Cum să obții ce e mai bun de la primul job. 10 sfaturi

Ai trecut de etapa solicitantă cu primele aplicări și interviuri și ești gata să începi primul job? Felicitări! Poate nu este jobul, compania sau domeniul în care vrei să faci carieră – însă cu siguranță poate fi o rampă de lansare pentru tine. Sau poate, cine știe, it’s a match! 🙂

Pentru mulți tineri, primul job este și prima experiență într-un mediu de business. Ceva (destul de) diferită de mediul de la școală și facultate. Te întrebi cum să te porți, cu cine să vorbești, cât de mult să pui întrebări? 

Vezi în acest articol câteva sfaturi de care să ții cont pentru a profita la maxim de experiența primului job. Te pot ajuta și în cazul în care compania nu are un proces de acomodare sau onboarding foarte bine pus la punct.

1. Fii autentic. Nu merge pe principiul ”Fake it until you make it”

Autorul John Coleman evidențiază, în Harvard Business Review, faptul că mulți angajați noi încearcă să pară mai cunoscători decât sunt în realitate. Aceștia cred că e nevoie să aibă răspunsuri pentru a fi valoroși organizației și nu pot să recunoască ușor lipsa lor de experiență, ci încearcă să pară mai siguri pe ei, deși nu sunt.

Niciun angajator nu se așteaptă să știi totul la primul job. Plus că înveți și crești mai repede când cauți să înțelegi cu adevărat, pui întrebări, ceri ajutorul. Decât să te prefaci că știi mai multe, mai bine o faci recunoscând și apreciind abilitățile și experiența colegilor tăi de la muncă și folosind primul job sau internship ca o experiență de învățare. Fii încrezător, exprimă-ți părerea, dar fii și modest când e cazul.

2. Fă-ți treaba și nu întârzia. Spune dacă nu te descurci.

Pare de la sine înțeles: înțelege ce taskuri ai de făcut și fă-le. Însă după câteva zile, s-ar putea să-ți dai seama că te plictisești și că abia aștepți să se termine programul să ajungi acasă la Netflix&chill. Poate fi tentant să tragi de timp, mai ales dacă nu-ți place ce faci. 

Pe termen lung, dacă ești prompt și perseverent, dacă vii la timp și îți faci treaba – vei câștiga respectul colegilor și managerilor. Și, mai ales, vei învăța mai rapid skill-uri noi și îți vei cultiva autodisciplina. Dacă ți se pare că e greu să te organizezi, caută sisteme simple de gestionare a taskurilor și încearcă să faci ceea ce zici că faci la timp. Dacă te supraîncarci cu taskuri și ajung multe să fie amânate, poate deveni un obicei prost care îți va sabota încrederea în tine. Mai bine spui că nu poți îndeplini totul la timp, îți asumi un termen mai realist și ceri ajutorul.

3. Cunoaște-ți colegii. Nu lua prânzul singur.

Fiecare om din companie (de la recepționer la managerul general) este cineva de la care ai ce să înveți. Iar mulți dintre oamenii de succes pun constant întrebări și caută ghidare de la toți cei din jurul lor. Chiar dacă nu simți că rezonezi cu toți, biroul tău sigur e plin de oameni cu experiențe diverse de viață. Cunoaște-i. Tratează-i cu respect. Întreabă-i și învață de la ei. Și distrează-te cu ei. Plus că așa vei avea conexiuni noi care te pot ajuta pe viitor.

4. Învață cultura companiei, dar și ierarhia și cum se iau deciziile

ROI, NPS, Slack, meeting, ddl… Poate dai de așa-zisul limbaj corporatist sau de jargonul specific companiei tale. Dincolo de discuția despre romgleza care, da, poate fi și evitată, te poate ajuta să te familiarizezi cât mai repede cu conceptele folosite de colegii tăi. Întreabă și notează-ți.

Dincolo de asta, te ajută să știi atât organigrama oficială (cine ce face, departamentele), cât și să identifici care sunt liderii informali și echipele a căror importanță pare mai mare în business. Încearcă să afli cine sunt oameni-cheie și să construiești relații și cu aceștia.

