7 domenii în care să lucrezi dacă vrei să devii antreprenor

A fi antreprenor nu este sinonim cu a deveni noul Bezos sau Gates. Termenul se se referă la o persoană care, mânată de pasiune, ambiție și un spirit întreprinzător, a ajuns să-și dezvolte propria afacere. Fie că este vorba de o companie care se ocupă de tehnologie, de o nouă alimentară în centrul unui mic oraș sau de cineva care dezvoltă o agenție de marketing, toate acestea (și multe altele) se încadrează în spectrul larg și divers al antreprenoriatului, unde predomină atât creativitatea, cât și responsabilitatea.

Pentru mulți tineri din ziua de azi, ideea de întreprindere, de a fi propriul tău șef în timp ce-i inspiri și ghidezi pe alții din jurul tău, este extrem de tentantă, dar, la fel ca orice altă idee, e mai ușor să visezi la ea decât să o pui, efectiv, în practică. Pentru a-ți îndeplini visurile, ai nevoie de experiență. Pentru a câștiga experiență, trebuie să muncești. Iar în destul de multe cazuri, pentru a fi acceptat la un job, ai nevoie de experiență, și iată că ne-am întors de unde am plecat. 

Pare un cerc vicios, nu? Din fericire, aici intervin joburile entry level, care te ajută încă de la începutul drumului tău profesional să câștigi experiența necesară pentru o carieră viitoare cât mai prosperă. Iar asta se aplică și în antreprenoriat. În acest articol, am listat câteva exemple de joburi în cadrul cărora poți evolua suficient cât să ajungi, ulterior, un antreprenor de încredere.

Vânzări

Antreprenorii sunt persuasivi, asertivi și socializează cu ușurință pentru a se promova (fără să exagereze, desigur, pentru că ce e prea mult strică) și a comunica fără probleme cu angajații și clienții lor. Un job în vânzări este accesibil, iar cu vânzările te vei întâlni în orice fel de afacere ai dezvolta, așa că e o opțiune bună pentru un întreprinzător în devenire. Dacă ai impresia că abilitățile sociale îți lipsesc cu desăvârșire, nu te descuraja. La urma urmei, dacă le-ai ști pe toate, n-ai mai fi nevoit să acumulezi experiență. 

În plus, dacă vrei să te pregătești pentru antreprenoriat, trebuie să ieși din zona ta de confort și să-ți învingi teama de eșec. În cuvintele înțelepte ale Ariannei Huffington, președinte The Huffington Post Media Group: ”Neînfricarea este ca un mușchi. Știu foarte bine că pe măsură ce o exersez, cu atât devine mai natural pentru mine să nu las frica să mă conducă.” Dacă ești interesat, poți încerca să aplici pentru un job de junior sales manager, asistent manager, reprezentant vânzări, consultant sau consilier vânzări.

Marketing

Atunci când îți vei deschide propria afacere, pe lângă abilități bune de vânzare, vei avea nevoie ca oamenii din categoria căreia te adresezi să afle de tine și de produsele sau serviciile tale. Pentru un job în marketing nu ai nevoie neapărat de o facultate în domeniu, ci de câteva abilități în redactare, atenție la detalii, gândire analitică, un pic de atenție la cifre și de creativitate.

Vei avea nevoie, ca antreprenor, să înveți despre strategie de marketing, content marketing, PR, social media, reclame online, noțiuni SEO de bază etc. De aceea, îți recomandăm să încerci un job entry level în domeniu, precum: asistent marketing, junior marketing specialist, social media content creator, redactor articole blog, junior brand manager, marketing analyst, stagiar în marketing

Industria ospitalității și a turismului 

Poți găsi o mulțime de joburi pe Internet, dar, uneori, tot ce trebuie să faci este să te uiți în jur. La nivel local, mai precis. Poate cineva care deține o cafenea, o pensiune, un fast food sau vreun alt tip de restaurant din orașul tău se află în căutare de personal. Poți lucra ca ospătar, recepționer, ajutor în bucătărie, casier, barista, ajutor de barman. Vei învăța despre cât de mult contează un produs de calitate, precum și care sunt cele mai apreciate servicii, vei învăța despre logistică și organizare, time management, cum să interacționezi cu clienții și să-i faci să revină etc.

