5 secrete pentru a te pregăti întotdeauna corect de o schimbare în carieră

Guest post de Adriana Radu, Career Strategist și Career & Personal Change Coach, cu peste 15 ani de experiență în managementul resurselor umane. Are misiunea de a-i sprijini pe cei aflați în explorarea lor profesională și personală, să își găsească drumul potrivit și să își construiască cu încredere planul pentru a ajunge acolo unde își doresc. Poți face coaching online cu Adriana pe BestJobs.

5 secrete pentru a te pregăti întotdeauna corect de o schimbare în carieră

Dacă ai luat decizia că este momentul să faci o schimbare în carieră, ai nevoie să te pregătești cu mare atenție.

Fie că vorbim de o promovare sau o schimbare de industrie pe același nivel, sunt câteva amănunte de care trebuie să ții cont.

1. Valorile și aspirațiile tale

Petrecem o parte importantă din viața noastră la serviciu deci e important este ca ceea ce facem să corespundă cu valorile și aspirațiile noastre. Primul pas, înainte de a aplica la un nou post, este să înțelegi care sunt valorile pe care dorești să le regăsești la muncă. Gândește-te la aspirațiile tale. Acest post face parte din etapele care te vor duce acolo unde îți dorești să fi profesional și personal? În acest moment este util să te gândești la Harta Carierei tale.

2. Competențele transferabile

Încearcă să te pui în locul managerului care te va intervieva. Va trebui să-l convingi că poți face tranziția de la nivelul actual la cel pentru care ai aplicat. Identifică competențele transferabile printr-o mapare a competențelor actuale pe noul job. Notează pe o foaie competențele tale și cele necesare în noul post. Reformulează competențele într-un mod general (leadership, reziliență, perseverență, inovație etc) și pregătește experiențe cu care să le exemplifici. Linkedin este o sursă bună de inspirație pentru a identifica competențele necesare postului pe care îl vizezi. Identifică profesioniști pe posturi similare și observă evoluția lor, conținutul postului, grupurile din care fac parte.

3. Construiește-ți propria rețea

Poate ai auzit deja zicala “Nu contează ce știi ci pe cine știi“. Semnificația ei este următoarea: vei avea mai multe șanse să obții un post dacă ai o recomandare bună, dacă ai fost văzut/ă la treabă de cine trebuie. Și dacă te întrebi cum îți construiești o rețea, începe prin a oferi ajutor în mod autentic înainte de a cere ceva. Gândește-te cum îți dai tu seama când cineva vine la tine cu un interes. Îl mai iei în considerare? Probabil că nu. Evită acest tip de comportament. A avea o rețea presupune a avea relații strânse cu persoanele respective. Intră în grupuri unde poți întâlni persoanele cu care dorești să construiești o relație. Oferă sfatul, caută să ajuți și încet, încet vei vedea că apar legături bazate pe încredere și respect. Abia atunci poți începe discuții despre următorul tău pas în carieră.

4. Îngrijește-te de imaginea personală

Într-o lume inundată de informații este important să fii conștient/ă de propria identitate și să înțelegi cum te diferențiezi de ceilalți. Atunci când te vei întâlni cu un manager la interviu, cel mai probabil el/ea va fi văzut și alți candidați la fel de valoroși din punct de vedere al competențelor. Cu ce te diferențiezi tu? Întrebarea e pertinentă mai ales dacă vii din altă industrie sau dorești să promovezi. Lucrează din timp la imaginea ta de specialist în domeniu. Scrie articole pe linkedin, comentează și oferă opinia ta în diverse grupuri profesionale.

5. Pregătește-te atent pentru interviu

Folosește un CV personalizat pentru fiecare aplicație. Concentrează-te pe rezultatele obținute și care a fost contribuția ta mai mult decât pe responsabilitățile postului. Cel/cea care evaluează CV-ul tău va căuta să înțeleagă cum vei face tranziția pe postul la care ai aplicat. Cu cât înțelege mai bine cum ai contribuit la rezultatele tale cu atât îi va fi mai ușor să afle cât de ușor vei putea face față noului post.

Pregătește-te pentru interviu. Îți recomand să faci jocuri de rol înainte pentru a fi pregătit/ă să faci față întrebărilor fără să te emoționezi.

Dacă vrei să faci o schimbare în carieră, vezi și discuția Casual Talks despre Reconversia profesională: cum o abordăm? Iar dacă vrei consiliere personalizată unu-la-unu, discută online cu un coach, mentor sau psihoterapeut, prin BestJobs.

Sursa articol: adrianaradu.ro, Sursa foto: freepik