Profesia de medic: ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi în domeniul medical

Profesia de medic este una dintre cele mai apreciate și respectate și îți poate aduce multă satisfacție personală. Poate mulți dintre noi ne jucam de-a doctorul când eram mici sau am cochetat măcar imaginar cu această idee. Însă mai puțini ajung să lucreze efectiv în domeniu.

Dacă ești un tânăr la început de drum și te întrebi încotro s-o iei cu direcția profesională, ți-am pregătit un articol despre cariera în domeniul medical și mai ales meseria de medic: ce presupune, ce opțiuni ai, cum să devii medic, de ce ai nevoie, avantaje și dezavantaje.

Tipuri de meserii în domeniul medical

Există numeroase meserii ce țin de sănătate, vindecare sau prevenție. De pe vremea vracilor și șamanilor vindecători, oamenii au avut nevoie de grijă și atenție pentru sănătatea lor. În timp, știința și medicina au evoluat foarte mult, lucru care a dus și la creșterea duratei medii de viață a omului, la nivel mondial.

Medicina (latinescul: ars medicina = arta de a vindeca) este știința și practica stabilirii diagnosticului, prognosticului, tratamentului și prevenirii bolilor. Medicina operează cu concepte mai noi sau mai vechi din majoritatea științelor, de la anatomia umană fundamentală, până la modele matematice complexe și chiar noțiuni împrumutate din câmpul filosofiei și al artei. (cf. Wikipedia)

Cele mai întâlnite trei tipuri de meserii în domeniul medical sunt:

 • Paramedic: persoană care este calificată în acordarea primului ajutor, constând în stabilizarea vieții și transportul victimelor către spitale. De obicei, lucrează în cadrul serviciilor de ambulanță sau SMURD și prestează toate activitățile medicale de salvare. Este însă o meserie versatilă – poți lucra și în fabrici, laboratoare, armată etc. Ai nevoie de studii medii (liceu), plus cursuri de calificare finalizate cu o diplomă.
 • Asistent medical: este persoana care are cea mai multă interacțiune cu pacienții – monitorizează starea de sănătate, administrează tratatamente, oferă sprijin emoțional pacienților și familiei. Poți lucra în spital, dar și în clinici private, cabinete școlare, aziluri de bătrâni, închisori, baze militare, companii. Pentru a deveni asistent, ai nevoie de o școală postliceală sau poți alege o facultate în domeniu. La nivel mondial, cererea de asistenți medicali este în continuă creștere în ultimii ani.
 • Medic: este cel mai specializat din domeniu, fiind cel care stabilește diagnosticul, propune tratamentele, face operații (în cazul chirurgilor) și are cea mai mare responsabilitate în privința stării de sănătate a pacientului. Profesia de medic corespunde unui nivel înalt de etică morală, confruntându-se și cu trierea pacienților în cazuri de urgență.

Pe lângă specializările numeroase pe care le poți avea ca medic specialist sau primar, există și varianta de a deveni medic stomatolog (dentist) sau cea a medicinei alternative sau complementare (homeopatie, chiropraxie, acupunctură, reflexoterapie etc.)

Ce face un medic?

În afară de lucrurile specifice ale fiecărei ramuri de medicină, în general, un medic are următoarele atribuții:

 • Analizează informațiile despre pacient, istoric, analize, starea de sănătate
 • Pune diagnosticul
 • Propune schema de tratament și/sau operație, o explică pacientului și cu acordul acestuia, o pune în aplicare
 • În cazul chirurgilor, face operații
 • Monitorizează starea de sănătate a pacientului și evoluția acestuia
 • Oferă recomandări și trimiteri către alți specialiști, când este cazul
 • Oferă sfaturi și recomandări pacienților, inclusiv despre dietă, stil de viață
 • Este empatic, comunică clar și prietenos cu pacienții
 • Învață constant și continuu și este la curent cu noutățile din domeniul său de specialitate

Cum ajungi medic?

Pentru a deveni medic, ai nevoie să urmezi și absolvi cursurile facultății de medicină, care presupune 6 ani de studiu și de practică în spitale. Apoi îți dai examenul de rezidențiat și îți găsești un post într-un spital de stat sau privat, conform specializării alese. Începi rezidențiatul și profesezi fără parafă timp de 3-6 ani sub supravegherea unui medic specialist sau primar cu experiență. În tot acest timp, înveți constant prin participarea la diverse seminarii, conferințe și convenții de specialitate, lectură și aduni puncte EMC (Educație Medicală Continuă).

Unde poți lucra și cum îți găsești un job?

Deja este binecunoscut că este nevoie de medici, atât la nivelul României, cât și internațional. Deci nu va fi o problemă sau provocare foarte mare să-ți găsești un job, depinde doar de tine dacă ești dispus să-ți schimbi orașul de rezidență pentru un post într-un spital anume. 

Cel mai ușor este să folosești o platformă de recrutare. Intră pe BestJobs la domeniul Medicină/Sănătate/Psihoterapie și vezi toate joburile disponibile. Poți filtra pe orașe, nivel de experiență și poți căuta și după cuvinte-cheie.

Salarii: cât câștigi ca medic sau asistent medical

Cu toate că salariul unui medic variază destul de mult în funcție de nivelul de experiență, o dată cu avansarea în domeniu vei ajunge la salarii foarte mari. Pentru spitalele și instituțiile de stat, schema de salarizare este prezentată de Institutul Național de Sănătate Publică. Câteva dintre salariile de stat sunt:

 • Asistent medical- 4.809 brut – 2.813 net
 • Asistent medical principal – 4.871 brut – 2.849 net
 • Medic – 7.971 brut – 4.663 net
 • Medic primar – 15.567 brut – 9.106 net
 • Medic rezident anul I – 5.700 brut – 3.334 net
 • Medic rezident anul II – 6.100 brut – 3.568 net
 • Medic rezident anul III – 7.203 brut – 4.214 net
 • Medic specialist – 12.330 brut – 7.213 net
 • Medic Sef Centru – 16.345 brut – 9.562 net

În continuare, medicii români și personalul medical sunt căutați în străinătate. Mai ales în urma crizei sanitare generate de pandemie, medicii români sunt foarte căutați și în străinătate, cu salarii de până la 10.000 euro. De asemenea, există cerere foarte mare și pentru asistenți medicali. Aceștia pot ajunge la salarii de 3000 euro în afara țării.

În România, mulți medici specialiști lucrează și în sistemul privat în paralel cu cel de stat, suplimentându-și astfel veniturile. Există tendința în acest domeniu de a pleca în străinătate, însă și în România veniturile sunt mari. Iar dacă vrei să fii aproape de familie și să contribui la un sistem medical mai sănătos în țară, veniturile sunt motivante și aici în acest domeniu.

Inspira-te din povestea unui medic

Pe lângă aceste aspecte „tehnice”, dacă te pregătești să alegi acest domeniu, povestea reală a unui medic despre cariera sa te poate ajuta și mai mult.

The Job este podcastul pe care trebuie să-l asculți înainte de a-ți alege cariera. În primul episod, poți asculta povestea lui Angie Dumitru, medic chirurg: „Sunt diferențe între a fi medic rezident în Romania și Franța? Mai este la modă să te faci doctor? Care este salariul unui medic? În primul episod facem o analiză onestă a provocărilor de a fi medic în România.”

Surse articol: 1, 2, 3, 4. Photo by Piron Guillaume on Unsplash