a acestui sport, te ajută să-ți eliberezi spațiul mental, să-ți observi gândurile fără să le dai curs și să cauți soluții, să te detașezi de ele. Concentrarea pe respirație și pe posturile corpului este un exercițiu bun de concentrare și te ajută să-ți antrenezi această abilitate pentru tot ceea ce faci în viața de zi cu zi. Devii mai alert, concentrat și productiv. 

În plus, pentru a simți că progresezi în yoga și posturi, este nevoie să faci acest lucru de 2-3 ori pe săptămână sau zilnic. Acest lucru, mai ales când vei simți beneficiile, te va face să vrei să devii din ce în mai bun. Concurezi doar cu tine, evoluezi treptat și îți cultivi autodisciplina – capacitatea de a persevera și de a nu renunța la obiceiurile tale bune. Acest lucru se reflectă și în disciplina față de munca și proiectele tale.

3. Dezvoltă încrederea în sine

Vei simți progresele cu fiecare sesiune de yoga. Poate la început ți se pare că nu îți iese, dar vei vedea că yoga este pentru oricine, și că singurul cu care concurezi ești tu. Simțind pe corpul tău cum progresezi, cum poți să te întinzi mai mult sau să faci mai multe mișcări, îți vei crește încrederea în tine – indiferent de ce zic sau cum te văd alții. 

Pe lângă asta, yoga îți oferă ocazia ca, de fiecare dată când o practici, să scapi de gândurile negative care te apasă. Te concentrezi pe mișcări, pe respirație și îți amintești de tine de puterea ta interioară, de abilitățile tale unice. Te ajută în carieră pentru că înțelegi mai bine cine ești. Iar în loc să te concentrezi doar pe ce vor ceilalți de la tine, yoga te ajută să descoperi cum poți avea succes și cum poți fi împlinit ca individ unic.

4. Reduce stresul și crește starea de bine

Practicarea yoga te ajută să fii mai relaxat, să uiți de provocările pe care altfel le poți rumega în minte și după terminarea programului. Este un sport solicitant dar și foarte relaxant, indiferent că mergi la o clasă sau o practici acasă. 

E ușor de observat cum reducerea stresului prin mișcare și yoga te ajută și în carieră și muncă. Nu mai ești atât de atașat emoțional de rezultatele tale, poți vedea lucrurile mai clar, iei fiecare task pe rând și îl duci la îndeplinire. Gestionezi mai bine presiunea și stresul deadline-urilor și taskurilor, reacționezi mai calm când un coleg sau șeful îți cere ceva. Și îți crește starea de bine cu totul – te ajută să-ți reamintești că tu nu ești doar munca ta sau rezultatele tale, ești un om complex, divers, unic. Yoga te ajută să te simți mai împlinit, calm și fericit.

5. Crește creativitatea și productivitatea

Deoarece sportul și yoga îți cresc nivelul de energie și moralul, pentru că te vei simți mai bine cu tine, vei fi și mai productiv. Poți să te concentrezi mai bine pe taskuri și astfel poți să le termini mai repede, să ai timp de familie sau proiecte personale sau să îți dedici timp învățării, fie că vrei să avansezi în cariera ta din prezent sau în altă direcție. În plus, dacă ai grijă de sănătatea ta și te simți bine, ai spatele drept, respiri corect – acest lucru se va reflecta și în ceea ce faci zi de zi.

O dată cu o mai bună capacitate de concentrare, urmează și creșterea creativității. Practica regulată a yoga susține și îmbogățește exprimarea creativă. Îți rafinează emoțiile interioară, echilibrează mintea, corpul și sufletul. Acest lucru se reflectă în mai multă expresivitate creativă și abordări inovative în ceea faci, la muncă sau în proiectele personale.

Cariera de instructor de yoga

Dacă îți place foarte mult, poate te gândești să urmezi și o carieră în acest domeniu, ca instructor de yoga. Sunt multe persoane care au făcut tranziția din companii în acest domeniu, aducându-și astfel contribuția pentru cei din jur și făcând bani din ceea ce le place. Sau poți alege să te orientezi către alte joburi și cariere din domeniul sportului, mișcării, wellness-ului.

The Job este podcastul pe care trebuie să-l asculți înainte de a-ți alege cariera. În episodul doi aflăm câte sacrificii trebuie să fii dispus să faci pentru a fi un instructor de yoga de succes, dacă poți să te întreții din această activitate, cum este să lucrezi în orele în care restul prietenilor tăi se relaxează. Se poate ajunge la burn out ghidându-ți elevii spre o stare de bine? Apasă play!

Surse: 1, 2  Photo by Elina Fairytale from Pexels