Un job în industria de Retail

Tot un tip de loc de muncă în care nu ai nevoie de experiență, însă poți învăța multe despre clienți, obiceiurile lor, ce îi determină să cumpere – este un job în retail. Mai precis, în tot felul de magazine comerciale, de la supermarketuri la magazine de haine sau librării. 

În funcție de ofertele disponibile, în cazul unui supermarket poți deveni casier, asistent magazin, șef raion. Iar în cazul unor magazine din industrii precum fashion sau beauty, poți fi casier, asistent vânzări, consultant vânzări – învățând atât despre produse, cât și despre interacțiune cu clienții și cum funcționează un lanț de magazine, un brand cu renume sau un brand local.

Contabilitate și financiar

Orice antreprenor trebuie să învețe cum să-și asume riscuri calculate, iar a începe cu un job în finanțe este o modalitate perfectă pentru a deprinde această abilitate esențială. Dacă ai studiile necesare (fie medii, fie superioare, depinde de cerințele specifice ale fiecărui angajator), ai putea considera un post de contabil junior, economist, data analyst, funcționar administrativ, operator facturare. În aceste poziții, te vei ocupa de clienți, folosindu-te de statistică și de alte ramuri ale matematicii de bază. Asta te va ajuta și în viitor, deoarece un întreprinzător cu adevărat eficient știe cum să aducă numerele de partea sa, obținând autonomie managerială și financiară prin intermediul muncii asidue, al atenției la detaliu și al cunoștințelor solide.

IT și Tehnologie

Nu este nicio urmă de îndoială că tehnologia reprezintă viitorul. Prin urmare, joburile în domeniul IT-ului, cu salariile lor atractive și aplicabilitatea practică în viața de zi cu zi, se află la mare căutare. Chiar dacă ai de gând să-ți continui ascensiunea profesională în acest sector sau nu, competențele digitale sunt indispensabile. 

Dacă ai studii sau cunoștințe în domeniu (programare, baze de date, tehnologie), îți recomandăm să încerci un job precum: IT analyst, database analyst, programator, inginer software junior, designer web, tester sau dezvoltator de aplicații. Majoritatea dintre acestea îți oferă oportunități de creștere și de dezvoltare a unei afaceri independente, iar dacă decizi ulterior să-ți schimbi orientarea în carieră și să investești într-un domeniu complet diferit de IT, capacitățile dobândite aici îți vor fi în continuare de ajutor.

Freelancing

Dar dacă niciuna dintre carierele din paragrafele anterioare nu-ți satisface nevoile și dorești să faci cu totul și cu totul diferit? Nu ai pentru ce să te îngrijorezi; aceasta e numai o fracțiune din tot ceea ce e disponibil. Și nu uita: pentru a reuși, un antreprenor inovează, îndrăznește și, cel mai important, se ocupă de ceea ce e pasionat. Așa că, dacă ai suficientă încredere în tine și știi că vrei cu adevărat să faci asta, de ce să nu devii un freelancer?

De exemplu, dacă pictezi, sculptezi, scrii sau ai orice altă ocupație artistică, te poți lansa și promova pe rețelele sociale. Pe de o parte, este simplu: internetul se află mereu la dispoziția ta și îți oferă șansa de a răspândi vestea despre noua ta afacere în doar câteva click-uri. Pe de altă parte, competiția este uriașă, așa că, cel mai probabil, vei avea dificultăți în a te face observat din primele săptămâni. Dar cu multă muncă, perseverență, dedicație și un dram de noroc, sunt șanse foarte mici ca visurile tale să nu devină, ulterior, realitate. Asta înseamnă spiritul de antreprenor.


Nu uita să arunci o privire și pe BestJobs sau pe aplicația noastră pentru a vedea dacă vei găsi un job compatibil cu scopurile și visurile tale.

Surse: 1, 2 . Photo by Kong Ruksiam from Pexels