5. Încearcă să înțelegi cât mai bine industria și business-ul

Indiferent că îți place mai mult sau mai puțin domeniul de activitate al companiei tale, îți recomandăm să descoperi cât mai multe despre acesta. Poți înțelege cum funcționează per asamblu, care sunt competitorii, clienții, care e piața, cum funcționează procesele de business. Încearcă să discuți cu colegi din fiecare departament și află cu ce se ocupă zi de zi. Aceste informații te pot ajuta mult pe viitor – fie că rămâi și crești în acel domeniu, alegi altul total diferit sau ai de gând să-ți deschizi un business pe viitor. Nu se știe niciodată unde te va duce viața.

6. Dobândește abilități și competențe practice

Mai știi că atunci când ți-ai făcut primul CV ți se părea că nu ai ce să scrii? Ei bine, acum ai ocazia să înveți lucruri foarte practice – de la cum se folosește Excel, Powerpoint, un CRM, la pașii unei vânzări sau campanii de marketing, la cum se produce un pix etc. Concentrează-te pe lucrurile pe care nu știi să le faci care te vor face pe viitor un angajat mai valoros. De asemenea, compania ta s-ar putea să-ți pună la dispoziție cursuri online, traininguri, cărți etc. (mai valoroase decât cele gratuite pe care le găsești singur online). Participă, citește și aplică.

7. Găsește-ți un mentor potrivit

Este foarte valoros să ai pe cineva de la care să înveți despre cariera ta, domeniul în care lucrezi, cu care să schimbi idei și perspective. Unele companii îți vor pune la dispoziție un angajat cu experiență care să îți fie mentor pentru o scurtă perioadă de timp, la început. 

Dacă nu ai această oportunitate, încearcă să identifici un coleg care îți place cum lucrează și care are o carieră la care aspiri și tu. Evită să întrebi direct ”Vrei să fii mentorul meu?” (încă nu te cunoaște sau s-ar putea să zică că nu are timp). Mai bine abordează-l cu o rugăminte mai mică la început, cum ar fi: „Sunt impresionat de ceea ce faci și cum ai avansat în carieră. Ai putea să ieșim la prânz într-o zi și să-mi povestești mai multe despre experiența ta profesională?”

8. Identifică-ți obiectivele profesionale

Nu poți știi niciodată unde te duce cariera sau cum se așează. Primul job poate fi foarte potrivit sau te poate face să-ți reevaluezi alegerea domeniului profesional. Folosește experiența de la primul job pentru a identifica ce fel de carieră vrei să-ți construiești pe termen mediu-lung și fii deschis. 

Dacă descoperi că te atrage sau te duci natural într-o direcție nouă și neașteptată, permite-ți să o explorezi. Încearcă să-ți notezi obiective profesionale pe termen lung, pe care apoi să le revizuiești periodic. Formează-ți un set propriu de întrebări care să te ajute să alegi, pe viitor, un job sau o oportunitate nouă. Fii atent și la oportunitățile de joburi sau proiecte noi din compania ta.

9. Notează-ți realizările de la muncă

Ține un document online sau o agendă pentru realizările tale de la muncă (proiecte, feedback pozitiv, taskuri mai complexe realizate cu succes). Te va ajuta să te autoevaluezi, să le ai în vedere la evaluările periodice și să le aduci în discuții la viitoare interviuri de aplicare pentru alte joburi. De asemenea, actualizează-ți din când în când CV-ul astfel încât să reflecte realizările tale.

10. Învață să-ți gestionezi banii

Ai salariul tău, ești pe banii tăi, faci ce vrei cu ei. Salariile entry-level pot fi mai mici, așa că e o ocazie bună să înveți să-ți gestionezi finanțele. Notează-ți cheltuielile, începe să pui deoparte într-un cont de economii, chiar și sume mici, gândește-te la un plan pe termen lung de a-ți crește veniturile dincolo de salariu (investiții, etc.), citește despre management financiar. Se zic că e bine să începi să pui deoparte pentru pensie de la primele salarii. Bucură-te de ieșiri cu prietenii și de lucrurile care îți fac plăcere, dar încearcă să vezi și cum poți economisi pentru vacanțe sau alte lucruri mai costisitoare pe care ți le dorești. 

Perioada de început la primul job poate fi mai dificilă, însă ai și multe de învățat. Fii curios și amintește-ți să te concentrezi pe ce vrei să obții din această experiență. Vezi și articolul 7 lucruri despre cum e viața la primul job

Surse: 1, 2; Foto: freepik