Top teste de carieră gratuite, pentru a afla ce ți se potrivește

Cauți teste de carieră și dai de multe ori de quiz-uri online cu 10 întrebări care aparent îți spun ce să faci cu viața ta? Mai jos am făcut pentru tine o selecție de teste mai consistente și cu cercetări în spate, care îți pot oferi perspective noi despre tine și te pot inspira în alegerea carierei, poate cu idei la care nu te-ai gândit până acum.

Fie că ești student/absolvent la început de drum profesional sau ești un angajat cu experiență, însă te afli într-o perioadă în care cauți să-ți schimbi cariera, poți încerca să completezi câteva teste de carieră.

Sfatul nostru este să nu le iei drept literă de lege, ci să observi singur ce anume din rezultatele lor ți se potrivește, să combini informații din mai multe teste și, dacă ai nevoie, să apelezi la un consultant în carieră sau un coach specializat. Găsești numeroși specialiști accesibili online și pe BestJobs, prin serviciul Coaching.

Teste de carieră și de personalitate gratuite, care să te ajute să descoperi ce job ți se potrivește

Mai jos am făcut pentru tine o selecție de teste psihometrice care să te ajute să te cunoști mai bine și să îți dai seama ce fel de carieră ți se potrivește. Am ales teste validate de cercetători, iar ordinea lor de mai jos este una aleatoare.

1. Interesele tale și cum se leagă de carieră (O*Net Interest Profiler)

Acest test te ajută să identifici care sunt interesele tale când vine vorba de muncă și carieră, iar apoi primești sugestii de meserii, cariere și joburi potrivite intereselor tale. În secțiunea de rezultate vei găsi și detalii despre Zona Curentă de Lucru (Current Job Zone), unde poți explora oportunități bazate pe experiența de lucru pe care o ai deja, precum și detalii despre Zona Viitoare de Lucru (Future Job Zone), unde afli de ce educație și experiență ai nevoie pentru a obține jobul dorit. Poți face testul gratuit aici (EN).

Este un test sponsorizat de Ministerul Muncii din Statele Unite, iar pe site-ul lor poți găsi multe meserii la care poți explora ce skilluri, cunoștințe, abilități, personalitate se potrivesc fiecărui job, precum și ce educație sau tehnologii s-ar putea să ai nevoie.

2. Top cariere potrivite pentru tine (Career Explorer)

Career Explorer este un test de carieră cuprinzător care măsoară interesele tale, istoricul tău în muncă, obiectivele tale, trăsăturile de personalitate și mediul de lucru care ți se potrivește. Folosește inteligența artificială și algoritmi care iau în calcul mai multe aspecte, durează cam 20 de minute și poți salva testul completat parțial și continua ulterior. 

La final, primești un top personalizat cu recomandări de cariere care ți se potrivesc și perspective care să te ajute în direcția ta profesională. Poți face testul gratuit aici (EN).

3. Personalitate și carieră (CareerFitter)

CareerFitter este un chestionar de 60 de întrebări, folosit la nivel mondial, care îți oferă informații despre trăsăturile tale de personalitate și cum le poți aplica pentru a găsi cariera potrivită. 

În varianta gratuită a testului afli informații despre abilitățile tale principale aplicate în mediul de lucru, arii de carieră pe care să le iei în calcul, stilul tău de management și leadership, potențiale puncte slabe, precum și ce te motivează. Poți face testul gratuit aici (EN), iar pentru o variantă mai detaliată cu informații utile, poți cumpăra varianta premium cu un raport de 10 pagini.

4. Ce carieră mi se potrivește? (Career Aptitude Test)

Ce este unic la abordarea acestui test este faptul că ți se cere să-ți clasifici abilitățile, interesele, stilul de lucru, valorile, precum și câți bani ai vrea să faci și cum ai vrea să crești în domeniul tău de carieră. La rezultate primești recomandări cu linkuri către descrieri de joburi. Poți face testul gratuit aici (EN). 

5. Tipul tău de personalitate (Myers-Briggs / 16 Personalities)

Un test foarte faimos este chestionarul psihometric dezvoltat de Myers-Briggs, bazat pe teoria tipurilor de personalitate a lui Carl Jung. Testul Myers–Briggs Type Indicator (MBTI) se bazează pe modul în care percepem lumea și pe modul în care luăm decizii. O variantă nouă a testului, disponibilă și în limba română, este 16 Personalities (Neris Type Explorer), care combină testul MBTI cu Big Five Personalities, oferind astfel o formă mai completă și echilibrată de evaluare a personalității. 

Testul durează aproximativ 12 minute, iar la final primești detalii despre tipul tău de personalitate, o descriere generală, puncte tari și puncte slabe, cum se manifestă tipologia ta în relații (de cuplu, prietenie, familie), opțiuni de carieră, obiceiuri la muncă. Îl poți folosi pentru a te înțelege mai bine, cât și pentru a te inspira. Poți face testul gratuit aici (RO/EN).

16 personalities

6. Trăsăturile tale de caracter (VIA Character Survey)

Testul VIA Character Survey este un test validat psihometric care măsoară trăsăturile de caracter. Completarea durează 10-15 minute, iar rezultatul îți oferă o listă cu cele 24 de trăsături de caracter, ordonate în funcție de cât de mult te reprezintă, alături de descrierile lor. Fii atent mai ales la top 5. 

Descoperind care sunt cele mai puternice trăsături de caracter, le poți folosi pentru a depăși mai bine provocările vieții, a-ți atinge obiectivele, a te simți mai împlinit personal și profesional. Nu îți oferă o direcție clară pentru carieră, însă te pot ajuta să îți dai seama ce contează pentru tine și apoi te poți gândi în ce fel de meserii să folosești cel mai bine aceste calități. Poți face testul gratuit aici (EN).

7. Tipul tău de inteligență (Gardner)

Howard Gardner, profesor Harvard, a dezvoltat în 1983 teoria inteligențelor multiple. El spune că noțiunea tradițională de inteligență, bazată pe IQ, are limitele sare. Propune în schimb, 8 tipuri diferite de inteligență care să acopere o paletă mai largă: verbală/lingvistică, logico-matematică, vizual-spațială, corporal-kinestezică, muzicală/ritmică, interpersonală, intrapersonală, naturalistă. 

Testul durează 9 minute și rezultatul cuprinde cele 8 tipuri de inteligență, în ordine descrescătoare, în funcție de cum îți sunt caracteristice. Fiecare tip de inteligență este explicat pe scurt, comparat cu media altor răspunsuri și conține recomandări de cariere potrivite. Îl poți face gratuit aici (EN).

8. Teste de orientare în carieră, în română (pemeserie.ro)

Dacă vrei teste detaliate în limba română și nu te deranjează să plătești puțin pentru ele, cei de la Pe Meserie / Test Central au tradus și validat în România o serie de teste utilizate internațional, prin care poți să descoperi ce carieră ți se potrivește (ce îți place să faci, cum îți place să faci, ce poți să faci). Explorează opțiunile lor aici.

Îți reamintim că aceste teste sunt făcute doar pentru a te ajuta să te orientezi, nu ar trebui să le iei ca literă de lege. Poți face mai multe, poți nota ce știi că ți se potrivește și apoi poți explora variantele de joburi disponibile în această perioadă, pe BestJobs.

Surse: 1, 2, 3; Foto: freepik