Cum cauți primul job, când nu ai experiență

Când ești la început de carieră și cauți locuri de muncă fără experiență, s-ar putea să ai multe întrebări în minte sau să nu știi cum să găsești primul job. Ești un tânăr care își caută primul loc de muncă? Ți-am pregătit un articol despre cum să-ți alegi domeniul în care cauți și cum să descoperi cele mai potrivite locuri de muncă pentru tine.

Locuri de muncă fără experiență. De unde începi? În ce domeniu cauți?

Scenariul 1: ești hotărât cu direcția ta profesională și cauți să ai o carieră în domeniul în care ai făcut studiile. Poate ai terminat o facultate pe care ai ales-o știind de mic că vrei să lucrezi în acel domeniu. Sau ai o pasiune puternică, diferită de studii, pe care ți-ai dat seama că vrei să o valorifici. Ce ai de făcut: caută joburi în aria ta de interes sau unele similare, filtrând după domenii de activitate sau folosind cuvinte-cheie care să le descrie. Caută online, în engleză și română, tot ce poți găsi despre o carieră în domeniul dorit și vezi care sunt pozițiile de început.

Scenariul 2: ai terminat o facultate, poate chiar și un masterat, dar nu știi exact încotro să cauți. Poate nu-ți place domeniul studiat și nu te vezi lucrând acolo, poate nu ți se pare de viitor și actualitate sau poate, pur și simplu, nu știi ce vrei să faci. Nu te speria, ai toate posibilitățile la dispoziție! Ce ai de făcut: fă liste cu ce îți place să faci, ce abilități ai, ce îți spun prietenii și familia că admiră la tine. Gândește-te și google-uiește cum se pot aplica. Vezi ce joburi sunt entry level și gândește-te cum te pot ajuta pe viitor. Nu pune presiune pe tine! Ești tânăr, ai timp încă să testezi și s-ar putea să fie o experiență valoroasă să schimbi mai multe domenii la început.

Scenariul 3: nu ai studii superioare sau ești încă student. Poate ai nevoie de bani, nu ești printre cei cu facultate și nu ai ocazia să termini una în curând. Ce ai de făcut: Nu te subestima! Sunt numeroase joburi care nu cer studii superioare sau pentru care ai nevoie doar să faci anumite calificări. Nu te feri de joburi în call-center, industria hospitalității (restaurante, hoteluri), vânzări, construcții, retail (supermarketuri și magazine). Toate îți oferă experiență valoroasă în relaționarea cu clienții, înțelegerea de la bază a unei industrii, în a-ți da seama de abilitățile tale.

Dacă te preocupă ce meserii sunt de viitor, nu ezita să cauți ce spun experții despre asta. Însă nu uita să ții cont și de pasiunea ta –  dacă faci ceva cu pasiune, s-ar putea să fie cel mai de viitor pentru tine (atât financiar, cât și să te împlinească), indiferent ce zice lumea / mama / colegul / iubita / proful etc.

Caută și alege joburi relevante pentru tine

Ai o idee despre domenii – cum începi căutarea de joburi? Uite câteva metode:

Folosește la maxim platformele de recrutare online. Majoritatea companiilor postează anunțurile de angajare pe platforme online. Poți găsi ușor cele mai recente joburi postate și poți filtra după domenii, nivel de experiență, tip de job (full-time, part-time, internship). Intră pe BestJobs și folosește filtrele „Fără experiență” și „Entry-level”. Îți poți crea inclusiv alerte pe e-mail cu joburi recomandate conform profilului tău și poți salva direct joburile preferate pentru a aplica la ele ulterior.

Research companii. Urmărește joburile deschise de companiile și brandurile care îți plac. Fă research online despre ele (ce valori promovează, ce produse și servicii au, cum comunică în social media, recenzii). Discută cu prieteni și cunoștințe care au lucrat sau lucrează acolo și află mai multe despre mediul de lucru. Dacă ai companii preferate și nu au locuri de muncă deschise care ți se potrivesc, poți aplica direct cu CV-ul tău, în profilul companiei, prin BestJobs.

Întreabă și fă networking. Folosește toate cunoștințele pe care le ai: prieteni, rude, colegi, alumni facultății tale, rețelele de socializare, inclusiv participă la evenimente online și offline (târguri de carieră, conferințe și webinarii despre carieră sau despre domeniul tău de interes). Nu se știe cum ajungi să afli fix de jobul potrivit pentru tine și, pe deasupra, să aplici și cu o recomandare de la cineva cunoscut.

Fă liste. Salvează online joburile preferate (însă ține seama că vor expira sau pot fi ocupate curând), fă-ți o agendă cu liste cu meseriile care te atrag, cu beneficiile și dezavantajele lor, cu abilitățile tale care se potrivesc – orice idee care te ajută să alegi mai bine.

Învață. Familiarează-te cu noțiunile de bază despre nivelurile în carieră și clasificările de job-uri (white collar, blue collar). Caută și învață despre tipurile de joburi din domeniile care te interesează – Google îți poate fi cel mai bun prieten.

Setează-ți corect așteptările și fii deschis să experimentezi. Toți vrem să găsim jobul de vis. S-ar putea să fie mai greu când ești la început de drum, însă rămâi optimist și motivat. Dacă nu găsești un job în domeniul visat, nu ezita să iei pe termen scurt și joburi care îți pot părea mai puțin atractive. Un job îți poate fi ca un profesor pentru ce urmează.

Te poți distra și ai multe de învățat, de exemplu, la locuri de muncă fără experiență, precum: operator call-center, ospătar, ajutor bucătărie, vânzător, recepționer, casier, curier, livrator pizza, paznic, șofer, operator CNC, asistent vânzări, intern, asistent marketing, fotomodel etc. Unele din aceste joburi îți pot oferi și posibilitatea de a lucra pentru perioade scurte, de exemplu, de la mare sau de la munte.

Vezi locuri de muncă fără experiență, pe BestJobs. Poți folosi inclusiv aplicația noastră pentru iPhone, Android sau Huawei, în căutarea și aplicarea la joburi direct de pe smartphone.

Citește și articolul Cum obții primul job, când nu ai experiență, pentru informații despre cum să-ți faci un CV atractiv, cum te pregătești de interviul de angajare, cum alegi când primești mai multe oferte și ce faci când ești refuzat.

Foto: www.freepik.com