Cum obții primul job, când nu ai experiență

Primul job și eterna provocare: cică vor să ai experiență, dar experiența o capeți la job. Cum să aplici la primele joburi și cum să obții unul, când nu ai experiență de lucru? Vezi în acest articol informații despre:

 • Cum îți faci un CV atractiv când nu ai experiență
 • Aplicarea la joburi
 • Interviul de angajare
 • Ce faci dacă ești acceptat la mai multe joburi. Cum alegi?
 • Ce faci dacă ești refuzat

Dacă nu știi cum să cauți și alegi joburile relevante la care să aplici, citește și articolul Cum să cauți primul job, când nu ai experiență.

1. Fă-ți un CV atractiv, dar sincer, simplu și relevant

CV Primul job

Pe mulți tineri sau absolvenți îi sperie redactarea primului CV, mai ales atunci când nu au experiență de lucru. Într-adevăr, pot fi mulți angajatori care preferă pe cineva cu oarecare experiență, însă dacă întrebi orice recrutor îți va spune că de multe ori preferă să angajeze pe cineva cu potențial și atitudinea potrivită. De aceea, te poți remarca și printr-un CV simplu, care te reprezintă.

Adaugă în CV, pe lângă educația formală pe care ai urmat-o, alte cursuri și specializări, experiențe de voluntariat, hobby-uri, abilitățile tale. Încearcă să nu fii clișeic și să nu adaugi o listă lungă de abilități care sună bine – ci doar ceea ce te reprezintă. Dacă urmărești doar joburi dintr-un anumit domeniu, adaptează-ți CV-ul folosind cu precădere cuvinte specifice domeniului și abilitățile cele mai relevante. Citește mai multe despre cum poți să-ți faci un CV atunci când nu ai experiență.

Pe BestJobs, CV-ul este ușor de completat, urmărind secțiunile deja predefinite. Iar după completarea lui, vei primi recomandări de joburi relevante. De asemenea, poți să te remarci foarte ușor printr-un scurt video CV (un clip de prezentare înregistrat cu telefonul). De multe ori, oamenii apreciază să vadă cum vorbești – e un început de interacțiune directă care îți poate garanta un prim interviu.

2. Ce să faci ca să obții primul job? Aplică! Aplică! Aplică!

Telefon primul job

Ai găsit mai multe joburi care îți fac cu ochiul și ți-ai completat CV-ul? Aplică! Pentru început, poți aplica la joburile pe care ți le dorești cel mai mult. Însă nu evita să aplici la mai multe joburi – vei dobândi inclusiv experiența de a interacționa cu angajatorii și îți vei face o idee despre domenii diverse.    

Unii angajatori s-ar putea să ceară, pe lângă CV, să răspunzi la anumite întrebări online, să faci o scrisoare de intenție sau să faci unul sau mai multe teste online (de competențe, personalitate etc.). Nu te speria! Ia fiecare lucru pas cu pas.

Cât despre scrisoare de intenție, vei fi tentat să folosești modelele găsite online. Te poți inspira de acolo, însă nu le copia. Angajatorii sunt obișnuiți să găsească astfel de aplicări. Mai bine fii original și spune autentic de ce anume te interesează pe tine jobul și compania respectivă.

S-ar putea să fie unii angajatori care te vor contacta pentru un scurt interviu telefonic ca prim pas. Este doar un pas prin care vor să te cunoască puțin, dincolo de CV. Răspunde sincer și autentic și profită de ocazie să pui și tu câteva întrebări despre jobul respectiv. Ajută dacă ai întrebările notate de dinainte, eventual de când aplici.

3. Primul job. Interviul de angajare

Interviu primul job

Ai primit invitația de a participa la primul interviu. Felicitări! 

Cum te pregătești? Fie că este online sau față în față, la sediul angajatorului, pregătește-te mai ales prin a te informa despre companie, despre ce presupune jobul respectiv, pregătește-ți întrebările de dinainte. Tratează un inteviu cu seriozitatea chiar dacă aplici la locuri de muncă fără experiență.

