#HRTalks: Tot ce vrei să știi despre o carieră în Rompetrol, cu Daniela Anghel

Discutăm cu Daniela Anghel, Recruitment Team Lead Rompetrol, despre:

  • ➡️ Recrutarea în Rompetrol
  • ➡️ Recrutarea online, la distanță
  • ➡️ Soft skills și abilități căutate la candidați
  • ➡️ Avantajele unui angajat Rompetrol (beneficii, dezvoltare)

Daniela Anghel este un profesionist cu peste 13 ani de experiență în Resurse Umane, Recrutare și Training. Din 2018 s-a alăturat echipei de recrutare Rompetrol. Iubește oamenii, interacțiunea dintre oameni, îi place să analizeze ce se află dincolo de ceea ce lasăm să se vadă și dintodeauna i-a plăcut să formeze relații interumane constructive.

#HRTalks​​​ este o serie de interviuri video cu specialiștii în HR de pe platforma BestJobs.

Salut! Spune-ne câteva lucruri despre tine:

Mulțumesc pentru invitație. În prezent, ocup poziția de Recruitment Team Leader în cadrul grupului Rompetrol. Ca scurt istoric, sunt absolventă a Masteratului de Comunicare Managerială și Resurse Umane din cadrul SNSPA și foarte curând voi absolvi Facultatea de Psihologie. Experiența profesională a ultimilor 13 ani se leagă de domeniul Resurselor Umane în câteva companii și agenții de recrutare care și-au pus amprenta pe dezvoltarea mea profesională. Iar din august 2018 m-am alăturat echipei de recrutare Rompetrol.

Ultimul an pentru Rompetrol, din punct de vedere al recrutării de personal

Încă de la începutul pandemiei, am adaptat procesul de selecție și recrutare la noua normalitate, iar în funcție de specificul activității fiecărui departament am lucrat și încă lucrăm remote. Procesul de recrutare și selecție, cum spuneam, pentru posturile vacante a trecut sută la sută în online.

Aș putea să spun că inițial am resimțit că selecția online a făcut un split între candidați – cel puțin la începutul crizei sanitare. Au fost pe de o parte candidați care erau foarte familiarizați cu tehnologia, iar lucrul acesta le-a facilitat un interviu și o testare online mult mai fluide, ba mai mult aș spune că flow-ul de recrutare pentru ei a fost unul mult mai lin și s-a întâmplat mult mai eficient. Pe de altă parte au fost candidații care nu erau foarte familiarizați cu tehnologia și pe care i-am ajutat să deprindă cunoștințele necesare susținerii unui interviu video.

Avem proiecte de volum, însă recrutăm și foarte nișat – sunt toți acei specialiști din rafinării care au un profil foarte nișat și mai greu de găsit pe piața muncii.

Modificările procesului de recrutare ca urmare a mutării în online

Această perioadă a venit însoțită inevitabil de un șir de întrebări și de situații noi, atât pentru noi, recruiter-ii, cât și pentru candidați. Am schimbat modalitatea în care au loc interviurile și testările candidaților. Cum spuneam mai devreme, acestea sunt acum doar online. Am organizat interviuri online în care au participat candidatul, Line Managerul și directorul departamentului, care uneori era blocat în pandemie într-o altă țară sau își avea biroul într-o altă locație. Iar din punctul acesta de vedere, procesul de recrutare a fost mai rapid. Pentru că într-un context on site ar fi fost nevoie de mai multe întâlniri pentru a finaliza tot procesul de recrutare.

Etapele procesului de recrutare în Rompetrol

Există o structură pe care o urmăm în procesul de recrutare și care trece candidatul prin mai multe experiențe. După ce candidatul își trimite CV-ul și trece de etapa de screening în care noi evaluăm calificările minime ale fiecărui candidat, organizăm un scurt interviu telefonic cu candidatul. În cadrul acestui interviu validăm calificările specifice poziției pentru care a aplicat. Odată parcursă această etapă, candidatul este invitat la un interviu video, în cadrul interviului participând și managerul departamentului. Înainte sau după această etapă, invităm candidatul să parcurgă testările tehnice sau cognitiv comportamentale.

Interviul final este un interviu organizat într-o formulă ceva mai extinsă, în care participă mai mulți colegi din departament și este acel interviu pe care îl avem cu toți participanții care s-au apropiat cel mai mult de profilul profesional căutat de noi. Ultima etapă o reprezintă trimiterea ofertei financiare și începerea procesului de angajare.

Atitudinea și interesele angajaților în ultimul an

În ultimul an, am observat o schimbare atât în atitudinea candidaților, cât și în interesele lor. În primul rând, am observat un interes crescut către reconversia profesională. Candidații din ultimul an s-au dovedit de asemenea a fi mai flexibili în ceea ce privește: așteptările salariale, mediul de lucru, forma de contractare. Sunt mai deschiși și acceptă mai ușor rolurile care au contracte de muncă pe perioadă determinată. Dar în același timp caută în continuare o companie serioasă dintr-o industrie stabilă în piață, o companie în care poți lucra pe termen lung. De asemenea, candidații din ultimul an sunt din ce în ce mai interesați de varianta de lucru remote, acolo unde poziția permite acest lucru.

Soft skills căutate la candidați

În funcție de nivelul fiecărei poziții, în cadrul grupului avem competențe core, competențe de expert, competențe manageriale și competențe de leadership. Dar dincolo de acestea, noi căutăm un mix între motivație, deschidere, loialitate și realismul candidatului în raport cu ritmul de dezvoltare și potențialul său.

Top 3 beneficii extrasalariale populare în companie

  • Programul de lucru flexibil, care permite munca într-un model hibrid: lucrul de acasă și lucrul de la birou;
  • Vinerea scurtă, de care beneficiem de mai bine de 5 ani;
  • Un pachet medical, care include atât abonament medical, cât și asigurare de viață și asigurare de sănătate;
  • și, nu în ultimul rând, indemnizațiile pe care angajații Rompetrol le au ca urmare a contractelor colective de muncă.

Dezvoltare profesională și personală în Rompetrol

Dezvoltarea profesională și personală a angajaților este în centrul preocupărilor departamentului de resurse umane. Avem programe de dezvoltare a competențelor manageriale. Avem transfer de cunoștințe de la o generație la alta, cross-training și alte programe de dezvoltare a angajaților. Și avem programul de internship care are o tradiție de 20 de ani în cadrul grupului Rompetrol. Este programul dedicat tinerilor absolvenți și ce aș putea să spun este că un număr foarte mare din actualii manageri ai grupului Rompetrol au început ca interni în acest program.

Nu în ultimul rând, aș adăuga programul de mentorship din rafinăriile noastre și cele peste 200 de tipuri de joburi existente la nivel de grup care îți permit o frumoasă dezvoltare profesională. Ținem foarte mult la fiecare angajat. Ne place să știm că el a intrat de foarte tânăr în grup și, profitând de oportunitățile profesionale din grup, și-a construit o carieră foarte frumoasă.

Internship în Rompetrol

Programul de internship, cum spuneam mai devreme are o tradiție de 20 de ani în cadrul grupului Rompetrol. Se organizează în cele două rafinării ale noastre, din Vega și Petromidia, și se adresează absolvenților de facultăți tehnice din industria petrol și gaze. Este un program care se derulează pe perioada verii, în lunile august și septembrie. Iar atunci când îl implementăm în București, în sediul central, el se derulează în ultima parte a anului, în general la finalul toamnei.

Pe BestJobs poți vedea pozițiile deschise la Rompetrol sau poți aplica direct în profilul companiei.