Vezi seria de articole despre cum să te pregătești pentru interviul de angajare:

4. Ce faci dacă ești acceptat la mai multe joburi. Cum alegi primul job?

Alege primul job

Ești norocos sau foarte priceput și ai primit mai multe oferte de job și ți-e greu să te decizi? Uite câteva lucruri pe care le poți face pentru a lua o decizie bună pentru tine:

 • Cere toate informațiile (program, data de început, salariu, beneficii, zile de concediu, fișa de post). Cel mai sigur ar fi să ceri contractul de angajare, fișa de post și toate documentele necesare, pe care să le citești cu atenție.
 • Fă-ți o listă cu lucrurile care contează pentru tine, pe baza cărora să compari. Poți include: salariu, beneficii extrasalariale (asigurare medicală, traininguri, etc.), zile de concediu, flexibilitate, program, siguranța jobului, distanța față de casă, cultura companiei, mediul de lucru, colegii, oportunitățile de creștere în carieră. Compară joburile obținute pe baza criteriilor importante pentru tine.
 • Ia-ți timp. Poate unii angajatori îți cer răspunsul imediat. Ia-ți timpul necesar să te decizi, însă ai grijă să fie rezonabil și pentru aceștia.
 • Fă extra research despre companie și despre locul de muncă. Vorbește cu cineva care a lucrat sau lucrează acolo, dacă este posibil. Îți poate oferi informații interne valoroase despre cultura companiei, management, locul de muncă. Caută informații online despre reputația de angajator a companiei respective.
 • Cere o părere. Discută cu un prieten de încredere sau cu un mentor personal. Uneori, o părere din exterior, a cuiva în care ai încredere, te poate ajuta să-ți confirmi alegerea. Însă ai grijă pe cine întrebi și nu te baza doar pe părerea altora – e despre tine. Poți discuta doar despre aspectele asupra cărora ai dileme.
 • Analizează procesul de recrutare. Modul în care s-a desfășurat interacțiunea cu angajatorul, interviul, schimbul de emailuri și telefoane – totul îți poate da informații despre modul în care compania respectivă își tratează angajații. 
 • Ascultă-ți intuiția și ține cont de ce contează de fapt pentru tine. Ai primit o ofertă cu un salariu mai mare, dar încă una care te face să zâmbești când te gândești cum va fi o zi din viața ta la muncă? E important să îți placă ceea ce faci, așa că ține cont de ce îți spune intuiția (cum te-ai simțit interacționând cu oamenii respectivi, la interviu, cum te face să te simți ideea că vei face acel job zi de zi). Ține cont de ce contează mai mult pentru tine, dincolo de salariu: pot fi oportunitățile de creștere, sentimentul că îți aduci contribuția, curiozitatea și pasiunea pentru ceea ce urmează să faci.

Indiferent ce alegi, acceptă oferta, urmează pașii și… sărbătorește!

5. Ce faci dacă ești refuzat?

refuz primul job

Păi… și în acest caz poți să ieși la o bere cu un prieten 🙂

Rămâi motivat și optimist – e normal să primești și refuzuri, chiar dacă poate vin de la un job pe care ți-l dorești mult. Nu lua personal refuzul – sunt poate sute de aplicanți pentru un singur job. Continuă să cauți locuri de muncă și să aplici, vezi ce poți schimba pe viitor. Îți recomandăm să ceri feedback angajatorului care te-a refuzat, mai ales dacă v-ați văzut la unul sau mai multe interviuri. Însă ține cont că dacă e companie mare, cu mulți aplicanți, s-ar putea să primești răspunsuri generice (deci nu te lăsa deloc definit de acestea, ci vezi dacă chiar poți să înveți și aplici ceva pe viitor).

Pe lângă asta, în viață te vei lovi de refuzuri, eșecuri și greșeli. Nu sunt lucruri de evitat, ci dimpotrivă, înseamnă că înveți, că încerci și dobândești experiență care te dezvoltă personal și profesional. 

„Viaţa unui om este interesantă, în primul rând, când eşuază – o ştiu foarte bine. Pentru că eşecul este semnul că a încercat să se întreacă pe sine.”

Georges Clemenceau

Continuă căutarea de joburi, încearcă filtre și domenii noi, aplică la mai multe și diverse. Vezi locuri de muncă fără experiență, pe BestJobs. Poți folosi inclusiv aplicația noastră pentru iPhone, Android sau Huawei, în căutarea și aplicarea la joburi direct de pe smartphone.

Fotografii: www.freepik.com